Linkuri accesibilitate

Statele Unite publică video cu incidentul din Marea Neagră | „Nici un semn că ucrainenii s-ar retrage din Bahmut”


Un soldat ucrainean poartă un sistem portabil de rachete antiaeriene în zona celor mai grele bătălii din Bahmut, regiunea Donețk. Miercuri, 15 martie 2023.
Un soldat ucrainean poartă un sistem portabil de rachete antiaeriene în zona celor mai grele bătălii din Bahmut, regiunea Donețk. Miercuri, 15 martie 2023.

Comandamentul forțelor armate americane în Europa a publicat imagini video despre care spune că arată momentul impactului în care un avion de luptă rus SU-27 a lovit elicea unei drone americane MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre. Incidentul a avut loc marți, 14 martie, și a obligat partea americană să prăbușească drona în mare.

Bahmut: continuă războiul de uzură

Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste Donețk din estul Ucrainei, a declarat agenției de presă de stat Tass că nu vede niciun semn că Ucraina se retrage din Bahmut. El este citat spunând: „În Bahmut, situația rămâne complicată, dificilă, nu vedem nici un semn că inamicul și-ar retrage unitățile”.

Pușilin a susținut că forțelor ucrainene le-ar fi însă greu să se aprovizioneze cu muniție, alimente sau să aducă întăriri, deoarece drumul către Bahmut, dinspre partea ucraineană, ar fi „în mare parte sub controlul grupului de mercenari Wagner”. Afirmațiile nu au putut fi verificate independent.

Pe de altă parte, Statul Major al armatei ucrainene a declarat în buletinul său cotidian că forțele sale au respins numeroase atacuri rusești la nord și la vest de Bahmut. Potrivit Kievului, forțele ruse continuă să încerce să încercuiască orașul și să taie liniile de aprovizionare ale apărătorilor. „Rusia continuă să atace, indiferent de pierderi”, se mai arată în raport.

Rusia a atacat cu rachete și orașul Harkov, ținta fiind din nou infrastructura civilă, a mai informat conducerea armatei ucrainene.

Dronele Mugin și „neutralitatea pro-rusă” a Chinei

Recent reconfirmat la președinția Chinei pentru a treia oară consecutiv, Xi Jinping este așteptat la Moscova – țară cu care Beijingul are o relație definită acum de experți drept „neutralitate pro-rusă”: China nu a condamnat direct Rusia pentru invazia din Ucraina, dar încearcă să medieze eventual o încetare a luptelor; China nu sprijină direct cu arme Rusia, dar o sprijină diplomatic și prin declarații, ceea ce dă Moscovei posibilitatea de a susține că nu este izolată total pe scena internațională.

În ultimul timp însă, Statele Unite și-au intensificat avertismentele adresate Beijingului să nu sprijine Rusia cu livrări de arme și muniții. Se relatează chiar că Washingtonul s-ar consulta cu aliații europeni pentru a pregăti un set de sancțiuni împotriva Chinei, dacă aceasta începe să ia activ partea Rusiei.

Pe acest fundal, armata ucraineană a declarat joi că a doborât o dronă de fabricație chinezească în apropierea orașului Sloviansk, din estul Ucrainei.

Drona era un Mugin-5, o dronă comercială fabricată de compania chineză Mugin Limited în Xiamen, pe coasta de est a Chinei.

Astfel de drone sunt cunoscute sub numele de „drone Alibaba”, pentru că au fost disponibile cu până la 15.000 de dolari pe site-urile de vânzări chinezești și inclusiv pe Alibaba și Taobao.

Mugin Limited a confirmat pentru CNN că drona este a lor, numind incidentul „profund nefericit”.

Drona fusese modernizată pentru a transporta o bombă, pe care forțele ucrainene au reușit să o distrugă.

Mugin Limited a declarat că a condamnat de la bun început utilizarea produselor sale în scopuri militare și a încetat să le mai vândă Rusiei sau Ucrainei după izbucnirea războiului provocat de invazia rusă.

În ianuarie, armata rusă a susținut și ea că a doborât un Mugin-5, care fusese lansat de forțele ucrainene.

Un an de la bombardarea teatrului din Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe Telegram un mesaj pentru a comemora un an de la bombardarea teatrului din Mariupol.

„În urmă cu un an, Rusia a aruncat în mod deliberat și brutal o bombă puternică asupra Teatrului Dramatic din Mariupol. Lângă clădire se afla inscripția „Copii”, care era imposibil de trecut cu vederea. Sute de oameni se ascundeau acolo de bombardamente.

„Pas cu pas, ne îndreptăm spre a ne asigura că statul terorist este pe deplin tras la răspundere pentru ceea ce a făcut țării și poporului nostru. Nu vom ierta o singură viață distrusă de ocupanți. Ne amintim de toți cei ale căror vieți au fost luate de teroarea rusă”, a scris Zelenski pe Telegram.

Teatrul din Mariupol, distrus de o bombă rusească. În clădire se adăposteau sute de civili, în fața clădirii este scris „copii”, Ucraina, 16 martie 2022
Teatrul din Mariupol, distrus de o bombă rusească. În clădire se adăposteau sute de civili, în fața clădirii este scris „copii”, Ucraina, 16 martie 2022

La o săptămână după bombardamentul de la Mariupol, autoritățile ucrainene au estimat numărul morților la 300 de persoane. Cifra se baza pe relatările martorilor.

Autoritățile ruse au negat în mod repetat că ar vizat civili sau infrastructura civilă într-un război în care numărul victimeloe civile este foarte mare, remarcă The Guardian.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG