Linkuri accesibilitate

Sta-bi-li-ta-te! Sta-bi-li-ta-te!!!


După ce parlamentul a condamnat traseismul, o deputată din Partidul Democrat a sărit în grabă mare în ambarcaţiunea condusă de Andrian Candu. Întrebată de ce a plecat din PD, deputata cu pricina a explicat că vrea să grăbească „procesul de stabilitate în Republica Moldova”.

Sincer să fiu, uitasem cuvîntul acesta frumos – STABILITATE -, pe care l-au tot rostit cu multă convingere politicienii autohtoni din zorii tranziţiei. Am încercat cîteva zile să-mi imaginez cum plecarea deputatei sus-pomenite întăreşte procesul de stabilitate din ţară şi nu mi-a reuşit nimic. Chiar cum? Dacă plecarea ei va contribui la căderea guvernului, vom simţi stabilitatea?

Ani de zile, decenii, Stabilitatea a fost aici un soi de praf în ochi aruncat electoratului naiv. Iar cei care foloseau excesiv acest cuvînt, ne lămureau că avem nevoi de linişte, de stabilitate, ca să făurim ţara noastră minunată, pe cînd cei care destabilizează situaţia sunt răi şi periculoşi.

Ei bine, am avut, cred, suficientă stabilitate aici. E suficient să ne-o amintim pe cea dirijată de Voronin. Dar ţara a rămas săracă, şi s-a tot furat ca-n codru. Stabilitatea a fost aici, de cele mai multe ori, un paravan confortabil pentru escroci şi demagogi. Să fie stabilitate, adică să mă lăsaţi să-mi rezolv problemele personale în linişte, să nu mă încurcaţi să fac mişmaşuri. Asta a fost stabilitatea jinduită de mulţi şmecheraşi rătăciţi prin culoarele puterii.

Politicienii ne-au tot speriat că putem pierde stabilitatea, dar în realitate abia acum, cu sosirea Covidului, stabilitatea are niţel de suferit. Şi ar fi foarte bine dacă nu ne-ar mai arunca în capete cuvîntul acesta devalorizat, scos de la naftalină. Păstraţi-l pentru voi, stimabililor!

XS
SM
MD
LG