Linkuri accesibilitate

Șeful spionajului israelian: Încercările Iranului de a aproviziona Rusia cu rachete au fost „zădărnicite”


David Barnea, șeful Mossadului israelian (foto de arhivă

Șeful agenției de informații din Israel a declarat pe 10 septembrie că încercările Iranului de a aproviziona Rusia cu rachete au fost dejucate, a informat The Times of Israel.

Șeful Mossadului, David Barnea, a făcut această afirmație la o conferință anuală împotriva terorismului din Israel, fără a explica cum a fost întrerupt acordul de aprovizionare și de către cine.

„Am sentimentul că mai multe tranzacții vor fi dejucate în curând”, a spus el, din nou fără a intra în detalii.

Rusia a apelat la aliați precum Iranul și Coreea de Nord pentru aprovizionarea cu arme, inclusiv rachete, deoarece sancțiunile occidentale au prejudiciat randamentul industriei interne de armament.

Este de așteptat ca liderul nord-coreean Kim Jong Un să facă o vizită în Rusia zilele următoare pentru a încheia un posibil acord privind livrarea de armament.

Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone Shahed-136, care au stârnit teroarea în orașele ucrainene. Barnea spune că Iranul intenționează să furnizeze Rusiei rachete cu rază scurtă și lungă de acțiune.

Rusia și-a folosit propriile rachete pentru a bombarda ținte civile în încercarea de a demoraliza cetățenii, dar producția este scăzută.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a afirmat în decembrie că Statele Unite au informații că Iranul ia în considerare vânzarea „sute de rachete balistice” Rusiei. În schimb, Rusia ar oferi Iranului „un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic, care transformă relația lor într-un parteneriat de apărare cu drepturi depline”, a spus el la acea vreme.

Kirby a declarat că Rusia antrenează piloți iranieni pe avionul de luptă Suhoi Su-35, iar Iranul ar putea primi avioane de acest tip în termen de un an.

El a spus că avioanele de vânătoare vor întări semnificativ forțele aeriene ale Iranului în raport cu vecinii săi regionali.

Barnea a mai afirmat la conferința anuală împotriva terorismului că este îngrijorat de faptul că Rusia va furniza arme Iranului. „Temerea noastră este că, în schimb, rușii le vor transfera iranienilor ceea ce le lipsește: arme avansate care, cu siguranță, ne vor pune în pericol pacea și, poate, chiar existența”, a spus el.

Cu privire la programul nuclear al Iranului și la un potențial acord cu puterile mondiale care ar duce la relaxarea sancțiunilor împotriva Iranului, Barnea a îndemnat comunitatea internațională „să fie în alertă maximă”.

„Comunitatea internațională trebuie să fie în alertă maximă și să-și demonstreze hotărârea neclintită pentru a dejuca ambițiile cunoscute ale Iranului în materie de arme nucleare, ținând cont de încercările anterioare de a le pune în practică”, a mai spus șeful Mossad.

XS
SM
MD
LG