Linkuri accesibilitate

Se cere excluderea din Uniunea Creştin-Democrată a fostul şef al Serviciului de Informaţii Interne din Germania


Hans-Georg Maaßen

Numeroşi creştin-democraţi au reacţionat cu indignare după ce opinia publică a aflat detalii despre declaraţiile rasiste ale lui Hans-Georg Maaßen.

Mai mulţi creştin-democraţi i-au cerut fostului şef al Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz), precum se numeşte în Germania Serviciul de Informaţii Interne, să demisioneze din partid.

Se cere excluderea din Uniunea Creştin-Democrată a fostul şef al Serviciului de Informaţii Interne din Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00

Alţii au pledat pentru excluderea sa din rândurile Uniunii Creştin-Democrate (CDU) pentru încălcarea repetată a principiilor creştine care stau la baza formaţiunii.

Purtătoarea de cuvânt a Forumului evreiesc, din cadrul CDU, a spus că Maaßen a vehiculat de câteva ori „coduri antisemite şi conspiraţioniste”, bagatelizând astfel şi ideologia nazistă.

Scandalul a izbucnit în urma unui interviu acordat jurnalistului Alexander Wallasch (răspândit pe 16 ianuarie, pe internet). Maaßen a spus că „establishmentul politico-medial de stânga” bagatelizează infracţiunile comise de „migranţii străini” şi declanşează campanii de defăimare împotriva celor care susţin contrariul.

„Anti-germanii”, „o sectă extremistă de stânga”

În opinia lui Maaßen, această poziţionare constituie „expresia unei învăţături rasiale”, promovată de stânga ecologistă, care este de părere că „albii trebuie consideraţi drept o rasă inferioară”. De aceea, continuă Maaßen, trebuie aduşi în ţară bărbaţi arabi şi africani. În opinia sa, asta ar fi „noua învăţătură” care s-a format în mintea unor „anti-germani”. Pe aceştia îi descrie drept „o sectă extremistă de stânga” căreia i s-au alăturat şi mulţi „politicieni ecologişti şi social-democraţi”.

Pe Twitter, Maaßen şi-a reluat aceste teze, criticate de mass-media democrată din Germania, susţinând că direcţia de bătaie „a forţelor politico-mediale” este impunerea unui „rasism eliminator, îndreptat contra albilor”. Prin campania contra sa, se urmăreşte împiedecarea alegerii sale ca preşedinte al organizaţiei cunoscută sub numele de Uniunea Valorilor (WerteUnion).

Este vorba despre o organizaţie ultranconservatoare din care fac parte şi mulţi disidenţi creştin-democraţi. Uniunea Creştin-Democrat s-a distanţat de această organizaţie, fondată în 2017. (Cf. „Manifestul conservator” al criticilor Angelei Merkel, RFE, 10.4. 2018.)

Amintind de un caz similar care a zguduit Partidul Social-Democrat (SPD), ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung l-a comparat pe Maaßen cu Thilo Sarrazin, exclus din partid. Asemenea lui Maaßen, şi Thilo Sarrazin a vehiculat teze conspiraţioniste, anti-musulmane şi rasist-naţionaliste, ceea ce s-a soldat cu excluderea sa din SPD. (Cf. „Germania se desfiinţează”, RFE, 1.9. 2010.)

Creştin-democratul Hans-Georg Maaßen a şocat opinia publică şi în anii trecuţi cu declaraţii incompatibile cu doctrina creştin-democrată, în special, şi cu principiile unui stat liberal-democratic, în general. Din cauza aceasta a şi fost demis, în 2018, din fruntea Serviciului de Informaţii.

XS
SM
MD
LG