Portalul specializat pe teme economice Mold-Street.com își oprește atenția asupra achizițiilor publice. Jurnaliștii constată că deși în octombrie 2018 au intrat în vigoare câteva modificări la Legea privind achizițiile publice, care urmau să ducă la o mai mare transparență în domeniu, reformele nu au fost duse până la capăt, iar unele autorități încearcă să revină la formulele vechi de achiziții. Jumătățile de măsuri, amânările și chiar mișcarea în sensul invers ridică semne de întrebare în privința sincerității autorităților privind reformarea sistemului de procurări publice, care rămâne a fi mai mult o sursă de îmbogățire pentru un cerc restrâns de persoane decât un instrument eficient de realizare a politicii statului în sfera dezvoltării social-economice, conchid jurnaliștii de la Mold-street.com
Portalul Deschide.md a stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gamurari inclusiv despre condamnarea, în România, a lui Liviu Dragnea, liderul PSD - formațiunea parteneră a Partidului Democrat din Moldova. Vitalie Gamurari s-a ferit să comenteze condamnarea, insistând că „este vorba despre justiția statului vecin și de punerea în aplicare a unei hotărâri care deja ține de sistemul judiciar al României”. Întrebat dacă nu ar trebui să existe, poate, un mesaj la nivelul parteneriatului PD-PSD, Gamurari a răspuns: „relațiile între partide trebuie să meargă înainte, indiferent de vinovăția sau nevinovăția unei persoane”.
„Ziarul Național” îl citează pe economistul Veaceslav Ioniță, potrivit căruia prețul apartamentelor a atins anul acesta, în primul trimestru, minimumul istoric de 262 de euro pentru un metru pătrat, la valoarea valutei europene unice din anul 2018. Altfel spus, în prezent, în valoare reală, moldovenii plătesc pentru un apartament de 3 - 4 ori mai puțin decât acum 10 ani. În realitate, însă, prețul nu a scăzut prea tare. În 10 ani el s-a redus cu doar 380 euro/m2, de la 900 euro/m2 în 2008 la 520 euro/m2 în 2019. Dacă mai ținem cont și de cursul valutar, atunci lucrurile practic nu s-au schimbat cu nimic. În 2008, apartamentele costau 12,3 mii de lei pentru metru pătrat, iar în 2019 - 10,1 mii lei/m2. Însă în această perioadă costurile în construcție și costul vieții s-a schimbat esențial”, menționează Veaceslav Ioniță.
Pagina electronică a săptămânalului de investigații „Ziarul de Gardă” face trimitere la un infografic al Centrului de Politici și Reforme, potrivit căruia de la învestirea lui Igor Dodon în fotoliul de președinte al Republicii Moldova, din bugetul de stat au fost cheltuite 2,7 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile de deplasare peste hotare a șefului statului. Într-un răspuns oferit pentru CPR, secretarul general al Președinției, Ruslan Flocea, informează că de la învestirea în funcție și până în prezent, Igor Dodon a efectuat 37 de vizite oficiale și de lucru peste hotarele țării. Potrivit datelor furnizate de Președinție, doar 13% dintre deplasările peste hotare au avut drept destinație un stat din Uniunea Europeană, iar 46% au fost deplasări efectuate doar în Federația Rusă.
Într-un articol de analiză publicat de agenția de știri IPN, politologul Dionis Cenușă constată că reanimarea democrațiilor din Ucraina, Moldova și Georgia necesită proiecte politice de anvergură și o legitimitate cât mai ridicată din partea societății. Intrarea în „cercul virtuos” al bunei guvernanțe, de care are nevoie Ucraina, Moldova și chiar Georgia, implică folosirea regulilor de joc din care este exclus „nepotismul” și sunt îndepărtați oligarhii. Cu cât mai ambițioasă este oferta electorală, cu atât mai strânsă și uniformă trebuie să fie conlucrarea între instituțiile statului - puterea executivă și cea legislativă. Din aceste considerente, alegerile anticipate pot fi utilizate pentru a recroi un sistem politic, dacă votul proporțional este restabilit pentru a contrabalansa pârghiile de influență ale grupurilor oligarhice din Ucraina, Moldova și Georgia.