O şedinţă a parlamentului astăzi destul de furtunoasă, cu comuniștii care au depus moțiune simplă împotriva judecătorilor Curţii Constituționale. Stânga din parlamentul de la Chişinău încearcă prin diverse metode să pună la punct Curtea Constituţională. După ce aceasta l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon şi l-a împuternicit pe speaker să-l numească în locul lui pe ministrul apărării, socialiştii au iniţiat un proiect de lege care i-ar lipsi de inamovibilitate pe magistraţii curții. Comuniştii au mers mai departe şi, supărați pe faptul că magistraţii Curţii au statuat substituirea în Constituţie a limbii moldoveneşti cu limba română, au propus astăzi o moţiune simplă în legislativ prin care ar vrea să demită întregul complet al Înaltei Curţi.
Socialiştii nu au semnat deocamdată proiectul de moţiune al comuniştilor, dar în mod evident ar putea-o face măcar şi pentru simplul fapt că îşi doresc din răsputeri o dezbatere în parlament pe tema independenţei Curţii Constituţionale.
Şi socialiştii, şi comuniştii au motive serioase de supărare pe instanţă.
O decizie recentă a acesteia i-a cauzat preşedintelui Igor Dodon o lovitură grea atunci când practic l-a înlăturat de la numirea în funcţie a unui ministru, Eugen Sturza de la apărare. Socialiştii au spus atunci că magistraţii au executat în mod clar „o comandă politică” a partidului de guvernământ şi au înregistrat în legislativ un proiect prin care ar vrea să-i lipsească de imunitatea de care se bucură prin lege.
Decizia de miercuri a Curții Constituționale de a pune aviz pozitiv pe planul unui grup de deputaţi de a introduce în Constituţie sintagma „limba română” în loc de „limba moldovenească” i-a înfuriat în egală măsură şi pe socialişti, şi pe comunişti.
Primii au zis că „majoritatea absolută a populației consideră că vorbește în limba moldovenească” şi că încercările de a legifera limba română ca limbă oficială ar fi „inadmisibile și nelegitime”, iar preşedintele Igor Dodon a sugerat că dilema ar putea fi soluţionată prin referendum.
Comuniştii au reacţionat şi ei astăzi, printr-o moțiune simplă în care se cere demiterea judecătorilor Curții Constituționale, începând cu președintele acesteia, care sunt acuzaţi că au „politizat excesiv rolul Curţii, modificând în mai multe rânduri Constituţia”, ceea ce ar reprezenta o extindere nepermisă a prerogativelor, în detrimentul Parlamentului.
Analiştii politici, printre ei Igor Volniţichi, tratează cu scepticism şansele de reuşită atât a iniţiativei socialiste, cât şi a celei promovate de comunişti:
Sunt iniţiative strict politice, strict electorale, dar fără continuitate din punct de vedere practic
„Nu cred că democraţii vor risca să facă schimbări ce ţin de Curtea Constituţională. Pentru că astfel ei riscă să consolideze nişte suspiciuni existente deja în societate, ei riscă să detoneze o bombă care poate da nişte efecte imprevizibile. De aceea, sunt iniţiative strict politice, strict electorale, dar fără continuitate din punct de vedere practic.”
La fel de rezervat este analistul şi în raport cu disponibilitatea partidului guvernării de a decide să sprijine iniţiativa legată de denumirea limbii propusă de liberal-democraţi şi susţinută plenar de liberali şi popular europeni:
„Din punct de vedere strategic, această iniţiativă este argumentată. Dar din punct de vedere al realismului, al aplicării în practică, aici sunt întrebări de cu totul alt gen. Eu nu cred că într-un an electoral cineva va risca să tranşeze un subiect atât de sensibil ca denumirea de limbă.”
Partidul dominant al puterii nu s-a hotărât deocamdată ce decizie o să ia în raport cu decizia curţii legată de denumirea limbii din Constituţie, dar referitor la iniţiativa socialiştilor de a-i lipsi de imunitate pe magistraţii curţii poziţia acestuia este mai mult decât previzibilă. Cât despre moţiunea comuniştilor, democraţii au şi spus astăzi, prin vocea unuia din deputaţi, Sergiu Sârbu, că procedeul este valabil doar în raport cu guvernul, nu şi cu magistraţii Curţii Constituţionale.