Potrivit relatărilor de presă americane, președintele Donald Trump ar urma să semneze astăzi decizia controversată privind impunerea de taxe punitive la import pentru oțel (25%) și aluminiu (10%). Casa Albă a anunțat că, temporar, unele țări ar putea fi exceptate din motive de „securitate națională”. Între altele, este vorba de Canada și Mexic, mari exportatori de otel și aluminiu în Statele Unite. Se pare că excepțiile vor depinde și de rezultatul negocierilor pentru un nou tratat comercial Nord-American (NAFTA), care au loc în acest moment.
Încă din timpul campaniei electorale pentru prezidențialele din 2016, Donald Trump a declarat că Statele Unite sunt „mereu” dezavantajate de acordurile comerciale și că nu vor mai tolera practici de dumping. În opinia președintelui, aceste taxe protecționiste ar putea sprijini relansarea industriei autohtone de oțel și aluminiu, dar mulți experți și membri ai Partidului Republican al președintelui avertizează că un război comercial nu va duce, în ultimă instanță, decât la creșterea prețurilor pentru consumatorii americani.
Șefa FMI, Christine Lagarde, a atras deja atenția că nimeni nu are de câștigat dintr-un război comercial. Săptămâna trecută, președintele Trump a respins speculațiile că va declanșa o astfel de confruntare. Mai mult, el a declarat că războaiele comerciale sunt „benefice”, iar Statele Unite le pot câștiga fără probleme.
China avertizat că va răspunde „pe măsură”, iar Uniunea Europeană a declarat că ar putea impune taxe similare pe anumite produse tipic americane: jeans Levi’s, motociclete Harley Davidson sau wisky-ul burbon din Kentucky. Aceste produse nu sunt alese numai pentru că simbolizează America, dar și pentru că sunt produse în statele unor figuri cheie din Partidul Republican: liderul majorității din Senat, Mitch McConnell vine din Kentucky, liderul camerei Reprezentanților, Paul Ryan din Wisconsin (unde se produc motocicletele Harley Davidson). Cum au declarat mai mulți oficiali europeni, lista de produse americane care ar putea fi lovite de taxe punitive în UE este mai mare, și include multe produse agricole sau legate de oțel și aluminiu.
Anul trecut, Levi’s a înregistrat o creștere de 20% a vânzărilor pe piata europeană, iar în 2016, Harley Davidson și-a lansat ultimul model, gîndit special pentru condițiile din țările europene.