Linkuri accesibilitate

Senatul francez a votat pentru planul de pensii al lui Macron, în pofida noilor proteste


Senatul francez a adoptat sâmbătă seară nepopularul plan de reformă a sistemului de pensii al președintelui Emmanuel Macron, în cea de-a șaptea zile de demonstrații împotriva acestui proiect.

O sută nouăzeci și cinci de membri ai camerei superioare a parlamentului francez au votat în favoarea textului, a cărui măsură-cheie este creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, în timp ce 112 au votat împotrivă.

Polițiștii rețin un manifestant în timpul marșului împotriva proiectului de reformă a pensiilor, Paris, Franța, 11 martie 2023
Polițiștii rețin un manifestant în timpul marșului împotriva proiectului de reformă a pensiilor, Paris, Franța, 11 martie 2023

Protestele și grevele care au afectat rafinăriile, transportul public și colectarea gunoiului au avut ca scop să preseze guvernul să retragă proiectul de lege, despre care Emmanuel Macron spune că este esențial pentru a se asigura că sistemul de pensii nu rămâne fără bani.

„După sute de ore de discuții, Senatul a adoptat planul de reformă a pensiilor. Este un pas esențial pentru a face posibilă o reformă care va garanta viitorul sistemului nostru de pensii”, a scris prim-ministra Élisabeth Borne pe Twitter.

Ea a adăugat că se va implica total „pentru a se asigura că textul va fi adoptat definitiv în zilele următoare”.

Acum, că Senatul a adoptat proiectul de lege, acesta va fi examinat de o comisie mixtă formată din parlamentari ai Camerei inferioare și ai Camerei superioare, probabil miercuri.

În cazul în care comisia ajunge la un acord asupra unui text, este probabil ca joi să aibă loc un vot final în ambele camere, dar rezultatul acestuia pare încă incert în camera inferioară, Adunarea Națională, unde partidul lui Macron are nevoie de voturile aliaților pentru a obține majoritatea.

În cazul în care guvernul se teme că nu va avea suficiente voturi în camera inferioară, este încă posibil ca acesta să impună textul fără un vot parlamentar, prin așa-numita procedură 49:3.

Pentru ziua de miercuri s-au anunțat greve și proteste la nivel național.

Mai puțini protestatari decât se aștepta

Potrivit cifrelor Ministerului de Interne, sâmbătă au ieșit la protest în diferite orașe ale țării, 368 de mii de manifestanți. Autoritățile se așteptau să participe până la 1 milion de persoane.

La fel ca la protestele anterioare, la evenimentele de sâmbătă nu s-au înregistrat ciocniri majore cu poliția.

Marți, 7 martie, au ieșit în stradă 1,28 milioane de persoane, cea mai mare participare de la începutul mișcării de protest, potrivit cifrelor guvernamentale.

Într-o declarație comună, sindicatele franceze, făcând o demonstrație de unitate fără precedent de la lansarea mișcării de protest la sfârșitul lunii ianuarie, au cerut guvernului să organizeze cât mai curând posibil o „consultare cetățenească” pe această temă.

Sindicatele intenționează să mențină presiunea „și să continue să demonstreze că marea majoritate a populației rămâne hotărâtă să spună NU proiectului de lege propus”, au declarat acestea.

Sondajele de opinie arată că majoritatea alegătorilor se opun planului lui Macron, în timp ce o mică majoritate susține acțiunile de grevă.

XS
SM
MD
LG