Linkuri accesibilitate

Starea sănătății opozantului rus Kara-Murza Jr. este „relativ stabilă”, afirmă avocații săi, după ce i se pierduse urma


Vladimir Kara-Murza Jr. văzut pe cameră video în închisoarea din Omsk.
Vladimir Kara-Murza Jr. văzut pe cameră video în închisoarea din Omsk.

Avocații politicianului rus de opoziție, Vladimir Kara-Murza Jr., au declarat miercuri, 10 iulie, că acesta se află într-o stare „relativ stabilă”, după ce unul din ei a reușit să-l viziteze într-un spital-penitenciar din orașul Omsk, pentru prima dată în ultimele șase zile.

„Starea de sănătate a lui Vladimir Kara-Murza este relativ stabilă în prezent. Dar el suferă de o boală cronică gravă care îl împiedică să-și ispășească pedeapsa într-o colonie penală – polineuropatia”, a scris, într-o postare pe Facebook, avocatul politicianului, Vadim Prohorov.

După cum au aflat avocații, disidentul a fost plasat în spitalul 11 din Omsk al Serviciului Federal Penitenciar pentru examinare medicală, deși nu se cunosc motivele transferului.

„În prezent, avocații se consultă asupra măsurilor necesare pentru a preveni în viitor o încălcare atât de flagrantă a drepturilor unui deținut politic de a avea acces la avocații săi”, a declarat Prohorov.

Vladimir Kara-Murza Jr. are 42 de ani și este cetățean britanic și rus, precum și rezident permanent al Statelor Unite. El ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Rusia, fiind acuzat de trădare, colaborare cu o organizație indezirabilă și răspândirea de informații false despre armata rusă.

Opozantul, care spune că a supraviețuit două tentative de otrăvire în Rusia, a fost arestat în aprilie 2022, după ce a criticat invazia rusă din Ucraina. El și susținătorii săi consideră că este persecutat doar pentru convingerile sale politice și civice.

Familia și avocații lui Kara-Murza Jr. au exprimat temeri cu privire la starea sa de sănătate în cele șase zile în care nu au putut lua legătura cu el.

În ajun, Prohorov a declarat că există un „risc pentru viața” clientului său, exprimând temerea că „starea sănătății sale s-a înrăutățit”.

Londra cere eliberarea „imediată” a lui Kara-Murza Jr., Kremlinul spune că nu poate interveni

Tot miercuri, 10 iulie, ministrul britanic de externe David Lammy a cerut Moscovei să îl elibereze imediat pe Vladimir Kara-Murza Jr. din motive umanitare.

Lammy a spus că politicianul este ținut în închisoare în condiții deplorabile pentru că „a avut curajul să spună adevărul despre războiul din Ucraina”.

„Faptul că a fost condamnat la o pedeapsă absurdă de 25 de ani de închisoare arată teama profundă a Kremlinului că tot mai mulți ruși află despre realitatea războiului ilegal al președintelui Putin și, totodată, este o dovadă suplimentară a măsurilor represive ale autorităților ruse îndreptate împotriva opoziției”, a declarat David Lammy.

De asemenea, ministrul și-a exprimat îngrijorarea că lui Kara-Murza nu i s-a permis să își vadă avocații și că autoritățile ruse împiedică Ambasada Marii Britanii să îi ofere asistență consulară.

La scurt timp, Kremlinul a declarat că nu este de competența sa să se ocupe de situația lui Kara-Murza.

„Din păcate, nu avem posibilitate să urmărim această situație. Nici nu putem, pentru că, în general, Serviciul Federal al Instituțiilor Penitenciare este cel care se ocupă de munca cu deținuții, condamnații. Asta nu ține de prerogativele noastre”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, înainte ca avocatului Serghei Safronov să i se permită să-l viziteze pe Kara-Murza Jr.

Răspunzând la una din întrebări, Peskov a spus că Kremlinul nu intenționează să amnistieze deținuții care suferă de boli grave (în particular pe Kara-Murza), așa cum a procedat recent liderul belarus Aleksandr Lukașenko.

„În prezent, nu avem asemenea planuri”, a spus Peskov.

Plasat într-o celulă cu cel mai strict regim de detenție

Pe 19 iunie, administrația coloniei penitenciare nr. 6 cu regim strict din regiunea rusă Omsk l-a plasat pe opozantul Vladimir Kara-Murza Jr. într-un regim de detenție dintre cele mai severe care există în închisorile din Rusia.

Potrivit avocaților, Kara-Murza Jr. a fost transferat într-o celulă izolată pe un termen de șase luni - termenul maxim prevăzut de legislația rusă pentru încarcerarea într-un asemenea spațiu.

O încăpere de tip celulă reprezintă un fel de închisoare în interiorul penitenciarului, unde cei care încalcă în mod sistematic regimul de detenție sunt izolați de restul deținuților, a explicat avocatul Vadim Prohorov.

Politicianul a fost trimis în celulă pentru că nu și-a ținut mâinile la spate timp de câteva secunde, atunci când ar fi trebuit să facă acest lucru, potrivit administrației. Prohorov a declarat că noile condiții de detenție ar putea pune în pericol viața politicianului de opoziție din cauza stării de sănătate precare a acestuia.

Amnesty International l-a recunoscut pe Kara-Murza Jr. ca prizonier de conștiință, în timp ce organizația rusă Memorial l-a declarat deținut politic. Eliberarea politicianului a fost cerută de mai multe organizații internaționale și de guverne occidentale.

Îngrijorările privind soarta personalităților opoziției încarcerate în Rusia au crescut după moartea bruscă și încă inexplicabilă a lui Alexei Navalnîi într-o colonie penitenciară de la cercul polar în luna februarie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG