Linkuri accesibilitate

Sondaje preelectorale neconcludente în SUA. Lupta continuă până la ultimul vot


Fostul vice-președinte Joseph Biden și actualul președinte al Statelor Unite, Donald Trump

Sondajele de opinie din Statele Unite îl indică favorit pe fostul vice-președinte Joseph Biden, în cursa împotriva actualului președinte, Donald Trump.

În ciuda faptului că Donald Trump este devansat în sondajele naționale și în cele din state considerate importante, de către Joseph Biden, situația de acum nu este foarte diferită de cea din 2016, când Trump a câștigat, în ciuda a ceea ce sondajele estimau.

Sondaje preelectorale neconcludente în SUA. Lupta continuă până la ultimul vot
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

În state-cheie, cifrele sale de acum sunt chiar superioare celor de atunci, iar baza să de sprijin nu pare să reacționeze negativ, indiferent de ceea ce spune sau face. Situația la bursă și într-o parte din sectorul manufacturier e destul de bună, ținând cont de pandemia COVID19.

Convenția Republicană care se desfășoară în aceste zile, se concentrează în special asupra acestei baze solide, pornindu-se de la premiza că ea poate fi lărgită, cu alegători similari, care poate nu au votat în 2016. Strategia republicană nu este un referendum în legătură cu prestația lui Donald Trump, ci scoaterea în evidență a diferențelor față de opoziția democrată, caracterizată drept „stângă extremistă”. Chiar dacă inițial această caracterizare fusese aplicată lui Bernie Sanders și susținătorilor săi, acum, retorica republicană nu se mai încurcă cu explicația că stânga ar controla de fapt partidul, ci pur și simplu susține că Biden-Harris sunt „stânga radicală”, mizând pe faptul că prea puține persoane au timp și interes pentru nuanțe.

Susținătorii săi vor să-l realeagă pe Donald Trump pentru că îl consideră pragmatic, o personalitate puternică și directă, care spune ceea ce crede, „indiferent dacă ne place sau nu” – așa cum a arătat la Convenție, Melania Trump.

Un alt argument este „legea și ordinea”, ecoul temei folosite în campanii de alți republicani că Richard Nixon sau Bush tatăl, ori ceea ce convenția încearcă să comunice este că acest principiu nu își are originea în rasism. Republican după republican prezintă o America anarhică, care are nevoie de o mână forțe, violența fiind și ea o extensie a stângii radicale, în retorica președintelui.

Biden are și avantaje față de Hillary Clinton, acum patru ani: mai mult sprijin al pensionarilor, femeilor cu educație universitară care locuiesc în suburbii și faptul că lui Trump îi este greu – dar nu imposibil – să se prezinte că anti-sistem. Un recent sondaj de opinie arată că circa 13% dintre alegători sunt încă nehotărâți, or asta e o cifra suficientă pentru a înclina balanță de o parte sau de cealaltă.

XS
SM
MD
LG