Linkuri accesibilitate

Salariul mediu lunar în 2023 - 12.354 de lei | Percheziții la primăria Chișinău


Salariul mediu lunar brut în anul 2023 a constituit 12.354 de lei.
Salariul mediu lunar brut în anul 2023 a constituit 12.354 de lei.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • CNA și procurorii au descins cu percheziții joi, 29 februarie, într-un dosar de abuz de serviciu, în care sunt vizați arhitecta-șefă a capitalei, Svetlana Dogotaru, și un agent economic, relatează NewsMaker. Potrivit CNA, funcționara și administratorii unei companii de construcție din Chișinău ar fi pus la cale o schemă prin care urmăreau scopul deposedării municipalității de un lot de teren. Terenul valorează, conform estimărilor, la circa 22 de milioane de lei. Într-o reacție publică, Dogotaru a respins acuzațiile.
  • Zilele concediului de odihnă anual acumulate/nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate stinse. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de Parlament. Angajatorul, la finele anului calendaristic, va informa salariatul, în scris, despre numărul zilelor de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite, termenul de expirare a acestora, precum și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord, informează Radio Moldova.
  • Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 1-2 martie. Acesta va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, scrie Gazeta de Chișinău. Oficialul român va fi însoțit în vizita sa de către eurodeputații Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan, precum și de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.
  • Câștigul salarial mediu lunar brut în anul 2023 a constituit 12.354 de lei, fiind în creștere față de anul 2022 în valoare nominală cu 17,3%, iar în termeni reali – cu 3,4%. În trimestrul patru 2023, câștigul salarial mediu lunar brut la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare a constituit 13.401 de lei, transmite IPN cu referire la Biroul Național de Statistică, citat de Jurnal.md.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populară postarea Știri.md despre faptul că Parlamentul a adoptat un amendament prin care se va permite automobilelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă să circule pe drumurile publice din Republica Moldova și noaptea.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților o știre distribuită de Unimedia, care anunță că autoritățile orașului Odesa au decis că o stradă din orașul ucrainean va purta numele poetului Mihai Eminescu.
XS
SM
MD
LG