Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Să ne ținem de reformare și modernizare pentru moment”


Siegfried Mureșan: „Republica Moldova se îndreaptă în direcția corectă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:28:05 0:00

Siegfried Mureșan: „Republica Moldova se îndreaptă în direcția corectă”

După reuniunea Comitetului parlamentar R. Moldova - UE la care au fost abordate subiecte ce țin de ultimele evoluții politice de la Chișinău, precum și alte chestiuni de pe agenda de asociere, președintele delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-un interviu pentru Europa Liberă a declarat că UE ar putea suplimenta sprijinul macrofinanciar existent pentru Republica Moldova, după ce va ajunge la un acord cu Fondul Monetar Internațional. R. Moldova va primi pentru următorii 3 ani din partea Uniunii Europene și suma de 600 milioane de euro pentru un plan de relansare economică.

Interviu cu europarlamentarul Siegfried Mureșan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:26:53 0:00

Europa Liberă: Ați fost la Chișinău cu ocazia celei de-a X-a reuniuni a Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova. Care sunt concluziile după vizita în Republica Moldova? Dar mai întâi felicitări pentru înalta distincție care v-a fost conferită de către președinta Maia Sandu.

Siegfried Mureșan: „Mulțumesc mult! Distincția conferită de dna președinta Maia Sandu este o onoare deosebită pentru mine, a constituit o surpriză pentru mine și mă obligă, mă responsabilizează să mă implic în continuare pentru Republica Moldova și pentru a sprijini în continuare parcursul european al Republicii Moldova. Dorința mea în ultimii ani a fost ca cetățenii Republicii Moldova să poată trăi în siguranță și în stabilitate la fel ca toți ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene și să aibă o perspectivă de prosperitate. Aceasta a fost dorința mea în ultimii ani, aceasta rămâne dorința mea și în următorii ani și pentru asta voi continua să mă implic. Încă o dată mulțumesc mult președintei Maia Sandu, mulțumesc mult și Dvs. pentru încurajare și pentru mesaj.”

Europa Liberă: Ați avut o agendă destul de încărcată de această dată, practic două zile pline, am putea să le spunem. Să ne spuneți – care sunt concluziile de pe urma discuțiilor purtate cu autoritățile Republicii Moldova, cu societatea civilă?

Republica Moldova se îndreaptă în direcția corectă.

Siegfried Mureșan: „Concluzia principală a vizitei noastre de săptămâna trecută la Chișinău este că Republica Moldova se îndreaptă în direcția corectă. În Republica Moldova a început, în sfârșit, procesul de reforme pe care oamenii, pe bună dreptate, le-au așteptat de mulți ani de zile și reforme care vor permite și fructificarea potențialului Republicii Moldova, reforme care vor permite și ajutorarea consistentă a Republicii Moldova de către partenerii internaționali, de către partenerii de dezvoltare în perioada următoare.

După cum știți, în ultimii ani au lipsit la Chișinău guverne care să aplice în mod hotărât reforme în toate domeniile societății, guverne care să gândească, în primul rând, pentru oameni și guverne care să-și respecte angajamentele luate față de parteneri, față de sectorul privat, față de partenerii de dezvoltare. Toate aceste lucruri ne-au lipsit, iar săptămâna trecută am condus la Chișinău o delegație a Parlamentului European, al cărei scop principal a fost să transmitem autorităților din Republica Moldova că Parlamentul European este alături de el în acest proces de reformă. Scopul vizitei noastre a fost să vedem cum putem face și mai mult în perioada următoare.

Ne-am întâlnit cu președinta Republicii Moldova, cu dna prim-ministru, cu ministrul afacerilor externe, al justiției, al economiei și al finanțelor, ne-am întâlnit cu toate fracțiunile parlamentare, cu președintele parlamentului, cu societatea civilă, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene și am alocat în cadrul acestei vizite în mod intenționat mult timp Parlamentului Republicii Moldova, deoarece săptămâna trecută, luni, președintele Parlamentului European și președintele Parlamentului Republicii Moldova au semnat un memorandum de înțelegere și cooperare, un memorandum care își propune întărirea relațiilor între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova și, datorită acestui memorandum, vom putea face mai mult la nivel parlamentar.”

Europa Liberă: Dar ce se poate de făcut mai mult, adică ce nu s-a făcut, ce rezerve nevalorificate ar exista?

Siegfried Mureșan: „Păi, în primul rând, am constatat în discuțiile avute săptămâna trecută că prioritățile Republicii Moldova și prioritățile Uniunii Europene în această perioadă sunt în mare parte aceleași.

Șocul inflaționist, dezinformarea și economia „verde”

Cu toții suntem preocupați de securitatea energetică, de creșterea prețului la gaze, în primul rând, implicit la energie, deci, șocul inflaționist; cu toții suntem preocupați de dezinformare, de știri false și de propagandă, cu toții trebuie să depășim pandemia, să reclădim economia și s-o ajutăm după această pandemie.

Și am constatat cu bucurie că și la Chișinău există o preocupare față de tranziția economiei spre o economie mai modernă, mai verde, mai puțin poluantă și mai digitală, fiindcă e clar că, dacă mergem spre noi surse de energie, spre energia regenerabilă, ne reducem și dependența energetică de un anumit furnizor. Și practic am hotărât că vom pune la aceeași masă experții din Parlamentul European și din Parlamentul Republicii Moldova în fiecare dintre aceste domenii.

Vom avea în delegația Parlamentului European cu Republica Moldova europarlamentari responsabili de fiecare dintre aceste domenii: securitate energetică, justiție, valori europene, stat de drept, depășirea crizei generate de coronavirus, tranziția spre o economie verde. În fiecare dintre aceste domenii voi desemna în delegația Parlamentului European cu Republica Moldova pe un coleg responsabil, care va lucra cu un alt coleg responsabil din Parlamentul Republicii Moldova și, mai ales, voi înlesni și cooperarea la nivelul comisiilor de specialitate, căci în Parlamentul European există multe expertize la nivelul comisiilor de specialitate.

Și acum, având acest memorandum, semnat de președintele Parlamentului European, e clar că comisiile de specialitate vor fi dispuse să facă mai mult cu Republica Moldova. Asta unu la mână - întărirea cooperării parlamentare pe fiecare dintre domeniile prioritare; doi la mână – vom sprijini funcționarii din Parlamentul Republicii Moldova, administrația, consilierii cu programe de dezvoltare, pot avea inclusiv stagii, burse în Parlamentul European pentru a vedea cum se face administrație publică în Parlamentul European.

Sprijinul politic din partea Parlamentului European e foarte important.

Vor veni, de asemenea, colegi din Parlamentul European; Parlamentul European va facilita, de asemenea, va susține programele de pregătire în traninguri pentru ei chiar și la Chișinău, scopul fiind să creștem nivelul de expertiză al funcționarilor, al colegilor, al consilierilor din Parlamentul Republicii Moldova și cu ei vom putea face mai multe evenimente publice, fiindcă dorim ca această colaborare a noastră din care ies lucruri bune pentru cetățenii Republicii Moldova să aibă și un caracter public, oamenii să vadă cât mai mult Parlamentul European prezent în Republica Moldova.

Și, în plus, vom face lucrurile pe care le-am făcut și până acum de sprijinire politică a agendei Republicii Moldova și vom lucra strâns cu Comisia Europeană, fiindcă multe din lucrurile concrete Comisia Europeană le propune sau le decide pentru Republica Moldova, dar sprijinul politic din partea Parlamentului European e foarte important.”

Europa Liberă: Ați amintit despre criza gazelor și despre nevoia de a căuta alternative pentru importul acestor resurse energetice. Republica Moldova a promis că în 2022 va implementa Pachetul energetic III european, chiar dacă a fost semnat acest contract cu Gazprom-ul rus. Ați abordat acest subiect la Chișinău? Credeți că va avea această voință politică conducerea de la Chișinău să implementeze acest Pachet energetic III? El demult trebuia să fie implementat.

Criza gazelor nu trebuie amestecată cu niciun alt dosar politic.

Siegfried Mureșan: „În ultima discuție pe care am avut-o cu Dvs., eram chiar la începutul crizei gazelor atunci, în prima parte a lunii octombrie, v-am spus atunci următorul lucru: criza gazelor nu trebuie amestecată cu niciun alt dosar politic, este o situație pură de natură comercială și trebuie negociat un nou contract comercial. Inclusiv datorită sprijinului Uniunii Europene, sprijinului financiar, dar și al întregii expertize a Uniunii Europene ce a fost pusă la dispoziția Republicii Moldova, Republica Moldova a fost într-o situație mai bună când a negociat contractul la finalul lunii octombrie, decât a fost la primele negocieri la începutul lunii octombrie și s-a reușit renegocierea unui nou contract.

Relația cu Gazprom trebuie să fie pur comercială

Și aceasta a fost opinia mea de la început: trebuie să fie un contract comercial în care un furnizor livrează gaz și un consumator primește acel gaz, plătind prețul contractului. Așa ar trebui să fie acest contract și nimic mai mult, iar Republica Moldova are semnat cu Uniunea Europeană un Acord de Asociere, care prevede o serie de măsuri, o serie de angajamente, inclusiv implementarea acestui pachet energetic, implementare care trebuie făcută.

În plus, e clar că Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova în construirea de surse alternative, de multe alternative de aprovizionare. Cu cât Republica Moldova are posibilitatea de a se aproviziona pe alte căi, din alte zone, pe alte rute de tranzit, cu atât și puterea Republicii Moldova în negocierea cu orice furnizor crește.

De aceea, interconectarea cu Uniunea Europeană, în special cu România, va fi un domeniu prioritar de cooperare cu Uniunea Europeană. Uniunea Europeană va oferi sprijin și sunt sigur că și Guvernul României va fi de partea Republicii Moldova, am convingerea că acest subiect va fi discutat în cadrul ședinței comune de guvern ce va avea loc la începutul anului următor.

Interconectare și surse regenerabile, ambele menite să reducă dependența energetică a R. Moldova.

În plus, din pachetul de 600 de milioane de euro, sprijin de la Uniunea Europeană, va trebui să folosim banii oricum pentru îmbunătățirea infrastructurii energetice, de transport, rutiere și feroviare și a celei digitale, dar trebuie să folosim acești bani pentru a investi și în noi surse de energie, în energia regenerabilă, care să fie pe teritoriul Republicii Moldova, prin care Republica Moldova să nu mai depindă de niciun furnizor extern.

Deci, interconectare și investire în surse regenerabile, ambele menite să reducă dependența energetică a Republicii Moldova, să reducă vulnerabilitatea și, implicit, să reducă și costurile, căci cu cât ai mai multe posibile surse, cu atât, evident, un producător nu mai poate utiliza poziția de monopol pe care o are în relația cu tine.”

Europa Liberă: Dle Mureșan, ați amintit la începutul acestei discuții că autoritățile de la Chișinău sunt hotărâte să promoveze reforme. Deocamdată, guvernarea se focusează mult pe reforma justiției. Este adevărat că este o reformă importantă reforma justiției și lupta împotriva corupției, dar parcă s-ar mai cere să își îndrepte atenția și către alte reforme. Condiționalitățile pentru ca banii din partea Uniunii Europene să ajungă la Chișinău rămân în vigoare sau acum, pentru că a ajuns la putere o guvernare pro-occidentală vin, să zic așa, mult mai ușor banii pe care îi oferă UE Republicii Moldova?

Condițiile Uniunii Europene sunt aceleași, indiferent de cine este la guvernare.

Siegfried Mureșan: „Condiționalitățile Uniunii Europene față de Republica Moldova sunt aceleași, indiferent de cine este la guvernare, doar că unui guvern hotărât să reformeze îi este mult mai ușor să îndeplinească acele condiții decât unui guvern care nu face nimic. E foarte simplu acest lucru, dacă ești bine pregătit, dacă ești hotărât, câștigi competiția, alegi distanța mult mai ușor. Dacă nu dorești nici măcar să pornești procesul de reformă, n-ai cum să ajungi la linia de finiș în timpul dat, în timpul agreat.

Deci, condiționalitățile sunt aceleași, încrederea în momentul de față în Republica Moldova este mai mare din partea partenerilor de dezvoltare și a instituțiilor europene decât a fost oricând în ultimii ani și datorită acestei încrederi am reușit să creionăm pachetul de asistență economică de 600 de milioane de euro, exact conform nevoilor Republicii Moldova într-un timp record și Republica Moldova să fie prima țară din afara Uniunii Europene căreia i-am oferit un pachet de asistență economică identic cu cel oferit după criza generată de coronavirus...”

Europa Liberă: Când ajung aceste 600 de milioane de euro la Chișinău?

600 de milioane de euro, la dispoziție începând cu momentul de față.

Siegfried Mureșan: „Acești bani sunt la dispoziție pe următorii ani de zile, ei sunt la dispoziție începând cu momentul de față. De îndată ce guvernul vine cu proiecte, acești bani vor veni, ei sunt la dispoziția Republicii Moldova deja, în momentul de față. Am reușit tot datorită bunei cooperări dintre autoritățile de la Chișinău și Uniunea Europeană să sprijinim nu doar financiar, dar și financiar pe durata crizei gazelor și, dacă acordul cu Fondul Monetar Internațional se încheie cu bine, vom reuși să venim și cu un nou pachet de asistență macrofinanciară cât de curând.

Reforma justiției a fost principala grijă a oamenilor.

În privința reformei justiției, că m-ați întrebat, reforma justiției a fost una dintre principalele griji ale cetățenilor Republicii Moldova în ultimii ani de zile. Întotdeauna cetățenii Republicii Moldova în ultimii ani au spus că se întâmplă prea puține lucruri în justiție, n-au spus niciodată că se întâmplă prea multe reforme și că justiția e prea independentă sau prea puternică, nu, întotdeauna s-a spus: justiția n-a recuperat miliardul, justiția nu a lămurit frauda din sistemul bancar, pentru care toți cetățenii Republicii Moldova au plătit și au garantat, justiția din Republica Moldova nu-i sancționează pe corupți, mai ales pe marii corupți.

Faptul că acum guvernul își îndreaptă atenția către reforma justiției nu este un lucru rău, ci, dimpotrivă, este un lucru bun și este exact ceea ce oamenii au cerut, reforma justiției a fost principala grijă a oamenilor, inclusiv în toate cercetările sociologice, în toate sondajele de opinie făcute în ultimii ani de zile. Este un lucru bun și faptul că autoritățile își îndreaptă atenția, guvernul, majoritatea parlamentară spre reforma justiției arată că își îndeplinesc promisiunile făcute în campania electorală. Sigur că sunt și multe alte reforme...”

Europa Liberă: Dar justiția acum a eliminat-o din cursa pentru alegerile din municipiul Bălți pe dna Tauber. Ce părere aveți despre acest caz și cum este înțeles el la Bruxelles, pentru că în presa internațională s-a mediatizat pe larg excluderea dnei Tauber din cursa pentru alegerile locale din municipiul Bălți?

Siegfried Mureșan: „Vă spun același lucru pe care vi l-aș spune întotdeauna: autoritățile trebuie să respecte legea, să aplice legea și să-și îndeplinească misiunea în fiecare caz.

Noi, ca oameni politici, trebuie să ne asigurăm că instituțiile statului pot lucra, pot lucra independent, aplică legea, își fac misiunea, dar oamenii politici nu au niciodată a comenta despre cazuri individuale. S-a luat o decizie acolo, repet, autoritățile pe baza legilor și pe baza competențelor pe care le au trebuie să decidă întotdeauna. Deci, nu am nimic a comenta pe acest caz specific.

Pentru a încheia pe reforma justiției și pe celelalte reforme, oamenii așteaptă de foarte mult timp reforma în justiție, de aceea e foarte bine că guvernul a început-o cu respectarea întotdeauna a tuturor normelor și standardelor internaționale și europene, cu respectarea avizelor, a recomandărilor Comisiei de la Veneția, toate aceste lucruri sunt foarte importante, sunt susținute de Uniunea Europeană. Guvernul în ultimele săptămâni a trebuit să gestioneze o serie de crize, inclusiv criza gazelor. S-a văzut clar că s-a trecut cu bine, trebuie să asigure guvernarea curentă a țării și să înceapă procesul de reformă.

Deci, a asigura mersul curent al țării, a gestiona situațiile neprevăzute, crizele care au apărut și trei – a începe procesele de reformă, guvernul are multe de făcut în paralel. Sigur că oamenii așteaptă totul deodată, în același timp, dar cred că acest bilanț al primelor săptămâni e un bilanț pozitiv și e un bilanț care ne duce pe noi, reprezentanți ai instituțiilor europene, spre concluzia că Republica Moldova se îndreaptă într-o direcție bună și ne dă nouă, instituțiilor europene, posibilitatea să ne implicăm în continuare în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: S-a anunțat deja că o parte din asistența oferită de Uniunea Europeană va fi direcționată către autoritățile publice locale. Credeți că e nevoie și de o reformă administrativ-teritorială în Republica Moldova?

În comunitățile locale se știe cel mai bine care sunt nevoile oamenilor.

Siegfried Mureșan: „Am adus acest subiect în discuție cu dna prim-ministru. Reforma administrației publice și reforma administrativ-teritorială este inclusiv o preocupare din partea noastră, a Parlamentului European, autoritățile de la Chișinău trebuie să găsească cel mai bun moment, cea mai bună cale și cel mai bun model care corespunde realităților din Republica Moldova, dar un lucru este clar: 1) noi vrem ca banii să ajungă la oameni, să ajungă acolo unde este nevoie de ei; 2) adesea în comunitățile locale se știe cel mai bine care sunt nevoile oamenilor, deci, adesea dacă decizia se ia la nivel local, regional pot fi finanțate proiecte care corespund mai degrabă nevoilor oamenilor, decât dacă decizia e luată undeva în capitale, la Chișinău sau chiar și mai departe, la nivel european.

Deci, vrem să ne asigurăm că banii ajung acolo unde e nevoie – unu la mână; doi la mână – a permite luarea deciziei la nivel local este o garanție în acest sens, dar trei la mână – avem nevoie de structuri administrative la nivel local capabile să aibă expertiză, capabile să acceseze aceste fonduri europene, să pregătească proiecte bune, câștigătoare, care să respecte standardele europene. Deci, e clar că avem nevoie de o reformare la nivel local, la nivel regional, de structuri suficient de mari și viabile pentru a aduna expertiză și pentru a accesa aceste fonduri europene, și pentru a implementa proiectele, fiindcă implementarea proiectelor nu este simplă.

Implementarea unui proiect e un proces complicat

Implementarea unui proiect e un proces complicat și dacă fondurile sunt accesate direct de autorități, dacă fondurile pot fi accesate direct de autoritățile locale, e clar că aceste autorități au nevoie de competențe suplimentare pe care nu merită să le dezvolți la nivelul fiecărei comune, că sunt prea multe comune și nu se poate să ai atâția oameni pregătiți și nici măcar nu este nevoie.

Trebuie organizate structurile la nivel local într-un mod în care guvernarea eficientă la nivel local chiar să fie posibilă.”

Europa Liberă: Ați spus ceva mai devreme că s-ar putea să apară oportunitatea unui pachet suplimentar de finanțare?

Siegfried Mureșan: „Am spus acest lucru și l-am spus pe durata vizitei noastre la Chișinău și în conferința de presă oficială. De îndată ce Republica Moldova concluzionează cu succes programul cu Fondul Monetar Internațional, noi, Uniunea Europeană, suntem pregătiți să ne implicăm cu un nou pachet de asistență macrofinanciară la fel cum am făcut și în anii anteriori.

Nouă asistență macrofinanciară din partea UE, după FMI

După cum știți, ultimul pachet de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro s-a desfășurat în două tranșe de câte 50 de milioane de euro. Este o dovadă de solidaritate a Uniunii Europene cu Republica Moldova și o dovadă a dorinței noastre de dezvoltare în Republica Moldova.

Faptul că în perioada următoare, dacă Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional ajung la un acord care să certifice că din punct de vedere economic Republica Moldova e stabilă și e pe drumul cel bun, dacă acest acord cu Fondul Monetar Internațional se va certifica, vom veni și noi, Uniunea Europeană, cu un pachet suplimentar de asistență macrofinanciară în perioada următoare.”

Europa Liberă: La Chișinău v-ați întâlnit și cu opoziția. Așa e?

Siegfried Mureșan: „Așa este.”

Europa Liberă: Și ea s-a plâns că nu mai sunt respectate toate normele democratice, că e obstrucționată activitatea în parlament... Ce v-au mai spus cei din opoziție?

Siegfried Mureșan: „În orice democrație e firesc să existe guvernare și să existe opoziție și e firesc atunci când treci de la guvernare în opoziție să simți că ai mai puțină capacitate de a influența mersul țării. În fond, guvernarea înseamnă putere și opoziția înseamnă pierderea puterii, dar e foarte important ca drepturile opoziției să fie respectate într-o democrație, fiindcă aceasta este diferența între o țară guvernată democratic și o țară care nu este guvernată democratic ca drepturile opoziției să fie respectate.

Drepturile opoziției în Parlament nu sunt în niciun fel în pericol.

Nu înseamnă asta că ideile opoziției, care sunt minoritare la nivelul societății și la nivelul parlamentului, să devină literă de lege, nu, dar drepturile parlamentarilor din opoziție să fie respectate. Și concluzia vizitei noastre în parlament: ne-am întâlnit cu președintele parlamentului, am avut o ședință lungă a Comitetului parlamentar de asociere la care au participat împreună reprezentanții majorității și reprezentanții minorității și am avut ședințe separate cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare, cu guvernarea și cu opoziția. Concluzia noastră a fost că drepturile opoziției în Parlamentul de la Chișinău nu sunt în niciun fel în pericol, că guvernul și majoritatea parlamentară își exercită atributul de a guverna țara, de a o conduce, care este un atribut normal, dezbaterile parlamentare au loc, opoziția își poate exercita rolul pe care îl are, acela de opoziție.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb dacă ați abordat cumva și situația din regiunea transnistreană. De ce vă întreb și despre această dimensiune? Pentru că în cel mai apropiat timp peste Nistru vor avea loc așa-zise alegeri, între timp, liderul de la Tiraspol, Krasnoselski, s-a adresat cu o scrisoare către președinta Maia Sandu. În ce măsură sunteți preocupați astăzi și de apropierea celor două maluri ale Nistrului?

Siegfried Mureșan: „Am abordat acest subiect, suntem preocupați de situația din regiunea transnistreană, inclusiv cum putem ajuta concret cetățenii de acolo, dar din cauza faptului că nu există un vicepremier pentru reintegrare în momentul de față, nu am avut pentru acest subiect un partener de dialog așa cum am avut pentru subiectele economice cu ministrul economiei, ministrul finanțelor. Pentru reforma justiției am avut discuții foarte bune cu ministrul justiției și cu procurorul general interimar, pe chestiunile politice mari de pe agenda europeană am discutat în detaliu cu ministrul afacerilor externe și, desigur, și cu dna prim-ministru și cu dna președintă, dar acest subiect nu l-am putut aborda, din păcate, în detaliu, fiindcă nu este un responsabil în momentul de față la nivelul guvernului.

Ne-am exprimat în discuțiile cu reprezentanții guvernului speranța ca această poziție să fie ocupată cât de curând, tocmai pentru a putea face față provocărilor, situațiilor care apar în regiunea transnistreană și pentru a putea face progrese pe acest dosar în perioada următoare. Deci, am discutat subiectul, dar nu în detaliu, sper ca dățile viitoare să putem face mai multe progrese și sper să avem o persoană responsabilă la nivelul Guvernului Republicii Moldova cât de curând.”

Europa Liberă: Pentru că v-ați întâlnit cu șeful diplomației, Nicu Popescu, și pentru că autoritățile de la Chișinău vă vorbesc acum despre ireversibilitatea parcursului european, ce ar însemna o apropiere mai mare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, dacă nu există o perspectivă clară oferită de Bruxelles statelor din imediata vecinătate?

O perspectivă există [pentru aderarea la UE].

Siegfried Mureșan: „O perspectivă există. A nu se confunda perspectiva europeană cu cunoașterea unei date concrete de aderare la Uniunea Europeană. Ce există în momentul de față? Există voință mai mare decât oricând de ambele părți, în Republica Moldova și la nivel european de cooperare și reformare.

Dacă în momentul de față aș merge la partenerii din instituțiile europene și aș spune: „Haideți să discutăm concret despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, m-aș lovi de rezistență și ar fi păcat, fiindcă percepția este că în momentul de față Republica Moldova mai are de implementat reforme, de îndeplinit câteva standarde europene înainte de a putea discuta de aderare.

Și dacă am purta această discuție concretă despre data aderării, riscăm să blocăm alte discuții și alte progrese și de aceea cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru cetățenii Republicii Moldova în momentul de față este să reformăm și să modernizăm Republica Moldova.

Asta așteaptă oamenii: justiția să facă dreptate, școlile să fie bune, spitalele să fie modernizate, să fie extinse, drumurile să fie îmbunătățite, dependența energetică de Federația Rusă să fie redusă. Trebuie să lucrăm pe toate aceste domenii, să întărim autoritatea statului, să întărim instituțiile publice, să modernizăm economia, să existe locuri de muncă stabile, bine plătite și să existe o perspectivă de dezvoltare în special pentru tineri în Republica Moldova.

Ei, dacă facem toate aceste lucruri, peste câțiva ani de zile, când realitatea în Republica Moldova va fi că Republica Moldova s-a dezvoltat și e pregătită de aderare și ca atare și percepția la nivelul instituțiilor europene va fi aceeași, discuția despre aderare atunci va fi una mult mai simplă și sunt sigur că poate avea un deznodământ pozitiv. Dacă am începe-o acum, riscăm să ne blocăm în această discuție și să nu mai putem face lucrurile bune pe care le așteaptă oamenii.

Cred că e mai bine pentru oameni acum să modernizăm școli, spitale, să absorbim fonduri europene, decât să ne blocăm într-o discuție despre o dată utopică, care oricum nu poate deveni realitate înainte de reformare și de modernizare ca atare. Haideți să ne ținem de reformare și modernizare pentru moment, acestea sunt lucrurile care îmbunătățesc viața oamenilor.”

XS
SM
MD
LG