Linkuri accesibilitate

Administrația Trump și reformarea sistemului de impozite în Statele Unite


Republicanii și președintele american sărbătoresc succesul din Congres
Republicanii și președintele american sărbătoresc succesul din Congres

Votul în Congres a fost una dintre ultimele șanse de a șterge impresia că republicanii nu sînt în stare să-și impună viziunea.

Administratia Trump are acum o realizare importanta si anume reformarea sistemului de impozitare, pe care presedintele urmeaza sa o semneze curind. Care este semnificatia politica a acestor evolutii? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Aproape un an, luptele interne din interiorul Partidului Republican si stilul presedintelui Trump au impiedicat partidul de guvernamint sa obtina rezultate notabile, pe plan legislativ. Situația s-a schimbat insa ieri odata cu adoptarea, de catre cele doua camere, a unui amplu program de reforme fiscale. Noii presedinti, de obicei, au ceea ce se numeste o „luna de miere”, imediat dupa instalare, care le permite sa adopte legi, care corespund viziunii lor. Obama a obtinut la o luna dupa ce a venit la Casa Alba, un pachet legislativ de stimulare a economiei in valoare de 800 de miliarde de dolari.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct

Inceputul lui Trump a fost insa mult mai ezitant si marcat de esecuri pe Colina Capitoliului. Dar in ultimele trei luni situatia a inceput sa se schimbe. In afara de reforma fiscala, Trump a numit un numar mare de judecatori, cu orientare conservatoare si a modificat politici majore ale predecesorului sau, in relatiile internationale.

Fapt este ca, pentru republicani, votul de ieri a fost una dintre ultimele sanse de a sterge impresia ca nu sint in stare sa-si impuna viziunea. Se apropie alegerile pentru Congres, ele au loc peste mai putin de un an si in joc este controlul celor doua camere. Republicanii nu-si puteau permite sa mai rateze un nou proiect legislativ si s-a intimplat sa fie cel legat de impozite, o tema cu care s-au confruntat multi presedinti si care este considerata controversata. Republicani a caror relatie cu Trump a fost tensionata s-au grabit sa-l elogieze presedinte, in stilul care-i este pe plac.

„A fost un an de realizari extraordinare pentru administratia Trump” - a spus liderul majoritatii din Senat, Mitch McConnell. Presedintele Camerei, Paul Ryan a declarat ca aceasta reforma nu ar fi fost posibila fara conducerea maiastra a presedintelui Trump.

Desi peisajul este intr-o oarecare masura intunecat de investigatia lui Robert Mueller cu privire la amestecul Rusiei in alegeri si posibila implicare a campaniei lui Trump, republicanii au motive acum sa fie mai optimisti, pentru ca se pot intoarce acasa si spune ca au realizat ceva important. Rezultatele conteaza, este o victorie importanta.

Cotidianul Wall Street Journal, care l-a criticat des pe Trump a scris ca „reforma fiscala este cea mai favorabila cresterii economice de la cele facute de Ronald Reagan in1981 si 1986”. Dar republicanii sint sfatuiti sa nu se bucure prea repede. Peste jumatate dintre americani nu sint de acord cu noua lege fiscala si asta in primul rind pentru ca opinia generala cu privire la republicani e nefavorabila. Ramine de vazut si cum se va materializa reforma, dar si in ce masura presedintele si republicanii vor reusi sa explice ce au realizat, populatiei. Testul major este daca noile masuri vor duce la crestere economica sau nu.

XS
SM
MD
LG