Știrile presei moldovene
- Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 2 octombrie 2023. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvern, pe 20 septembrie, la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale. Decizia finală urmează a fi luată de Parlament. Newsmaker.md scrie că, potrivit autorităților, necesitatea prelungirii stării de urgență a fost determinată de „riscurile persistente” la adresa securității R. Moldova, „ca urmare a războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei”. În plus, prelungirea stării de urgență ar face posibilă „asigurarea continuă a serviciilor de infrastructură, energie și gaze”.
- Iulian Muntean, numit recent membru al Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), este învinuit într-un dosar de corupție, asta chiar dacă acesta a promovat evaluarea externă. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în 2018, fiind lector la Academia de Studii Economice, de comun cu alte persoane, acesta ar fi evaluat studenți cu note mari la mai multe discipline și ar fi primit în schimb mijloace financiare. Iulian Muntean susține că dosarul a fost fabricat pe motiv că a refuzat să se implice în campania electorală din 2019 de partea Partidului Democrat, potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă. Unul dintre membrii CSM Ion Guzun a declarat că nu știa despre statutul de învinuit al lui Iulian Muntean și că va propune spre discuție acest subiect în cadrul CSM, transmite agora.md.
- Republica Moldova va denunța încă patru acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI), scrie tv8.md. Proiectele de lege care prevăd acest lucru au fost examinate la ședința din 20 septembrie a Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului. Astfel, se propune denunțarea: Acordului cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, Acordului cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI, Acordului cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI și Acordului cu privire la apărarea intereselor statelor din zona rublei în cazurile introducerii de către unele state a valutei lor naționale.
- Guvernul Statelor Unite ale Americii transferă 76,8 milioane de dolari Executivului de la Chișinău, pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, potrivit jurnal.md. Acești bani, transferați prin intermediul Băncii Mondiale, vor fi destinați rambursării costurilor record pentru energia electrică, înregistrate pe parcursul iernii 2022-2023. Suma de 76,8 milioane de dolari face parte din angajamentul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională de a oferi o asistență de 300 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Pe Instagram, de interes din partea internauților s-a bucurat postarea jurnaliștilor de la TV8, care au scris că compania Google oferă un milion de dolari americani Republicii Moldova, pentru îmbunătățirea securității cibernetice și promovarea alfabetizării digitale.
- Pe Facebook, cea mai populară postare este reportajul Europei Libere, în care vă relatăm istoria profesoarei Ana Mîrzenco. Femeia în vârstă de 72 de ani continuă să predea fizica la Liceul „Petre Ștefănucă” din Ialoveni, deși e la pensie de 15 ani.