Linkuri accesibilitate

Statele Unite ale Americii: O normalitate cu multe semne de întrebare


Un protestatar pune o placardă la baza obeliscului Memorialului Confederat în Decatur, Georgia, Statele Unite ale Americii, 12 iunie 2020.
Un protestatar pune o placardă la baza obeliscului Memorialului Confederat în Decatur, Georgia, Statele Unite ale Americii, 12 iunie 2020.

Începînd din acest weekend președintele Statelor Unite intenționează să-și reia programul relativ normal.

Situația din țară nu este ideală. În multe state numărul noilor cazuri de coronavirus crește.

Statele Unite ale Americii: O normalitate cu multe semne de întrebare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Tulburările sociale continuă, în weekend, Atlanta a fost în centrul atenției după un caz în care o persoană de culoare a fost împușcată de poliție. În plus, se manifestă neliniște pe plan economic, unde în ciuda recentelor cifre promițătoare cu privire la șomaj, se mențin temerile justificate.

Poate tocmai de acea, președintele Trump intenționează să-și reia programul sau de vizite și mitinguri în țară, de dinainte de pandemie. Mesajul sau este că problemele cu care este confruntată țara sunt pe cale de a fi rezolvate. Multe dintre acestea sunt complexe, dar șeful executivului se simte impulsionat ori de câte ori are posibilitatea să se afle în mijlocul susținătorilor săi. Săptămâna viitoare el va avea un miting la Tulsa, în Oklahoma. Luna viitoare va fi în Dakota de Sud. Se anticipează că mitinguri vor avea loc și în Florida, Arizona și Carolina de Nord. Trump va participa și la reuniuni menite să contribuie la finanțarea campaniei sale, la Tampa, în prima săptămână din iulie și Mississippi în august.

Președintele își reia programul de vizite după ce săptămâni la rând a cerut Americii să revină la lucru, în speranța de a redresa rapid economia. Un republican apropiat de președinte a spus „Dacă spune lumii că e OK să revină la lucru, la un moment dat trebuie să facă și el același lucru”. Și o face. Consilierii săi îi spun președintelui că va fi criticat de stânga indiferent cum procedează, dacă își reia sau nu programul de lucru și, în acest context, nu are motive să stea închis în Casă Albă, doar de teamă că opțiunea să va fi considerată inadecvată de cei care cred că, ținând cont de numărul de cazuri de coronavirus, revenirea la viață normală e prematură.

În plus, președintele crede că, în condițiile in care protestele din țară nu țin cont de regulile de distanțare socială, democrații vor avea dificultăți dacă încearcă să-l critice pentru că reia mitingurile, susținătorii săi au și ei dreptul să se exprime politic. Trump încearcă de asemenea să ilustreze un contrast între el și adversarul său la alegeri, Joseph Biden, care a rămas în cea mai mare parte a timpului în locuința sa din Delaware din martie încoace.

XS
SM
MD
LG