Linkuri accesibilitate

Sechestre de miliarde, confiscări de milioane. Valoarea bunurilor sechestrate de ARBI în ultimii 5 ani


În ultimii 5 ani, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a sechestrat aproape 5.000 de bunuri, valoarea cărora depășește 5,6 miliarde de lei. În bugetul de stat au ajuns însă, în ultimii 4 ani, doar câteva zeci de milioane sau sub 1% din suma bunurilor aflate sub sechestru. 

Doar în ultimele trei luni ale anului 2022, ARBI a sechestrat bunuri de peste 163 de milioane de lei. Utilizarea lor este interzisă până când instanțele de judecată vor emite decizii finale în fiecare caz în parte și abia atunci va fi clar dacă valoarea lor va ajunge sau nu în bugetul de stat.

Într-un răspuns al Ministerului Finanțelor pentru Ziarului de Gardă se arată că din activitatea ARBI din ultimii 4 ani bugetul de stat a încasat circa 38 de milioane de lei. Raportând valoarea de miliarde a sechestrelor aplicate de ARBI la suma încasărilor. constatăm că în bugetul de stat au ajuns până acum doar 0,71% din valoarea bunurilor sechestrate.

Președinta Maia Sandu a cerut confiscarea bunurilor puse sub sechestru în cazul dosarelor de mare corupție și întoarcerea acestora în folosința statului.

„Sunt puse sub sechestru peste 7 miliarde de lei. Am spus că vrem să vorbim despre bani confiscați, nu doar sechestrați. Cea mai mare întrebare rămâne la instanțele de judecată. Faptul că acești bani sunt în continuare la categoria sechestru și nu sunt bani confiscați, care să fie întorși în bugetul statului, se întâmplă din cauza tergiversării dosarelor de către instanțele de judecată”, a declarat Maia Sandu, pe 5 septembrie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Tot atunci, șefa statului a anunțat că competențele ARBI, subdiviziune a Centrului Național Anticorupție, ar urma să fie extinse în acest scop.

În ultimii 5 ani, pe lângă hârtii de valoare, imobile și terenuri agricole, ARBI a sechestrat inclusiv criptomonede și sisteme de generare a criptovalutei în valoare de aproape 5 milioane de lei.

Într-un comunicat de presă, ARBI informează că de la crearea autorității, în 2017, și până în prezent, a crescut numărul împuternicirilor care i-au fost transmise de procurori și ofițeri de urmărire penală pentru a efectua investigații financiare paralele, în total fiind emise 883 de delegații. Cele mai multe dintre acestea au fost solicitate de Ministerul Afacerilor Interne – 235 la număr.

XS
SM
MD
LG