Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american deplânge starea presei libere din Ungaria


Secretarul de stat american Antony Blinken, aprilie 2021.
Secretarul de stat american Antony Blinken, aprilie 2021.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a exprimat îngrijorarea miercuri în legătură cu deteriorarea libertăţii presei în Ungaria şi s-a angajat să-l atenţioneze pe premierul Viktor Orban să respecte pluralismul.


În cursul unei mese rotunde înainte de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, Antony Blinken a avertizat că Rusia şi China încearcă "să submineze voinţa democratică şi suverană" a unor naţiuni din Europa Centrală şi de Est, pe lângă care el a lansat un apel la păstrarea principiilor de deschidere.

"Avem o îngrijorare reală, împărtăşită de apărătorii internaţionali ai libertăţii presei şi de mulţi unguri, cu privire la declinul pluralismului, diversităţii şi vocilor independente", a afirmat şeful diplomaţiei ca răspuns la o întrebare adresată de Telex, media independentă ungară.

"Este chiar ţesătura democraţiei", a declarat el, solicitând guvernului ungar "să promoveze un mediu deschis".

Statele Unite ca şi Uniunea Europeană "sunt de părere că interesele noastre colective sunt cel mai bine servite încercând să consolidăm standardele democratice ale statului de drept şi cooperării bazate pe valori comune", a subliniat Antony Blinken.

XS
SM
MD
LG