Scrisoarea deschisă, semnată în total de 23 de președinți ai camerelor parlamentelor europene, face apel la speakerul republican al Camerei Reprezentanților să ajute la „lupta împotriva axei răului” și să permită aprobarea finală a pachetului de ajutor în sumă de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, notează AP.
Un aliat al lui Donald Trump, Johnson prezidează o majoritate republicană „la limită”. La presiunea aliaților fostului președinte din Camera Reprezentanților, el a refuzat să permită un vot asupra unei legi care ar oferi asistența necesară Ucrainei pentru a lupta contra invaziei rusești. Adoptarea a fost cerută inclusiv de președintele SUA, Joe Biden.
Apel la unitate bipartizană
În adresarea lor, președinții parlamentelor din 19 state europene, printre care se numără Austria, Franța, Germania, Olanda și Republica Moldova, au cerut lui Johnson „să furnizeze Ucrainei fondurile necesare pentru a continua lupta”.
„Credem că grație conducerii dvs., Congresul va demonstra o unitate bipartizană istorică în sprijinul colectiv de ajutare a Ucrainei”, se arată în scrisoarea deschisă, care a fost publicată în varianta engleză, de Yael Braun-Pivet, președinta Camerei inferioare a Adunării Naționale a Franței.
„Axa răului trebuie înfrântă, iar toți vinovații aduși în fața justiției. Asta va servi ca o descurajare pentru conflictele viitoare și va readuce sentimentul de control și siguranță oamenilor noștri”, spun președinții parlamentelor europene.
Scrisoarea mai afirmă că invazia Rusiei în Ucraina are „un impact semnificativ asupra situației de securitate din lume”.
„Vedem că în timp ce Iran și Coreea de Nord au început să furnizeze sprijin militar direct către Rusia, acțiunile criminale ale regimului de la Kremlin au inspirat și alte regimuri dictatoriale și nedemocratice, devenind un catalizator pentru escaladarea vechilor conflicte, aducându-ne pe noi la limita unor noi confruntări”, spun speakerii europeni.
„Lumea se îndreaptă spre o distrugere a unei ordini mondiale sustenabile. Credem că este responsabilitatea și sarcina noastră să prevenim această cădere în haos și impunitate”, se mai spune în scrisoare.
Johnson, sub presiune
Marți, președintele SUA, Joe Biden a organizat o nouă întrevedere cu liderii Congresului SUA la Casa Albă, în încercarea de a-l convinge pe Johnson să pună la vot pachetul destinat asistenței pentru Ucraina. Speakerul republican a insistat însă că prioritatea sa rămâne criza de la frontiera cu Mexic, o chestiune ce reprezintă o îngrijorare majoră pentru alegătorii republicani.
Liderii democrați ai Congresului au descris întrevederea ca fiind una „intensă” și s-au arătat siguri că Johnson a ascultat îngrijorările acestora.
Liderul minorității republicane din Senatul SUA, Mitch McConnell, s-a numărat printre cei care i-au cerut repetat lui Johnson să aprobe legea de asistență a Ucrainei, adoptată anterior de senatori cu o largă majoritate.
În plus, Congresul SUA trebuie să acționeze rapid și în privința evitării unei noi „închideri” a guvernului federal, legiuitorii americani având termen până la 1 și 8 martie, să aprobe noi legi de finanțare, notează The Hill. Aceste legi nu pot fi aprobate fără voturile democraților, aflați în minoritate în Camera Reprezentanților.
„Nu doar că nu vrem să închidem guvernul, dar nici nu vrem ca rușii să învingă în Ucraina”, a spus McConnell.
Speakerul republican ar putea împărtăși soarta predecesorului său, Kevin McCarthy, care a fost demis de propriul partid, după ce a pus la vot legi care au menținut finanțarea pentru guvern și ridicat limita de îndatorare a SUA.
Un grup de membri ai Camerei Reprezentanților, aliați ai fostului președinte Donald Trump, l-au avertizat pe Johnson că ar putea să depună o moțiune de destituire, dacă acesta va pune la vot legea pentru asistența Ucrainei.