Linkuri accesibilitate

Scandal deloc „Invizibil” în teatrul moldovenesc: Există sau nu cenzură pe scena culturală din R. Moldova?


Scenariul spectacolului „Invizibil” a cauzat neînțelegeri în interiorul teatrului, care au fost „auzite” inclusiv la Președinție.
Scenariul spectacolului „Invizibil” a cauzat neînțelegeri în interiorul teatrului, care au fost „auzite” inclusiv la Președinție.

Regizorul român David Schwartz a decis să publice scenariul spectacolului despre corupție „Invizibil”, premiera căruia nu a mai avut loc la teatrul „Luceafărul” din Chișinău. Potrivit lui, spectacolul „a fost anulat” la presiunea autorităților moldovenești pentru că ar critica-o pe președinta Sandu.

Schwartz a publicat, pe 27 iunie, în revista românească „Observatorul Cultural, „varianta cea mai apropiată” de versiunea finală a scenariului spectacolului-documentar „Invizibil”, premiera căruia urma să aibă loc la finele lunii martie. Însă, pe 25 martie, teatrul „Luceafărul” a anunțat că premiera este amânată „pentru o perioadă nedeterminată” din cauza că o actriță „se confruntă cu grave probleme de sănătate”.

Premiera spectacolului „Invizibil” a fost amânată „pentru o perioadă nedeterminată”.
Premiera spectacolului „Invizibil” a fost amânată „pentru o perioadă nedeterminată”.

Un spectacol „împotriva regimului”

Dar premiera spectacolului așa și nu a avut loc în stagiunea curentă, iar pe 19 iunie a fost publicat un interviu cu Schwartz în care se aborda subiectul cenzurii și autocenzurii în teatru, de la care a pornit scandalul public.

Regizorul a relatat că a fost invitat să monteze un spectacol la Chișinău de directorul artistic al teatrului „Luceafărul”, Slava Sambriș. Schwartz, împreună cu trupa teatrului – din care făcea parte și directoarea teatrului, Vitalia Grigoriu – au ales să abordeze subiectul corupției mari din R. Moldova. Spectacolul a fost bazat pe o serie de aproximativ 20 de interviuri, inclusiv cu persoane bine cunoscute în spațiul public din R. Moldova.

Regizorul David Schwartz a dat de înțeles că spectacolul ar fi fost „anulat” la presiunile autorităților.
Regizorul David Schwartz a dat de înțeles că spectacolul ar fi fost „anulat” la presiunile autorităților.

Schwartz a recunoscut că, din start, unii actori erau nemulțumiți că scenariul era prea „partizan” și ar putea avea consecințe negative pentru persoanele intervievate, care erau ușor de recunoscut, dar și pentru „contextul geopolitic”. Astfel, textul a fost editat de mai multe ori.

Dar punctul de pornire a scandalului propriu-zis ar fi fost după ce textul a fost citit de Stela Verebceanu, scenografa teatrului și verișoara președintei Maia Sandu.

În cuvintele lui Schwartz, Verebceanu a refuzat să lucreze la spectacol, spunând că scenariul este „antipatriotic” și „împotriva regimului actual”.

În particular, Verebceanu și-ar fi arătat nemulțumirea față de o replică a personajului „Jurnalistă de investigație”, care, în varianta consultată de ea, ar fi putut fi ne-anonimizată: „De asta eu mă feresc să spun că există politicieni super-curați, eu tind să cred că… președinta actuală nu este coruptă, nu se vede pe ea, dar dacă mi-ar aduce cineva proba, nu aș mai avea șocul pe care l-am avut atunci”.

Un apel „personal” de la consiliera președintei

La scurt timp, Slava Sambriș i-ar fi spus lui Schwartz că a fost sunat de Angela Brașoveanu-Erizanu, consiliera președintei Sandu în domeniul culturii. Ea ar fi spus că a auzit despre scenariu și a întrebat dacă nu cumva teatrul „face campanie împotriva PAS înainte de a alegeri”. Anume acest apel telefonic și a fost interpretat drept „cenzură”.

La câteva zile după ce scandalul a devenit public, pe 21 iunie, Sambriș a confirmat, printr-o postare pe rețele, că între regizor și Verebceanu a existat un schimb de replici și că a fost sunat de Brașoveanu-Erizanu.

El a spus, însă, că apelul consilierei președintei a fost unul „personal”. Ea l-ar fi întrebat „ce s-a întâmplat”, iar Sambriș i-a vorbit despre faptul că „se lucrează la un proiect de teatru documentar” și că „s-a făcut un draft, la care trebuie să se lucreze”. Directorul artistic al teatrului „Luceafărul” a insistat că „nu a fost nicio restricție” din partea consilierei de la Președinție.

La o zi după asta, consiliera Brașoveanu-Erizanu a confirmat pentru NewsMaker că l-a sunat pe Sambriș. Ea și-a justificat apelul prin faptul că este în responsabilitatea ei să fie „la curent cu evenimentele din sfera culturală” și să o informeze pe șefa statului.

Dezacorduri față de viziunile regizorului

Slava Sambriș a mai relatat că între regizor și trupă au existat dezacorduri, deoarece actorii „nu rezonează cu viziunile lui politice”. Tot Sambiș spune că l-a „rugat” pe Schwartz să „renunțe” la un pasaj care se referea direct la o persoană bine cunoscută la Chișinău, fiind vorba, probabil, exact de replica jurnalistei despre președintă.

Slava Sambriș a recunoscut că a fost sunat de o consilieră a președintei Sandu, dar spune că apelul a fost de ordin „personal”.
Slava Sambriș a recunoscut că a fost sunat de o consilieră a președintei Sandu, dar spune că apelul a fost de ordin „personal”.

La fel, într-un mesaj al colectivului teatrului din 19 iunie, se spune că „regizorul a accentuat” prin indicații referitoare la costume, accesorii și limbaj, detalii care ar fi trădat identitatea persoanelor din care au fost inspirate personajele. Actorii se temeau că vor fi dați în judecată.

Trupa a menționat că nemulțumirile au fost trezite și de felul în care Schwartz a prezentat războiul din Ucraina. Într-o postare ulterioară, trupa teatrului a relatat că este vorba despre un fragment din scenariu, bazat pe interviurile a doi refugiați din Ucraina, declarațiile cărora „nu puteau fi probate” și nu „rezonau” cu poziția trupei de condamnare a agresiunii rusești în țara vecină.

Nemulțumirea actorilor ar fi fost alimentată și de faptul că Schwartz ar fi insistat ca acele afirmații controversate să rămână în scenariu. Actorii au relatat că, în ciuda îndemnului conducerii teatrului la găsirea unui compromis, regizorul ar fi ironizat pe seama nemulțumirilor lor, spunând că ei pot „să se dea cu părerea”, dar el va „hotărî” ce va rămâne în scenariu și ce nu. În versiunea scenariului publicat, nu apare nicio mențiune despre Ucraina.

Prin urmare, atmosfera de lucru ar fi degradat până într-atât încât unii actori voiau să-și dea demisia. Potrivit directorului artistic al „Luceafărului”, una dintre actrițe a devenit „stresată și anxioasă” și a avut nevoie de tratament. Din această cauză, spun și actorii, și Sambriș, nu a avut loc premiera spectacolului. Dar el nu ar fi fost „interzis”, ci transferat pentru următoarea stagiune.

Președinția nu a comentat oficial scandalul, dar a făcut-o Sergiu Prodan, ministrul Culturii, în subordinea căruia se află teatrul „Luceafărul”. Prodan a scris într-o postare pe rețele că Ministerul Culturii „niciodată nu a cenzurat conținutul a ceea ce se joacă” în teatrele din R. Moldova.

Declarându-se „luceferist” de pe vremea când și-a început cariera de actor pe această scenă, ministrul a apărat conducerea teatrului și și-a îndemnat urmăritorii să susțină trupa și să-i lase pe cei din „galeria regizorului supărat să scrie ce vor ei”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG