Linkuri accesibilitate

Socoteli de veterani


Autorul dialogului între Dumitru D. și Vadimir V. este Oleg Artene, câștigătorul Concursului de Replici Politigraf, organizat pe Facebook.
Autorul dialogului între Dumitru D. și Vadimir V. este Oleg Artene, câștigătorul Concursului de Replici Politigraf, organizat pe Facebook.

Dumitru Diacov a anunțat că nu mai candidează la un mandat de deputat, pentru prima dată în 27 de ani, tocmai când un alt veteran al politicii moldovene, Vladimir Voronin a decis să revină în marea politică și să conducă lista blocului socialiștilor și comuniștilor la anticipatele din 11 iulie.

În vârstă de 69 de ani, Diacov spune că vrea să contribuie prin retragerea sa la „întinerirea echipei” Partidului Democrat, al cărui președinte de onoare este. Voronin, de 79 de ani, spune că revine ca să lupte cu unioniștii, cu jandarmii români și cu soldații NATO alături de Igor Dodon, pe care nu l-a făcut trădător mai în toate interviurile date în ultimul deceniu.

Este drept că Voronin a tras lozul norocos, blocul său e ca și intrat în parlament, iar el e pe primul loc. În cazul lui Diacov, poama e cam acră. Era pe locul cinci pe o listă cu șanse nu mici, ci foarte mici.

PS: În 2017, Diacov a publicat o fotografie cu el și Voronin pe plajă, la Atlantic City, Statele Unite, în septembrie 2000. Cei doi au mers în America la scurt timp după ce au făcut reforma constituțională și au instalat regimul parlamentar de guvernare, au zădărnicit planurile lui Petru Lucinschi de a face republică prezidențială și au pregătit terenul pentru opt ani și ceva de guvernare comunistă în frunte cu Voronin.

În timp ce acasă Voronin promitea să oprească tancurile NATO în drumul lor imaginar spre Breansk, sau să unească R. Moldova cu uniunea Rusia-Belarus, americanilor le promitea, în cuvintele lui Diacov, să sprijine activ democratizarea Moldovei.

V-ar mai putea interesa:

Sezonul medaliilor a început

Împăcarea electorală (comics)

La o țară mică, un titanic pe potrivă

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG