Linkuri accesibilitate

Socialiștii moldoveni au încercat din nou să blocheze proiectul de reformă a pensiilor


Moldova -- Chișinău, Indicator Parlamentul Republicii Moldova, Teatrul naționale de operă și balet Maria Bieșu, Mar2020

Socialiștii moldoveni au încercat din nou, fără succes, să blocheze proiectul de reformă a pensiilor promovat de majoritatea parlamentară PAS. Aceasta a respins joi cererea socialistă ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului.

Săptămâna aceasta, principalul partid de opoziție a calificat drept „genocid social” noua lege. „Proiectul de lege al deputaților PAS, care prevede majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este unul antisocial, antipopular, îndreptat spre împovărarea suplimentară a cetățenilor țării noastre și care va înrăutăți situația oamenilor din Moldova”, a spus PSRM. Socialiștii au criticat de asemenea eliminarea indexării periodice, de două ori pe an, a pensiilor, mai ales în condițiile unei inflații în creștere.

PAS propune să fie restabilit graficul de majorare a vârstei de pensionare care a existat din 2018 până în 2020. Este vorba de creșterea graduală a vârstei de pensionare până la 63 de ani, pentru femei și bărbați. Proiectul introduce pensia pentru carieră lungă, de care vor putea beneficia cei care au un stagiu de cotizare, în cazul femeilor – cu 3 ani mai mare decât stagiul standard, iar în cazul bărbaților – cu 5 ani mai mare. Indiferent de vârstă, aceștia vor putea ieși la pensie și vor beneficia de ea în sumă completă. Totodată PAS a propus revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea urmează să aibă loc o dată pe an, în luna aprilie, în baza inflației din anul trecut. Dar, în același timp, se prevede un coeficient real de majorare a pensiei cu 50% din creșterea economică pentru anul precedent, care se va include în pensia calculată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG