Ungaria a ajuns ultima țară membră NATO care încă nu a ratificat aderarea Suediei, întârziere care a tensionat relațiile cu SUA și alte state membre, notează Reuters.
Premierul maghiar Viktor Orban, care menține relații mai bune cu Rusia decât alte state membre ale UE și NATO, declară că guvernul său sprijină intrarea Suediei în rândurile Alianței, dar procesul de ratificare rămâne blocat în Parlamentul unde partidul său deține o majoritate constituțională.
Suedia a inițiat procesul de aderare la NATO în mai 2022, printr-o decizie istorică de a abandona neutralitatea, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. A depus cererea de aderare în același timp cu Finlanda, dar s-a confruntat mult timp cu opoziția Turciei, care a acuzat-o că ar adăposti persoane afiliate cu organizații teroriste (kurde, mai ales) și că ar avea o legislație permisivă în domeniu.
Ambasada SUA a transmis vineri că senatorii vor vizita Budapesta cu scopul de a discuta „problemele strategice cu care se confruntă NATO și Ungaria”.
La rândul său, ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, a susținut anterior că aderarea Suediei la NATO reprezintă o chestiune ce afectează direct atât securitatea națională a SUA, cât și a întregii alianțe.
Reuters notează că candidatura Suediei la NATO ar putea fi ratificată atunci când Parlamentul de la Budapesta va intra din nou în sesiune, la finele lunii februarie. Suedia se așteaptă ca Ungaria să aprobe candidatura sa în cel mai scurt timp.
Recent, o tentativă a opoziției ungare de a ratifica aderarea chemând legislativul din vacanță a eșuat din cauza boicotului deputaților din partidul Fidesz, condus de premierul Viktor Orban.
Puterea de la Budapesta a tergiversat ratificarea pentru că liderii Suediei au criticat politicile nedemocratice ale regimului Orban. Guvernul Fidesz a cerut premierului Suediei să vină personal să „negocieze” votul din parlament, dar el a refuzat.