Linkuri accesibilitate

Schimb de replici Moscova-București-Chișinău | Diferență de entuziasm la Chișinău și Tbilisi


Zeci de mii de georgieni au manifestat în stradă pentru aderarea țării lor la UE, dar Europa le-a spus că mai au de așteptat. Moldovenii, deși au primit de la UE statutul de țară candidată la aderare, n-au ieșit în stradă să se bucure. Cum se explică diferența de entuziasm?
Zeci de mii de georgieni au manifestat în stradă pentru aderarea țării lor la UE, dar Europa le-a spus că mai au de așteptat. Moldovenii, deși au primit de la UE statutul de țară candidată la aderare, n-au ieșit în stradă să se bucure. Cum se explică diferența de entuziasm?

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.  

Ştirile presei moldovene

Ministerul de Externe al României a comentat ceea ce a numit „retorica falsă a Kremlinului” după ce fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a declarat că România ar vrea să preia în mod „legal” Moldova prin crearea unei noi Românii Mari, relatează portalul Newsmaker. Declarația lui Medvedev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, este o reacție la decizia liderilor europeni din 23 iunie. „Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică”, a spus ministerul român de externe într-un comunicat.

Portalul Diez preia o declarație a președintei Maia Sandu la televiziunea Prime, în care șefa statului anunță că planifică o vizită la Kiev. Ea a declarat că ar urma să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar că detaliile vizitei vor fi făcute publice mai târziu. Kievul a fost vizitat de numeroși lideri europeni, care merg cu trenul din Polonia, după ce forțele ucrainenei au respins o tentativă rusească de a cuceri orașul, la începutul invaziei rusești în Ucraina lansată în februarie.

Portalul Agora relatează că, la Leova, va fi construit un nou punct de trecere a frontierei cu România pe un pod de pontoane peste Prut. Decizia a fost luată de Comisia moldoveană pentru Situații Excepționale, care spune că are ca scop „fluidizarea traficului de persoane și mărfuri”. Dar pentru trecerea nouă mai este necesară încheierea unor înțelegeri cu România și construcția unor drumuri de acces.

Ziarul de Gardă a publicat pe portalul său o investigație video despre întreprinderea municipală „Spații Verzi” și felul în care se taie copaci în parcurile capitalei. Ziarul contrapune afirmația unui fost maistru de defrișări din sectorul Ciocana despre faptul că primea indicații la telefon pentru tăierea unor arbori, fără a se întocmi acte, dezmințirii date de șeful Secției Inspectorat din cadrul „Spații Verzi”. Investigația survine după uciderea unui copil de doi ani în parcul Alunelul din Chișinău de o creangă desprinsă dintr-un copac, în luna mai.

Portalul TV8 relatează că un sat din raionul Cimișlia a realizat o hartă din care se poate afla în ce țări ale lumii au emigrat locuitorii săi. 1 000 din cei 4 000 de locuitori ai satului Selemet au emigrat, iar aproape fiecare familie are pe cineva plecat peste hotare. Harta reprezintă gospodăriile din localitate, având înfipte câte un steguleț al țărilor unde au emigrat sătenii, în total 27 de țări. TV8 relatează că cei plecați participă activ la dezvoltarea localității, donând periodic bani.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

O postare a TV8 pe Facebook este și cea mai populară dintre știrile difuzate la weekend pe rețele de presa moldoveană, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Postarea este despre bunurile care i-au fost sechestrate familiei Dodon de către procurori, inclusiv o pensiune din satul Molovata, aparținând cumnatului lui Igor Dodon.

Fostul președinte a fost arestat la sfârșitul lunii mai și acuzat de acte de corupție și de trădare, dar spune că este nevinovat și acuză la rândul său puterea de fabricarea dosarului.

La fel, populară pe Facebook este o postare a TVR Moldova despre noua legătură peste Prut, plănuită la Leova. Portalul scrie că, raionul Leova va fi legat de România din toamnă. Potrivit TVR Moldova, podul Leova-Bumbăta, distrus de sovietici în urmă cu 78 de ani, va fi reconstruit.

Pe Instagram, printre cele mai populare este o postare a Europei Libere de la sfârșitul săptămânii trecute, în care cerem opinia fanilor noștri despre următoarele: în timp ce zeci de mii de georgieni au manifestat în stradă săptămâna trecută pentru aderarea țării lor la UE, dar Europa le-a spus că mai au de așteptat, moldovenii, deși au primit de la UE statutul de țară candidată la aderare, n-au ieșit niciunul în stradă să se bucure. „Cum vă explicați diferența de entuziasm, la Tbilisi și Chișinău?”, ne-am întrebat fanii pe Instagram, într-o imagine în care am alăturat o vedere de la Tbilisi și una din centrul Chișinăului. Vă adresăm și aici aceeași întrebare. Vă rugăm să ne răspundeți mai jos, în comentarii.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG