Linkuri accesibilitate

Regizorul Linas Zaikauskas, acuzat de hărțuire sexuală, a fost scos de sub urmărirea penală


Regizorul lituanian Linas Zaikauskas, acuzat de hărțuire sexuală și în Republica Moldova, a fost scos de sub urmărirea penală
Regizorul lituanian Linas Zaikauskas, acuzat de hărțuire sexuală și în Republica Moldova, a fost scos de sub urmărirea penală

Regizorul lituanian Linas Zaikauskas, care a fost acuzat în 2023 de hărțuirea sexuală a unei actrițe într-un teatru moldovean, a fost scos de sub urmărire penală. În timp ce procuratura spune că procesul penal a fost clasat „din lipsa elementelor infracțiunii”, actrița face tratament antidepresiv.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, Procuratura Generală spune că scoaterea de sub urmărire penală a cetățeanului Linas Zaikauskas a fost dispusă pe 27 martie 2024.

Regizorul de teatru refugiat în R. Moldova de la Odesa, unde l-a prins invazia rusească din Ucraina din februarie 2022, a fost condamnat anterior în țara sa, Lituania, pentru hărțuire sexuală. Zaikauskas a trebuit să petreacă 44 de zile în detenție și să achite victimei, o actriță, 3.100 de euro în calitate de prejudicii morale și materiale.

În R. Moldova, acuzațiile de hărțuire sexuală aduse regizorului, dar respinse de acesta, au fost dezvăluite de Europa Liberă în august 2023. Pentru a o proteja, redacția a ascuns identitatea victimei și i-a dat un nume fictiv, Nicoleta.

În urma dezvăluirilor din 2023, Ministerul Culturii a spus că a făcut propria cercetare și că a transmis materialele Procuraturii Generale.

Avocata Nicoletei, Arina Țurcan-Donțu, spune că a contestat decizia procurorilor de a înceta procesul penal și de a-l scoate pe Zaikauskas de sub urmărire penală la procurorul ierarhic superior, însă plângerea a fost respinsă. Avocata a mai spus Europei Libere că decizia procurorilor a fost contestată din nou, deja la judecătorul de instrucție, întrucât actrița nu este de acord cu aceasta.

„Poate, ai respirat altfel, i-ai dat tu un semn”

Înainte să dezvăluie Europei Libere și publicului larg, în vara lui 2023, modul în care a lucrat cu Linas Zaikauskas, Nicoleta a trăit un an cu această traumă. După dezvăluirea publică, dar și destăinuiri private, femeia s-a ciocnit de un alt gen de probleme, după cum a spus Europei Libere în mai 2024, într-o nouă discuție, la aproape încă un an distanță.

Mai întâi, oamenii din jur nu ar crede-o că a fost hărțuită. „Ce trebuia să fac, să scriu pancarte despre asta, să-i sun în fiecare noapte când nu pot să dorm, când îmi vine să mă sinucid? Când eram în montare, (n.red.: cu regizorul Linas Zaikauskas) am ajuns la o tentativă de suicid din cauza presiunilor”, spune Nicoleta.

Apoi, unii care admit că hărțuirea a avut loc, ar blama-o tot pe ea. „Am auzit replici de felul: «Ești femeie, ești sociabilă. Poate, te-ai uitat la el altfel, ai respirat altfel și i-ai dat tu vreun semn»”, povestește Nicoleta.

Actrița a vorbit Europei Libere în 2023 și depus o cerere la poliție împotriva lui Zaikauskas atunci când a ajuns la concluzia că nu poate să tacă și a găsit sprijin la apărători ai drepturilor omului. Dar spune că reacțiile au „distrus-o psihologic”: a avut atacuri de panică, tulburări vegetative, hipertensiune arterială. „Am chemat salvarea. Nu puteam să ajung la muncă, eram legumă în pat”, explică Nicoleta. Pe parcursul anului, „s-a agravat situația în familie, au apărut certuri, neînțelegeri”.

Nicoleta spune că a negat mult timp că ar avea nevoie de ajutor, dar a mers la neurolog când starea psihologică i-a cauzat afecțiuni ale pielii. I-a fost prescris tratament antidepresiv, pe care-l urmează de câteva luni, dar crede că se va face bine numai atunci când i se va face dreptate.

Nicoleta mai spune că, după ce a mers la poliție, a fost sunată de „persoane influente” din lumea teatrală, care-i cereau să-și retragă plângerea și să-și ceară scuze de la Zaikauskas.

A decis să nu cedeze după suferințele care i-au fost cauzate și vrea „să se facă dreptate” în acest caz. Se gândește la alte femei care ar putea fi în locul ei și s-ar simți „vinovată dacă cineva ar mai trece prin aceeași experiență”.

Regizorul, angajat la Odesa

Europa Liberă a vorbit ultima dată cu Linaz Zaikauskas în august 2023, când acesta, într-un scurt răspuns în scris, a respins orice acuzație de hărțuire care i se aduce în R. Moldova, sugerând că ar fi acuzat de cei supărați pe el că nu le-a dat roluri.

Regizorul Linas Zaikauskas, după publicarea articolului Europei Libere în august 2023 în care o actriță îl acuză de hărțuire sexuală, a revenit în Republica Moldova încă de patru ori
Regizorul Linas Zaikauskas, după publicarea articolului Europei Libere în august 2023 în care o actriță îl acuză de hărțuire sexuală, a revenit în Republica Moldova încă de patru ori

Dar regizorul, care tocmai demisionase de la Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” din Chișinău, nu a acceptat un interviu față în față, spunând ulterior că a părăsit R. Moldova din cauza unei urgențe în familie. Datele obținute de Europa Liberă arată că el a revenit în R. Moldova încă de patru ori, în decembrie 2023 și în ianuarie 2024. Una dintre călătorii a fost cu avionul spre Varșovia și de trei ori a intrat în țară prin punctele de frontieră din sud. În prezent, acesta nu se află în R. Moldova.

Potrivit site-ului Teatrului Național Academic de Operă și Balet din Odesa, Linas Zaikauskas a câștigat pe 15 august 2023 concursul pentru funcția de regizor. Pe același site este afișată și biografia acestuia.

Jurnaliștii Europei Libere au discutat cu administratorul teatrului din Odesa, cerându-i să confirme sau să infirme informațiile potrivit cărora Linas ar mai activa în instituție. Aceasta a refuzat să ofere vreo informație și ne-a sugerat să-l contactăm direct pe regizor.

Cu toate acestea, pentru finalul lunii aprilie 2024 au fost anunțate premierele a două spectacole montate de Linas Zaikauskas la Odesa: opera „Don Pasquale” la Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa și cea de-a doua premieră, la Teatrul Academic de Păpuși, a comediei muzicale „Forever young”.

Înaintea publicării acestui articol, Europa Liberă l-a contactat din nou, dar regizorul nu a răspuns.

„Ne-am despărțit așa, mai supărați”

Directorul teatrului „A. P. Cehov”, Fiodor Gladii, spune că toate spectacolele montate de Zaikauskas au fost suspendate. „Așteptăm finalitatea cazului ca să decidem ce facem cu ele”, a spus Gladii Europei Libere, precizând că reangajarea regizorului este în afara discuției.

La rândul său, directorul teatrului în care lucrează Nicoleta a declarat că, la indicația Ministerului Culturii, a pus în aplicare un regulament pentru prevenirea hărțuirii sexuală la locul de muncă.

„Noi suntem împotriva violenței. Evităm orice fel de conflicte, situații neplăcute”, a spus directorul. Nici în acest teatru Zaikauskas nu ar fi binevenit, întrucât „ne-am despărțit așa, mai supărați”, susține angajatorului Nicoletei.

Scrisori de amenințare primite de o activistă

Activista Victoria Nagy Vajda, coordonatoarea Asociației pentru cultură și arte ARBOR, cea care a sesizat Ministerul Culturii în legătură cu presupusul caz de hărțuire sexuală în teatru, spune că a primit recent acasă la părinții săi, la Chișinău, două scrisori identice, care arată ca o amenințare.

Autorul anonim al scrisorilor spune că deține înregistrări care ar demonstra o conspirație în care ea, Victoria Nagy Vajda, ar fi „manipulată” de reprezentanți ai «Россотрудничество Молдова» (o agenție rusă de stat considerată o umbrelă a spionajului rusesc n.red.), cu sprijinul Ministrului Culturii de la Chișinău. Conspirația ar include „motivarea financiară a jurnaliștilor și actriței” pentru a fabrica acuzațiile penale împotriva lui Zaikauskas.

Activista este, de fapt, pe o altă parte a baricadei decât Ministerul Culturii, despre care crede că putea face mai mult pentru a o ajuta și proteja pe Nicoleta.

„Nu doar în teatre, dar și în alte instituții, managerii aplică astfel de tratamente față de subalterni – umilință și lipsă de respect”, spune activista, fără să arate spre cineva concret.

Într-un interviu cu Europa Liberă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a ținut să precizeze că a fost creată o comisie internă unde se poate adresa orice persoană dintr-o instituție publică din subordinea Ministerului Culturii, dacă i-a fost lezat vreun drept. „Dacă este hărțuită sexual, orice formă de intimidare [...] vor fi examinate, fără anunțarea identității persoanei”, a declarat Sergiu Prodan.

Regulament pentru prevenirea discriminării și hărțuirii în domeniul culturii

Asistat de specialiștii Centrului de Drept al Femeilor, o organizație non-guvernamentală specializată în prevenirea și combaterea violenței în bază de gen, Ministerul Culturii a elaborat și aprobat un regulament împotriva discriminării și hărțuirii la locul de muncă.

Regulamentul prevede modul în care cazurile discriminare și hărțuire, inclusiv sexuală, pot fi semnalate, înregistrate și examinate, cerând ca astfel de situații „să fie raportate și soluționate”, chiar și atunci când victima ezită.

Cazurile de hărțuire sexuală trebuie remise organelor de drept în cel mult 24 de ore de la primirea primei sesizări, iar persoana care a informat autoritățile despre actul de hărțuire poate beneficia de măsuri de protecție, cum ar fi schimbarea locului de muncă sau programului de muncă, mai spune regulamentul.

Nicio plângere nu a fost depusă la Ministerul Culturii în baza noului regulament, de la intrarea lui în vigoare, pe 30 ianuarie 2024.

Hărțuirea sexuală în R. Moldova, greu de probat

În R. Moldova, hărțuirea sexuală este definită ca „o acțiune cu caracter sexual prin comportament fizic, verbal sau nonverbal, care creează o atmosferă umilitoare pentru victimă, săvârșită profitând de starea ei de dependență”.

Este considerată infracțiune penală și este pedepsită cu o amendă (între 25.000 și 32.500 de lei), cu muncă neremunerată sau cu închisoare de până la 2 ani, iar obligația de a proba hărțuirea sexuală nu cade pe umerii victimei, ci a procurorilor.

„Procuratura este datoare să întreprindă toate măsurile procesuale, să depisteze dacă acel act a avut sau nu a avut loc, dacă plângerea victimei se încadrează în componența de hărțuire sexuală sau nu”, a spus Europei Libere Daniela Josanu, juristă la Centrul de Drept al Femeilor.

Din experiența ei, să demonstrezi că infracțiunea de hărțuire sexuală a avut loc este dificil, din mai multe cauze. De multe ori, victimele nu știu să recunoască un caz de hărțuire sexuală, nu fac înregistrări, se tem de presiunea socială și blamare, nu au încredere în organele competente.

La acest articol a contribuit jurnalistul Europei Libere Denis Dermenji.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Georgeta Carasiucenco

    Sunt jurnalistă din 2016. Am lucrat la Moldova.org unde am scris despre drepturile femeilor și alte subiecte conexe. La Europa Liberă documentez schimbările climatice și alte probleme de mediu din Republica Moldova. Realizez reportaje și investigații pe subiecte ce merită atenția publicului.

XS
SM
MD
LG