Linkuri accesibilitate

Șeful grupului Wagner amenință că se retrage din Bahmut


Prigojin avertizează că retragerea din Bahmut a grupului Wagner ar duce la o prăbușire unui front de o mie de kilometri
Prigojin avertizează că retragerea din Bahmut a grupului Wagner ar duce la o prăbușire unui front de o mie de kilometri

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar rus Wagner, a amenințat că își va retrage trupele din orașul ucrainean Bahmut, dacă nu se rezolvă problemele de aprovizionare cu muniție

Într-un interviu publicat pe 29 aprilie, Prigojin a declarat că „va fi forțat să retragă unele unități” din Bahmut dacă trupele Wagner nu vor primi cât mai repede mai multă muniție. Este o solicitare pe care a făcut-o de multe ori de-a lungul ultimelor săptămâni.

Bahmut, un nod de transport important în regiunea Donețk, a fost în ultimele luni epicentrul celor mai aprige lupte din război, ambele tabere suferind pierderi ridicate.

Oficialii militari ucraineni au declarat că pierderea Bahmut, care se află pe un teren înalt, oferind o apărare naturală, ar face ca trupele ucrainene aflate în alte părți ale regiunii estice să devină vulnerabile unei ofensive rusești.

Grupul Wagner a fost, de anul trecut, în fruntea trupelor Rusiei care încearcă să cucerească orașul Bahmut, dar nu a reușit să înfrângă trupele ucrainene, care încă dețin zone din partea vestică a orașului. Prigojin a avertizat că o retragere a trupelor Wagner din Bakhmut ar duce la o prăbușire a frontului Rusiei pe o lungime de o mie de kilometri.

În vreme ce Prigojin făcea aceste declarații, trupele Rusiei continuau să mențină presiunea pe axa Bahmut-Adviivka-Mariinka, lansând 48 de atacuri nereușite asupra pozițiilor ucrainene, informează Statul Major General al Ucrainei în buletinul său zilnic din 29 aprilie.

Rusia asediază Bahmut din vara anului trecut, obținând doar câștiguri treptate, cu costuri enorme în vieți și echipamente.

„Dați-ne o apărare aeriană mai bună!”

Între timp, Zelenski a cerut aliaților și partenerilor Ucrainei să furnizeze Ucrainei o apărare aeriană mai bună, după ce cel puțin 25 de persoane, printre care mai mulți copii, au fost ucise într-un val de lovituri rusești asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, la începutul zilei de 28 aprilie.

Cel mai grav afectat a fost Uman, un oraș din regiunea centrală ucraineană Cerkasi, unde cel puțin 23 de persoane, inclusiv patru copii, au fost ucise când o rachetă rusă a lovit o clădire de apartamente cu nouă etaje, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

Se crede că în aripa clădirii lovite de bombe, locuiau 109 persoane .

Consiliul orașului Uman a anunțat o perioadă de doliu de trei zile, iar procurorii au deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu atacul, au declarat autoritățile.

În Dnipro, un oraș mare de pe fluviul Nipru în centrul Ucrainei, o femeie și o fetiță au fost ucise în atacul rusesc, în ciuda faptului că apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare șapte rachete. O persoană a fost ucisă de bombardamentele rusești în orașul Bilozerka, în sudul regiunii Herson.

„Rusia trebuie să plătească pentru tot ceea ce a făcut”

„Apărarea aeriană, avioane moderne, fără de care nu există o apărare aeriană pe deplin eficientă - artilerie, vehicule blindate. Tot ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea orașelor noastre, a satelor noastre, atât în interiorul țării, cât și pe linia frontului", a declarat Zelenski în discursul său nocturn de la sfârșitul zilei de 28 aprilie.

Vorbind cu jurnaliștii din țările nordice la 29 aprilie, Zelenski a declarat că avioanele de luptă moderne ar fi de "mare ajutor", dar o contraofensivă ucraineană nu va fi legată de livrarea acestora. Ucraina a cerut în repetate rânduri avioane occidentale pentru a-și întări apărarea aeriană. „Nu vom întârzia, vom începe [contraofensiva] chiar înainte de a avea avioane F-16 [fabricate în SUA] sau altceva”, a spus el.

Iar, într-un mesaj de pe Twitter, Zelenski spune că „Oricine ajută atacurile Rusiei cu rachete trebuie să știe că este complice la crimă. Toți cei care ghidează și lansează rachete, care manevrează avioane și nave pentru teroare. Nu doar cei care dau ordine, ci toți aceștia, toți sunt teroriști și criminali și toți trebuie pedepsiți. Și cu siguranță - cei care au comis crima primordială, de la care au pornit toate celelalte - crima de agresiune.” Și a adăugat: „Rusia trebuie să plătească pentru tot ceea ce a făcut.”

Deocamdată, Rusia, cu ajutorul unor țări terțe, s-a sustras de la unele dintre sancțiuni, reducând impactul anticipat asupra bugetului și capacității sale de a finanța războiul.

Atacul a vizat și Kievul, dar apărarea antiaeriană ucraineană a doborât majoritatea rachetelor care veneau spre capitală.

Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a raportat ulterior că atacul multiplu asupra orașelor ucrainene a fost executat de bombardiere strategice rusești Tu-195 venite din regiunea Mării Caspice.

Comandamentul a precizat că apărarea aeriană ucraineană a distrus 21 din cele 23 de rachete de croazieră și două drone în centrul, estul și sudul Ucrainei.

Statele Unite și alți câțiva aliați au furnizat Ucrainei câteva sisteme de rachete sol-aer Patriot, considerate a fi una dintre cele mai avansate arme de apărare din arsenalul NATO. Fiecare sistem Patriot poate proteja un oraș.

Aliații occidentali au oferit Ucrainei și alte sisteme de apărare aeriană, însă rapoarte de informații americane recent divulgate au indicat că apărarea aeriană a Ucrainei rămâne o verigă slabă.

XS
SM
MD
LG