Linkuri accesibilitate

Cui folosește scrisoarea trimisă de Dăncilă la Bruxelles? (VIDEO)


Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Argumentele Vioricăi Dăncilă din scrisoarea trimisă președintelui Comisiei Europene contrazic în mare parte realitatea.

Prim-ministrul României a trimis o scrisoare conducerii Comisiei Europene în care justifică intervenția jandarmilor împotriva protestatarilor antiguvernamentali din București, de pe 10 august.

Argumentele primului-ministru Viorica Dăncilă din scrisoarea trimisă președintelui Comisiei Europene contrazic în mare parte realitatea, așa cum a apărut în urma secvențelor video din care se observă cu ușurință reacția excesivă a jandarmilor la protestul care a avut loc exact acum o săptămână.

Șefa guvernului de la București i-a explicat președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, într-o scrisoare care a ajuns astăzi la Bruxelles, că pe 10 august, la manifestația diasporei „au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de incendiere a unor obiective în spațiul public”. Scrisoare vine ca urmare a criticilor Comisiei Europene care, imediat după reprimarea protestului a precizat că „urmărește îndeaproape evoluțiile din România”, în condițiile în care „protestatarii au criticat pașii înapoi în domeniile reformei judiciare și luptei împotriva corupției”. „Violența nu poate fi niciodată o soluție politică”, i-a transmis Comisia Europeană guvernului român.

Protestele și România la cârma UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

De asemenea, Bruxelles-ul a condamnat agresiunile forțelor de ordine împotriva jurnaliștilor, subliniind că este „important” ca angajații companiilor media să-și poată desfășura activitatea.

Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, folosind în exces gaze lacrimogene, tunuri de apă, dar și armele din dotare pentru a-i împrăștia pe cei circa 100.000 de protestatari din fața guvernului, care manifestau împotriva principalului partid aflat la putere, PSD, și a executivului. Mai mult de 450 de persoane au fost rănite în timpul reprimării, din care 35 de jandarmi. Parchetul militar care anchetează faptele a primit deja peste 200 de plângeri și a audiat o sută de persoane.

O protestatară depune plângere la Parchetul Militar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

Viorica Dăncilă susține că după șase luni de guvernare este bine văzută de români...

Guvernul României nu a făcut publică scrisoarea trimisă de prim-ministra Dăncilă, șefului Comisiei Europene, dar eurodeputatul PNL, Siegfrid Mureșan a postat-o în cursul zilei pe Facebook. În textul trimis la Bruxelles, Viorica Dăncilă susține că după șase luni de guvernare este bine văzută de români și că a făcut „eforturi” pentru a relua „un dialog interinstituțional în vederea obținerii unui consens politic”. Șefa guvernului român îl acuză apoi pe președintele Klaus Iohannis că „nu-și exercită funcția constituțională de mediator” și că a cerut „continuarea protestelor”.

Eurodeputatul Siegrid Mureșan a scris la prezentarea scrisorii șefei executivului român că nu a văzut niciodată până acum „un prim-ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor”. Europarlamentara ALDE Norica Nicolai laudă însă ideea Vioricăi Dăncilă și adaugă că preşedintele român ar fi acţionat ca „un factor mobilizator pentru continuarea protestelor”. În schimb, Uniunea Salvați România îi cere PSD „demiterea de urgență” a doamnei Dăncilă argumentând că scrisoarea trimisă la Bruxelles are un conținut „revoltător și periculos”

Scrisoarea prim-ministrei va primi curând un răspuns din partea conducerii Comisiei Europene, după cum a anunțat un purtător de cuvânt al instituției. Între timp, însă, apar tot mai multe dovezi care confirmă reprimarea în forță a manifestanților pașnici, de aceea nu e prea clar de ce a fost trimis acest text la Bruxelles: pentru a justifica acțiunile Jandarmeriei? În acest caz, fiindcă documentul nu e însoțit de niciun fel de argumente, deformarea adevărului pune într-o lumină și mai neplăcută executivul român. Scrisoarea nu doar că nu folosește nimănui, dar sugerează și că guvernul român ar vrea să manipuleze Comisia Europeană.

XS
SM
MD
LG