Linkuri accesibilitate

Sancțiuni europene împotriva autorilor destabilizărilor din R. Moldova | Andronachi, judecat cu ușile închise


Acțiune de protest organizată de Partidul Șor, noiembrie 2022
Acțiune de protest organizată de Partidul Șor, noiembrie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • TVR Moldova transmite că Uniunea Europeană urmează să aprobe lista de sancțiuni împotriva persoanelor care stau în spatele unor tentative de destabilizare a situaţiei interne a Republicii Moldova. Este propunerea şefului diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, pe care a făcut-o luni, 22 mai, la reuniunea miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană. Autorităţile de la Chişinău au spus în nenumărate rânduri că ar trebui să fie vizaţi oligarhii Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, deja sancţionaţi de SUA şi Marea Britanie. La sfârşitul lunii aprilie, Parlamentul European a cerut Uniunii Europene aplicarea interdicției de călătorie în UE și confiscarea averilor pentru cei doi oligarhi. „Voi prezenta o situație a procedurii pe care România a lansat-o, alături de alte state, de listare a persoanelor care acționează împotriva stabilității Republicii Moldova, în cadrul regimului de sancțiuni recent creat. Sunt bucuros că acest regim de sancţiuni al Uniunii a fost lansat într-un timp record, probabil în urma celui mai rapid proces. Sper ca aceste propuneri să fie adoptate cât mai rapid”, a declarat şefului diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.
  • Deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care zilele trecute s-au întâlnit în Israel cu Ilan Șor, aderă la partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de un fost consilier al lui Igor Dodon, potrivit zdg.md. Deputatul Alexandr Nesterovschi a anunțat că el și Irina Lozovan, care au anunțat anterior despre aderarea la Partidul „Renaștere-Возрождение”, alături de Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski au fost aleși în echipa de conducere a formațiunii.
  • Jurnal.md scrie că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus vineri, 19 mai, examinarea cauzei penale de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi, în dosarul ,,Frauda bancară”, în ședință închisă la cererea părții apărării. Ca urmare, publicul larg, inclusiv jurnaliștii, vor fi interziși să afle informații despre desfășurarea cercetării judecătorești, inclusiv despre declarațiile martorilor, conținutul mijloacelor de probă și argumentele părților în acest episod din frauda bancară pentru întregul proces de judecată. Astfel, Procuratura Anticorupție îndeamnă Parlamentul să modifice Codul de procedură penală, care să permită procurorilor să conteste „așa tip de hotărâri judecătorești contrare normelor legale”.
  • Fondatorul companiei Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, un director operațional, precum și doi agenți comerciali și ai companiei au fost trimiși pe banca acuzațiilor, în dosarul escrocheriei de aproape 40 milioane lei, scrie agora.md. Dosarul penal de bază a fost pornit pentru prejudicierea clienților cu aproape 40 milioane lei, după ce aceștia nu și-ar fi primit mobila de bucătărie comandată în 2021-2022.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit CrowdTangle, cea mai populară postare a fost reportajul Europei Libere despre un cuplu care duminică, 21 mai, de la cununie a plecat imediat la Adunarea „Moldova Europeană”. Jurnaliștii Europei Libere au filmat povestea tinerilor care spun că, oriunde s-ar afla, își doresc un viitor european pentru țara în care s-au născut.
  • Pe Instagram, TV8 a scris că rețeaua Orange a căzut în toată țara. Postarea a trezit interes printre internauți. Compania a recomandat abonaților să utilizeze aplicațiile de mesagerie (Viber, Messenger, Telegram, WhatsApp etc.) pentru apeluri.
XS
SM
MD
LG