Linkuri accesibilitate

Spania, Marea Britanie vor să spună adio COVID-ului. Nu e prea devreme?


Premierul spaniol Pedro Sanchez
Premierul spaniol Pedro Sanchez

Pe fondul înmulțirii cazurilor de infectare cu tulpina Omicron a COVID-19, cel puțin două țări europene, Spania și Marea Britanie, discută o posibilă reconsiderare a statului bolii – sintetizabilă în expresia „să învățăm să trăim cu COVID-19”.

Într-o apariție la televiziune, luni seară, premierul spaniol Pedro Sanchez a spus că guvernul său discută dacă să abordeze COVID-19 ca pe gripă sau alte maladii endemice.

Potrivit cotidianului El Pais, experții din sănătate deja lucrează în Spania la un nou sistem de colectare a datelor, care deja nu va mai consemna fiecare caz, individual, de infectare cu coronavirus de tip nou.

Premierul spaniol a mai spus că ministra sănătății Carolina Darias este în contact cu oficialii UE pentru a sugera ca schimbarea să aibă loc la nivelul întregului bloc cu 27 de membri.

În viziunea spaniolilor, unul din argumentele în favoarea avbordării endemice a COVID-19 este că mortalitatea în rândul persoanelor infectate a scăzut de la 13% în perioada cea mai gravă la sub un procent, în prezent.

Între timp, în Marea Britanie, premierul conservator Boris Johnson a spus luni că țara sa face progrese în combaterea tulpinii Omicron și intenționează să reducă perioada de izolare a celor infectați cu ea la numai cinci zile.
De marți, în aceeași logică, în Marea Britanie capătă o greutate mai mare testele rapide – pozitivii asimptomatici nemaifiind obligați să meargă la test PCR.

Potrivit ziarului Independent, ministrul sănătății, Sajid Javid, este favorabil reducerii perioadei de izolare – dacă experții din sănătate o aprobă.

Michael Gove, ministrul britanic al administrației locale, a spus că țara se îndreaptă spre un model de „conviețuire cu COVID-19”. Planul său ar fi ca restricțiile să fie ridicate treptat în Marea Britanie, pe parcursul unei luni.

„Există și alți coronaviruși care sunt endemici și cu care putem trăi – virușii evoluează, astfel că devin mai puțin dăunători, dar mai răspândiți”, a spus Gove.

El a recunoscut însă că dat fiind numărul foarte mare de infectări din prezent, din Marea Britanie, înainte să se poată simți o schimbare în bine, urmează câteva săptămâni „foarte dificile”.

Parcă pentru a confirma acest avertisment, OMS a avertizat marți că peste jumătate din populația Europei se va infecta cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG