Linkuri accesibilitate

19 state europene cer Chișinăului respectarea standardelor democratice la alegerile prezidenţiale (Adevărul.ro)


Revista presei de la București.

Fluxul de știri al ziarului Adevărul informează despre recordul de îmbolnăviri cu COVID-19 din Republica Moldova în ultimele 24 de ore: 1.062 de cazuri, în urma procesării a 3.211 de probe. În aceeași secțiune, o altă știre se referă la declarația prin care 19 state europene cer Chișinăului respectarea standardelor democratice în alegerile prezidenţiale. E vorba de : Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Suedia. Declarația cere o „desfăşurare a alegerilor într-o manieră credibilă, incluzivă şi transparentă, în acord cu standardele internaţionale”, să fie puse în aplicare „pe deplin şi fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneţia şi rapoartele finale ale OSCE pentru a garanta transparenţa finanţării partidelor şi a campaniilor electorale”, să nu mai existe „cumpărare a voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali şi a funcţionarilor publici”. O altă solicitare este să se permită accesul nestingherit al observatorilor internaționali la alegerile din 3 noiembrie.

G4Media scrie că, dacă Partidul Democrat din Republica Moldova controla cu strictețe difuzarea mass-media rusești în Moldova, după venirea la putere a socialiștilor lui Igor Dodon „regulile jocului s-au schimbat rapid”. Evaluarea aparține Euronews, citată de presă moldovenească și de Rador. Șefa Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarant pentru Euronews că Moldova nu are nici măcar o strategie de combatere a influențelor străine și nici politici clare pentru protejarea spațiului său informațional. Cercetătorului român Nicolae Țâbrigan propune să fie sporită prezența mass-media în limba română, cu sprijin de la București. „Astfel, ar fi posibil să se rupă monopolul mass-media în sfera digitală a „holdingului media deținut de Dodon și să se atragă segmentul urban al vorbitorilor de rusă, în ultima vreme destul de refractar la narațiunile anti-occidentale lansate sistematic de Partidul Socialiștilor”.

Ioana Ene-Dogioiu (spotmedia.ro) crede că România pierde bătălia cu Covid-19, în special din cauza haosului în care sunt dispuse măsurile restrictive, în contextul unei creșteri mari a transmiterii comunitare a virusului. Măsurile nu sunt coerente : da, cinematografele și teatrele pot fi un pericol, dar de ce nu și cazinourile și „păcănelele” ? E bine că se pun restricții la pelerinajul tradițional la moaștele Sfintei Parascheva, dar de ce acum, cu două zile înainte, când se știa demult care e riscul ? Motiv de neîncredere este și că, până la alegerile locale, populația primea „numai asigurări că e foarte bine, se vorbea despre noi relaxări”. Cum s-a ajuns aici ? Ioana Ene pomenește funcționarea dezastruoasă a Direcțiilor de Sănătate publică, incapabile să facă anchete epidemiologice ca lumea. Dar cel mai trist ar fi să se închidă cu totul școlile, ca să nu fie periclitată organizarea alegerilor parlamentare.

În revista 22, Andreea Pora crede că Partidul Social-Democrat e departe de a-și fi epuizat resursele. S-a trezit destul de repede după locale și are ca scop principal amânarea parlamentarelor. Tema fraudării localelor va fi și temă pentru viitorul scrutin, pentru că una din consecințe e creșterea neîncrederii în valoarea votului. Pora nu e convinsă însă că stratagemele PSD asigură succes, mai ales dacă USR PLUS și PNL își vor fi învățat lecția de la locale : să pună pe liste oameni integri, cu școală, să nu se atace reciproc, să-și găsească mesaje de campanie clare, fezabile și nu fanteziste, pentru că deocamdată guvernul PNL a ajuns să fie „înjurat pe banii lui” : de televiziunile pe care le-a alimentat cu „ajutoare” financiare pe timpul pandemiei.

XS
SM
MD
LG