Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat SUA Blinken, în vizită în Moldova și Cehia


Secretarul de stat SUA Antony Blinken adresându-se presei la Washington, la 24 mai.
Secretarul de stat SUA Antony Blinken adresându-se presei la Washington, la 24 mai.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, efectuează un turneu în Europa în perioada 28-31 mai, urmând să exprime la Chișinău sprijinul pentru integrarea europeană a R. Moldova și pentru securitatea ei energetică.

La Praga, unde va merge după Chișinău, Blinken va avea pe agendă mai ales sprijinul pentru ajutorarea Ucrainei invadată de ruși și relațiile americano-cehe în domeniul energiei.

În plus, Blinken va participa la Praga la o reuniune informală a miniștrilor de Externe din țările NATO, ca să discute prioritățile pentru apropiatul summit de la Washington al alianței, din 9-10 iulie.

Associated Press a notat că vizitele lui Blinken în Moldova și Cehia vin la doar două săptămâni după o vizită de-a lui neanunțată dinainte la Kiev, unde a reasigurat Ucraina de sprijinul american, pe fondul unor atacuri rusești intensificate în partea de nord-est a frontului.

„Există de asemenea semnale că Rusia ar putea încerca noi acțiuni în Moldova și se află în spatele unor evoluții anti-occidentale din Georgia, despre care SUA consideră că merg împotriva aspirațiilor Moldovei și Georgiei de a se integra în Europa”, a scris AP.

„An electoral crucial” în Moldova

Când a anunțat oficial vizita lui Blinken în Moldova, la 24 mai, asistentul lui pentru afaceri europene și eurasiatice, James O’Brien, a spus că deși Moldova nu se confruntă momentan cu vreo amenințare directă din partea Rusiei, au loc „operațiuni rusești de influență” într-un an electoral „crucial”.

Oficialul de la Departamentul de Stat nu a ascuns că vizita lui Blinken este și una de sprijin pentru președinta Maia Sandu, care va candida anul acesta la un nou mandat. „Credem că succesele ei (...) din ultimul an demonstrează că este o alegere înțeleaptă”, a spus O’Brien, insistând, totuși, că alegerea finală aparține exclusiv locuitorilor Moldovei.

Joi, 30 mai, secretarul de stat SUA Antony Blinken va participa la Praga la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din țările NATO.

Pe agendă se va afla pregătirea summit-ului de la Washington al alianței, care va fi dominat după toate probabilitățile de reafirmarea necesității sprijinirii Ucrainei invadate de ruși.

Vineri, asistentul lui Blinken, James O’Brien, a dat asigurări la o conferință de presă că la summit nu se decide în niciun caz invitarea Ucrainei în NATO.

Kievul a spus de mai multe rânduri, după invazia rusească din februarie 2022, că doar dacă Ucraina ar fi primită în NATO ar fi pusă la adăpost de agresivitatea Kremlinului.

Ucraina, combaterea dezinformării, energie

Întâlnirea ministerială de la Praga va avea loc la puține zile după ce Secretarul-General NATO, Jens Stoltenberg, a stârnit o mulțime de reacții politice sugerând că Ucraina ar trebui lăsată de aliați să atace, dacă dorește, și ținte din interiorul Rusiei cu arme primite din Occident.

Declarația a fost condamnată vehement de Rusia, iar o țară puternică din NATO, Germania, a reafirmat că nu va face nimic care să pară că o implică într-o confruntare directă cu Moscova.

Marți, premierul ceh Petr Fiala a spus că joi seară va participa cu Blinken la Praga la o cină pe tema sprijinirii Ucrainei, împreună cu miniștrii din Danemarca, Olanda, Letonia și cu președintele Poloniei - adică lideri din țări care promovează cel mai fervent, ca și Cehia, înarmarea cât mai urgentă a Ucrainei.

Potrivit diplomației cehe, în marginea reuniunii NATO de la Praga Blinken va semna cu omologul său ceh Jan Lipavsky un memorandum pentru combaterea dezinformării.

Pe agenda cehească a lui Blinken se va afla de asemenea participarea firmei americane Westinghouse la dezvoltarea industriei nucleare a Cehiei, inclusiv prin livrarea de reactoare mici modulare (SMR).

Cehia, condusă în prezent de un guvern de centru-dreapta, pro-business, se numără printre țările europene care promovează așa-numita „renaștere nucleară”, având în plan să-și mărească cele două nucleare existente, de la Temelin și Dukovany.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG