Linkuri accesibilitate

Sondaj ABC: Majoritatea americanilor ar vrea ca Donald Trump să fie găsit vinovat


Majoritatea americanilor ar vrea ca Senatul să-l găsească vinovat pe fostul președinte Donald Trump, în procesul care debutează marți și este de acord de asemenea ca lui Trump să i se interzică să mai candideze pentru un post guvernamental.

Majoritatea americanilor ar vrea ca Donald Trump să fie găsit vinovat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

În comparație cu opinia publică de la prima ocazie când Trump a fost pus sub acuzare și judecat, sprijinul pentru o condamnare e mai mare acum, după cum rezultă dintr-un sondaj al rețelei de televiziune ABC. Prima dată, același sondaj arată că 47% dintre americani credeau că Senatul ar trebui să-l demită pe Trump, în timp de 49% erau de opinia contrară. Acum însă, 56% dintre americani cred că fostul președinte ar trebui găsit vinovat și să i se interzică să mai candideze. Doar 43% nu sunt de acord.

Incidentele de la 6 ianuarie 2021 când susținători ai lui Trump au atacat Congresul au afectat și imaginea publică a partidului acestuia, procentul celor care cred că există mai mulți extremiști în rândul Partidului Republican fiind mai mare cu 17% decât al celor care cred că democrații au mai mulți extremiști. Diferența între procesul de anul trecut și cel de acum este că Trump nu mai e președinte și, în aceste condiții, toți republicanii din Senat – cu cinci excepții – au votat pentru neconstituționalitatea procesului, argumentând așa cum o va face și echipa de avocați a lui Trump că, în absența posibilității demiterii, procesul își pierde rațiunea de a fi.

Avocații lui Donald Trump vor mai spune și că președintele și-ar fi exercitat dreptul constituțional la liberă exprimare atunci cînd a spus – exprimînd ceea ce credea – că alegerile ar fi fost furate, in ciuda faptului că nu existau dovezi care să confirme această idee. Pentru că Trump să fie găsit vinovat este nevoie de votul a 17 senatori republicani și analiști cred că este puțin probabil că așa ceva să se întîmple, dat fiind că fostul președinte are încă o mare influență asupra partidului. Dacă este găsit vinovat, Senatul poate să-i interzică să mai candideze, prin majoritate simplă, pe care democrații o au.

XS
SM
MD
LG