Linkuri accesibilitate

Scandal de corupție la Skopje


Premierul macedonian Zoran Zaev

Ca și autoritățile bulgare, cele ungare, care au oferit azil ex-premierului macedonian, mențin tăcerea față de scandalul „Racket”.

Afacerea „Racket” a afectat vârfurile procuraturii și ale politicii macedoniene. Sunt implicați afaceriști macedonieni care acționează și în Bulgaria. Este vorba de prezumtiva luare de mită de către șefa parchetului specializat, Catița Ianeva, apropiată de primul-ministru, socialistul Zoran Zaev. SUA și Serbia au cerut transparență deplină în anchetarea cazului.

Revista italiană „La Verita” a publicat înregistrări audio și video de la convorbiri între trei oameni de afaceri macedonieni care dezbat colectarea a 1,5 milioane de euro cerute de Ianeva în schimbul mușamalizării unor cazuri criminale. Unul din participanți declară: „Bulgarii nu trebuie să intervină”.

Catița Ianeva
Catița Ianeva

Omul de afaceri Orțe Kamcev care încearcă să „cumpere” bunăvoința șefei parchetului specializat are cetățenie bulgară și este prieten cu ex-premierul Nikola Gruevski, anchetat împreună cu fostul director al serviciilor de informații, Sașo Mialkov, pentru corupție, spălare de bani și abuz de putere. Kamcev controlează o mare parte din piața media în Macedonia de Nord. El a finanțat, se pare, formațiunea VMRO – acum în opoziție.

Înregistrările au fost realizate în perioada premierului Gruevski. Opoziția a cerut acum demisia Guvernului Zaev. Președintele Stevo Pendarovski nu i-a luat apărarea primului-ministru, notează agenția sofiotă Frognews. Este semnificativ titlul ultimului articol pe această temă, apărut în revista italiană: „Stevo Pendarovski l-a pus la colț pe Zoran Zaev”.

Premierul macedonian este supus unor puternice presiuni atât din partea opoziției, cât și din cea a societății civile. El a venit la putere pe valul nemulțumirii macedonienilor de corupția predecesorilor săi naționaliști.

Statele Unite au trimis un reprezentant la Skopje care s-a întâlnit cu președintele Pendarovski, informează Frognews. Ambasadorul american în Macedonia de Nord, Kate Birnes, a subliniat necesitatea clarificării situației în condițiile unei transparențe depline. Se pare că înregistrările au ajuns la revista italiană prin Budapesta, unde se află acum ex-premierul Gruevski. Ca și autoritățile bulgare, cele ungare, care au oferit azil ex-premierului macedonian, mențin tăcerea față de scandalul „Racket”.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG