Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: „Plahotniuc încearcă să ne unească pe noi cu socialiştii cu care noi niciodată nu am avut nicio tangenţă”


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Socialiștii și liberalii acuză Partidul Democrat că s-ar afla în spatele propulsării fostei candidate prezidențiale Silvia Radu.

Consilierii liberali și cei socialiști au boicotat astăzi ședința Consiliului Municipal Chișinău, lipsind-o de cvorum: prima ședință pe care a vrut să o prezideze Silvia Radu, care și-a asumat marți conducerea primăriei. Socialiștii și liberalii acuză Partidul Democrat de guvernământ că s-ar afla în spatele propulsării fostei candidate prezidențiale în fruntea primăriei, dar fiind rivali între ei, se acuză și unii pe ceilalți că ar face conștient sau involuntar jocul PD.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Liderul PL Mihai Ghimpu i-a acuzat la o conferință de presă pe socialiști şi pe democrați ca acționează în front comun, inclusiv în cadrul municipalității.

Astfel a fost posibilă, susține liderul PL, mai întâi suspendarea primarului liberal Dorin Chirtoacă, după care declanşarea referendumului de demitere a acestuia şi în final propulsarea în fruntea primăriei a Silvia Radu, în spatele căreia ar sta, afirma Ghimpu, Partidul Democrat de guvernământ.

Mihai Ghimpu a răspuns astfel reproșurilor lansate marți de liderul PD Vlad Plahotniuc, cel care respinsese acuzaţia că PD ar fi preluat abuziv controlul asupra Primăriei, reproşând totodată liberalilor şi socialiştilor că, deşi deţin majoritatea voturilor în Consiliul Municipal Chişinău, nu au numit viceprimarii lipsă de mai mult timp.

Mihai Ghimpu a amintit că primarul Chirtoacă încă în luna iunie a încercat să numească doi viceprimari, dar tentativa sa a fost zădărnicita de boicotului consilierilor socialişti. Iată de ce Mihai Ghimpu îi acuză pe socialiştii că ar fi contribuit la manevra de la Primăria capitalei:

„Jocul a fost făcut anume cu socialiştii şi astăzi Plahotniuc încearcă să ne unească pe noi cu socialiştii cu care noi niciodată nu am avut nicio tangenţă. Astăzi în perioada referendumului s-a găsit mai deştept ca alţii să spună că iată liberalii sunt vinovați că iată ei şi socialiştii au majoritate. Dacă vorbim de o majoritate în CMC aceasta aparţine nu liberalilor, ci socialiştilor cu secţia PD – PPEM şi consilierul democrat.”

Mihai Ghimpu a mai afirmat că preluarea controlului asupra primăriei nu s-a făcut acum prin numirea unui noi primar interimar, ci inca in luna mai când a fost arestat primarul Dorin Chirtoacă:

„Tovarășe Plahotniuc sau domnule Plahotniuc, retrageți-vă dispoziţia de arestare a primarului ca el să revină în funcţia de primar şi nu impuneţi un oraş să trăiască cu vedeţi voi sau cum vezi dumneata.”

Consilierul municipal socialist Ion Ceban a acuzat la rândul său liberalii că ar face conștient sau involuntar jocul PD, inclusiv pentru că boicotează referendumul de demitere a primarului, lucru care-i convine democraţilor:

„La momentul de faţă singura soluţie pentru a nu admite preluarea totală a capitalei de către democraţi este de a organiza alegeri anticipate în municipiul Chişinău. Sunt două variante – ori trece referendumul, ori Dorin Chirtoacă îşi depune benevol demisia. Nu văd de ce bocesc liberalii. Dacă nu vreţi să faceţi jocul PD să-şi dea demisia. Dacă sunteţi siguri că este incorectă abordarea cu Silvia Radu – chemaţi la referendum. sau ei cred că o să revină Dorin Chirtoacă. Prin ce metode? Doar prin înţelegere cu PD.”

Ceban a mai spus că rocada de la Primărie a fost posibilă datorită legii privind statutul municipiului Chişinău promovată de liberali vara trecută pentru a-i lărgi împuternicirile primarului. Fracţiunea socialiştilor a depus o contestare la Primărie prin care cer anularea numirii noului primar interimar şi urmează să depună o sesizare şi la Curtea Constituţională, a mai anunţat Ion Ceban.

În plin război verbal, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a publicat azi pe pagina sa de Facebook o fotografie în care apare noul primar interimar Silvia Radu alături de preşedintele Igor Dodon. „Primăria şi preşedinţia se vor împăca”, a notat Dumitru Diacov. Internauții au remarcat imediat că poza fusese făcută în timpul campaniei prezidențiale din 2016 când cei doi politicieni Silvia Radu şi Igor Dodon concurau pentru fotoliul prezidențial. Cei doi protagoniști vizați nu au reacționat deocamdată la postarea sarcastică a lui Dumitru Diacov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG