Sapega a fost predată unei delegații din regiunea rusă Primorîe din Extremul Orient la 7 iunie, după ce a fost eliberată din închisoare în urma decretului de grațiere a lui Lukașenka, a declarat agenția de presă de stat BelTA.
Ea i-a mulțumit lui Lukașenka pentru că i-a oferit o a doua șansă și a grațiat-o, permițându-i să se întoarcă acasă , potrivit BelTA. Anterior, se relata că autoritățile ruse și belaruse au convenit să îi permită lui Sapega să își ispășească pedeapsa cu închisoarea în Rusia.
Sapega și prietenul ei de atunci, bloggerul disident Raman Pratasevici, au fost reținuți după ce zborul lor comercial de la Atena la Vilnius a fost forțat să aterizeze la Minsk în mai 2021.
Sapega a fost acuzată că a administrat un canal pe Telegram care a publicat datele personale ale forțelor de securitate belaruse. Ea a fost condamnată în mai 2022.
Belarusul a declarat că a ordonat aterizarea avionului după o amenințare anonimă cu bombă. Ulterior, dovezile au dezvăluit că oficialii belaruși au conspirat pentru a falsifica amenințarea cu bombă ca pretext pentru a devia avionul, astfel încât să-i poată reține pe cei doi.
Pratasevici, care a fugit din Belarus în 2019, a lucrat ca editor la canalul Nexta Live de pe Telegram, cu sediul în Polonia, care a acoperit pe larg reprimarea violentă a protestelor fără precedent din Belarus după alegerile prezidențiale din august 2020, despre care opoziția și guvernele occidentale spun că au fost furate de Lukașenka, care conduce țara cu o mână de fier din 1994.
Luna trecută, Pratasevici le spunea jurnaliștilor că a fost și el grațiat de Lukașenko.
La începutul lunii mai, un tribunal din Minsk l-a condamnat pe Pratasevici la opt ani de închisoare, iar pe coacuzații săi, Sțiapan Puțila și Yan Rudzik, care au fost judecați în absență, la 20 de ani și, respectiv, 19 ani de închisoare, pentru acuzații care decurg din acoperirea online a protestelor anti-Lukashenka din 2020.
Lukașenko a negat că a furat alegerile și, de atunci, a luat măsuri dure împotriva opoziției, ai cărei membri importanți au fost fie încarcerați, fie forțați să părăsească țara de teama siguranței lor.