Linkuri accesibilitate

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a ajuns miercuri la Liov


Secretarul geeneral al ONU Antonio Guterres a ajuns miercuri la Liov, Ucraina, unde se va întâlni joi cu preşedinţii ucrainean şi turc pentru a discuta despre exportul de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, dar și despre securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, care este cea mai mare centrală atomică de pe continentul european.

„Secretarul general se va afla joi la Liov la invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean", a anunțat la o conferință de presă purtătorul de cuvânt ONU Stephane Dujarric, precizând că Antonio Guterres se va deplasa apoi la Odesa şi după aceea în Turcia.

La reuniune va fi examinată aplicarea acordului din iulie de la Istanbul privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, acord „în care Turcia este un element-cheie", a mai spus Dujarric, adăugând că „va fi discutată şi chestiunea centralei nucleare [Zaporojie]” și că ar urma să aibă loc și o întâlnire bilaterală preşedintele Volodimir Zelenski şi secretarul general al Națiunilor Unite.

Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută că bombardamentele din zona centralei riscă să provoace un accident nuclear cu consecințe grave pentru întreaga regiune. Națiunile Unite s-au oferit să organizeze vizita unei echipe internaționale de experți la centrală, pentru a analiza la fața locului situația securității reactoarelor nucleare, dar marți Rusia a declarat că misiunea nu poate călători prin Kiev și nu poate trece liniile frontului spre Zaporojie din motive de securitate. Argumentul a fost respins imediat de ONU.

Tot marți, într-o discuție cu președintele Franței, Zelenski a acuzat din nou Rusia de „terorism nuclear”. Moscova susține că forțele ucrainene sunt cele care atacă centrala. Centrala de la Zaporojie este controlată de trupele rusești, dar funcționează în continuare cu personal ucrainean.

Sâmbătă, Antonio Guterres se va deplasa la Istanbul, în Turcia.

XS
SM
MD
LG