Moldovenii au parte în aceste zile dintre sărbători de o serie de relaxări ale unor restricții impuse din cauza pandemiei de COVID-19. De la 1 mai, sunt deschise din nou, în condiții sanitare speciale, o serie de locuri și instituții publice ca teatrele, sălile de concerte sau târgurile în aer liber, de weekend.
Chiar dacă toți indicatorii de evidenta a cazurilor de Covid sunt, de câteva săptămâni, în descreștere, în R. Moldova, specialiștii manifesta un optimism rezervat fata de posibila evoluție a pandemiei după sărbătorile pascale şi după relaxarea restricțiilor anterioare. Medicul epidemiolog Ştefan Gheorghiţă de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică atrage atenția că pe fundalul diminuării numărului de noi infectări, majoritatea raioanelor şi municipiilor rămân sub Cod Roşu de alertă cu o incidență încă înaltă a îmbolnăvirilor raportată la numărul populației:
Oamenii ar trebui să înțeleagă că această infecție nu se termină azi sau mâine
„Situația în R. Moldova, chiar dacă se atestă o micșorare a numărului de cazuri noi în ultimele zile, este tensionată. Oamenii ar trebui să înțeleagă că această infecție nu se termină azi sau mâine. Ea poate fi stopată când vom avea o acoperire vaccinală de 70% a populației, atunci când populația va conștientiza importanța măsurilor de prevenire: distanța socială, purtarea corectă a măștilor, dezinfecția mâinilor, imunizarea, adresarea la medic la apariția primelor simptoame compatibilă cu această infecție, izolarea persoanelor care au fost în contact cu bolnavii 14 zile în carantină etc.”
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a dispus la finele săptămânii trecute reinstituirea stării de urgență în sănătate publică, după ce starea de urgență generală aprobată de parlament până la finele lunii mai a fost anulată de Curtea Constituțională. Comisia a recomandat o serie de restricții sanitare generale, dar a lăsat la discreția comisiilor teritoriale aprobarea lor funcție de situația pandemică din fiecare regiune. În municipiul Chişinău, de exemplu, mai multe restricţii au fost relaxate. De la 1 mai şi-au reluat activitatea, în condiții sanitare speciale, teatrele şi sălile de concerte. În zilele de week-end sunt permise târgurile în aer liber. În schimb, centrele comerciale şi piețele funcţionează cu program redus. Totodată autoritățile municipale au decis să restricționeze accesul în cimitire de Paştele Blajinilor.
Pe fonDul diminuării numărului de noi infectări şi scăderea presiunii de pe instituţiile medicale, autorităţile municipiului Chişinău continuă să reducă gradual activitatea secţiilor cu profil Covid din spitale, a spus marţi șefa Direcției generale de asistență socială și sănătate a Primăriei, Tatiana Bucearschi. Ea a precizat că în caz de situaţie epidemiologică nefavorabilă secţiile vor fi reactivate. Tatiana Bucearschi a mai anunţat că locuitorii municipiul Chişinău doritori de a se vaccina o vor putea face la cerere, prin înregistrare prealabilă.
Primarul general Ion Ceban a deplâns rata joasă de imunizare în ajunul sărbătorilor pascale. El a precizat că în centrele de vaccinare din capitală capacitatea zilnică depășește cererea „Vaccinuri sunt suficiente, sunt multe. Specialiştii spun că astăzi sunt suficiente şi pentru etapa întâi, şi pentru etapa a doua, şi pentru a o demara pe cea de-a treia. Oferta este, în linii mari, mai semnificativă decât cererea. La centru de vaccinare avem pregătită infrastructura pentru 1200 de persoane pe zi, dar vaccinăm câteva sute, nu cred că este corect acest lucru.”
Specialiștii în sănătate nu exclud că urmare a sărbătorilor pascale situația epidemiologică s-ar putea agrava întrucât măsurile de prevenire nu au fost respectate cu stricteţe, iar acoperirea cu vaccinuri anti-Covid rămâne deocamdată destul de timidă.