Linkuri accesibilitate

Socialiștii și comuniștii merg împreună la alegeri


Pe vremea când Vladimir Voronin (stânga) era președintele R. Moldova, Zinaida Grecianîi era prim-ministru și Igor Dodon, vice-prim-ministru
Pe vremea când Vladimir Voronin (stânga) era președintele R. Moldova, Zinaida Grecianîi era prim-ministru și Igor Dodon, vice-prim-ministru

Începând de miercuri Comisia Electorala Centrala îi va înregistra pe candidații electorali pentru alegerile parlamentare anticipate anunțate pentru 11 iulie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că va începe să primească documentele necesare pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând de vineri, 14 mai. Perioada de depunere a dosarelor se va încheia în ziua alegerilor.

Socialiștii și comuniștii merg împreună la alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00
Link direct

Începând de miercuri CEC primește actele de înregistrare ale grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților independenți.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că banii necesari pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi transferați Comisiei Electorale Centrale în mai multe tranșe și a mai declarat că Fondul de Rezervă nu dispune de suma totală de 125 de milioane de lei solicitată de CEC, și de aceea guvernul său va aloca, deocamdată, o primă tranșă pentru organizarea scrutinului, iar sumele pentru alte cheltuieli, cum ar fi salarizarea funcționarilor electorali, vor fi transferate mai târziu. Aureliu Ciocoi consideră bugetul solicitat de CEC drept unul exagerat.

După câteva săptămâni de tratative, socialiștii au anunțat în sfârșit azi, prin vocea liderului lor, Igor Dodon, că au încheiat un acord de creare a blocului electoral PSRM-PCRM pentru participarea în scrutinul din 11 iulie.

Observatorii sugerează că înțelegerea, avantajoasă ambelor formațiuni – comuniștilor pentru că își pot asigură astfel prezența în viitorul legislativ, iar socialiștilor, pentru că sunt și ei în decădere după înfrângerea lui Dodon din prezidențialele trecute - ar trebui să preîntâmpine pierderea de voturi de pe flancul pro-rusesc în favoarea unor formațiuni mai apropiate PAS-ului, cum e cea a primarului de la Bălți, Renato Usatîi.

Ceea ce a ținut să sugereze însă Igor Dodon odată cu anunțul semnării acordului este ideea că socialiștii și comuniștii s-ar fi unit pentru a se opune unei pretinse ofensive occidentale. “Suveranitatea este în pericol,” a scris el într-un mesaj pe Telegram. “ R. Moldova s-ar putea transforma în câmp de manevre militare,” mai avertizează mesajul. „Factori străini, cu ajutorul instrumentelor lor politice de la Chișinău, vor să ne impună pseudo-valori, anti-familie și anti-creștine,” a repetat fostul președinte idei din campaniile sale trecute.

Relația extrem de antagonistă dintre Igor Dodon și Vladimir Voronin s-a construit de-a lungul anilor din blamare reciprocă, acuzații de trădare din partea lui Voronin și de cârdășie cu Plahotniuc din partea lui Dodon. Analiștii de la Chișinău remarcă că apropierea de acum are loc într-un moment în care R. Moldova pare să aibă o nouă șansă bună s-o rupă cu trecutul și să pornească decisiv pe calea apropierii de Occident, ceea ce ar susține varianta implicării rusești în împăcarea celor doi.

De această părere este, bunăoară, Valeriu Pașa, analist de la comunitatea Watchdog Moldova:

„Scopul este unul clar: să se evite dispersia de voturi, pierderea de voturi pe stânga. Deci, PSRM, având susținerea Kremlinului, încearcă să consolideze voturile pe stânga, să aibă minim voturi pierdute.”

O mișcare inteligentă ar fi crearea unui bloc al PAS

Vestea acestei uniuni ar trebui să determine, pe de altă parte, o schimbare de tactică și în tabăra pro-europeană, în primul rând a formațiunii PAS loială președintei, cred observatorii, iar Ștefan Gligor, lider al unei formațiuni tocmai lansată pe acest segment, ne-a explicat și de ce: „Avem foarte mulți sateliți pe dreapta, care vor fura câteva procente bune, posibil până în 5 procente, pe segmental de dreapta care este al PAS-ului. Respectiv, în loc să vină 8-9 mandate la PAS, acest partid va primi urmare a redistribuției un plus de doar 4-5 mandate, care ar putea să facă diferența între majoritate certă și lipsa acesteia. O mișcare inteligentă ar fi crearea unui bloc al PAS-ului care ar cuprinde segmentul centrist și ar lărgi bazinul cu vreo 5 procente. Dar, versiunea PAS-ului că ei ar putea accepta pe liste anumite persoane. Deci, probabil asta e viziunea lor despre cum poate fi combătută încercarea socialiștilor de a-și mări numărul votanților.”

Încercări de coalizare pe dreapta au fost până acum semnalate, însă, doar între formațiunile unioniste, pe de o parte, și Platforma DA și PLDM, pe de alta, dar ambele deocamdată fără vreun rezultat.

XS
SM
MD
LG