Linkuri accesibilitate

Statele Unite în pragul unei crize constituționale. Casa Albă refuză să coopereze cu ancheta Camerei Reprezentanților


Președintele Donald Trump și președinta Camerei Reprezentanților,, democrata Nancy Pelosi, mai 2019
Președintele Donald Trump și președinta Camerei Reprezentanților,, democrata Nancy Pelosi, mai 2019

O criză constituțională amenință Statele Unite. Administrația Trump refuză să coopereze cu Camera Reprezentanților, care investighează posibilitatea de a-l inculpa pe președintele Trump, urmând ca Senatul să organizeze ulterior un proces de demitere. Ce urmează?

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct



Casa Alba a trimis o scrisoare de opt pagini conducerii democrate a Camerei Reprezentanților in care se arată că administrația Trump nu va coopera, în faza actuală în care se investighează dacă procesul de demitere să fie demarat sau nu. Scrisoarea arată că investigația ar fi ilegitimă din perspectivă constituțională. Practic, președintele Trump și echipa sa cred că ceea ce conducerea democrată a Camerei face este să încerce să răstoarne rezultatul alegerilor din 2016, aducând argumentul ca democrații nu l-ar fi iertat niciodată pe Trump pentru ca a câștigat scrutinul respectiv.


În plan juridic, Casa Alba susține ca președintele nu poate ajuta o investigație care nu-i da dreptul să se apere. Să reamintim ca ceea ce se întâmplă acum este o faza preliminară votului care sa autorizeze începerea procedurii de punere sub acuzare, „impreachment”. Odată ce votul are loc și dacă Camera Reprezentantilor autorizarea începerea procesului de demitere, atunci si republicanii au dreptul sa cheme martori. In acest sens, administrația are dreptate în sensul ca atâta timp cât votul nu are loc, singura instanță care controlează procesul este conducerea Camerei Reprezentanților. Procesul de demitere are doua faze, dacă va fi aprobat. Camera Reprezentanților acționează ca un mare juriu, care decide punerea sub acuzare.


Daca președintele Trump este pus sub acuzare, adică dacă faptele de care se face vinovat, îndreptățesc în viziunea Camerei procesul de demitere, cazul este trimis in Senat, unde are loc procesul. Acolo, Camera Reprezentanților va juca rolul procurorului si președintele are dreptul să se apere, ca in orice proces. În final, senatorii votează și e nevoie de doua treimi din voturi pentru ca șeful executivului sa fie demis, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria americană.

Cazul de față are totuși o diferență fata de inculpările relativ recente. Atât Bill Clinton, care a fost pus sub acuzare si achitat de Senat, cât și Richard Nixon, care a demisionat înainte de deschiderea procesu,l erau în cel de-al doilea mandat. Donald Trump are de făcut fata unui posibil proces și chiar daca Senatul republican nu-l va demite are imediat după aceea o alegere pentru al doilea mandat, unde electoratul se va pronunța si el asupra vinovăției lui. De aceea, strategia administrației pare a fi sa nu coopereze si sa prelungească procesul cât mai mult timp cu putință.​

XS
SM
MD
LG