Linkuri accesibilitate

Statele Unite și libertatea presei din Ungaria


Imagine generică.

Corespondența zilei de la Washington.

Departamentul de stat de la Washington a lansat săptămâna trecută un program în valoare de 700.000de dolari pentru finanțarea unor acțiuni ale organizațiilor media independente din afara capitalei Ungariei. Experții consideră ca e o încercare de a susține voci de presa alternativă, în condițiile în care guvernul Orban controlează cea mai mare parte a presei naționale. Care sint reacțiile?

Ministrul ungar de externe a acuzat Statele Unite că se amestecă în treburile interne ale Ungariei. Washingtonul și-a exprimat în mai multe rînduri îngrijorarea în legatură cu tendințe negative în ce privește presa din Ungaria: reducerea organizațiilor media independente și controlul crescînd asupra pieței media al unor persoane apropiate autorităților.

Ministrul de externe Péter Szijjártó a spus ca decizia americană este șocantă și neobișnuită. „Noi nu facem așa ceva și ne aspteptam ca nici aliații noștri să nu o facă”, a spus Szijjártó.

Publicatia „Breitbart” condusă de fostul consilier al președintelui Trump Steve Bannon e de aceași părere. „Breitbart” consideră că finanțarea de la departamentului de stat e menita să sprijine forțele anti-guvernamentale și presa de opoziție:

„Asta sugerează că se continuă perioada Obama și obiective politice anti-conservatoare în politica externă, sfidîndu-se poziția presedintelui Trump, care l-a laudat pe premierul Orban, primul lider european care l-a sprijinit, caracterizindu-l drept ‘puternic și brav’”.

În articolul din „Breitbart” se mai spune că Orban a manifestat o opoziție constantă față de „elitele globaliste, birocrația aservită lor, și față de agenții rețelelor de tip Soros care le reprezintă interesele”.

La o conferință de presă recentă, însărcinatul american cu afaceri în Ungaria, David Kostelancik a afirmat, fără să facă referire directă la regimul de la Budapesta, că „guvernele democratice nu trebuie să încerce să-și amuțească criticii. Tentația e permanentă și se manifesta în diverse feluri: blocaje legale, control monopolist, încercări ale guvernelor de a controla piața de reclamă, și amenințări sau intimidare la adresa ziariștilor”.

Kostelancik a descris apoi situația din Ungaria, unde aliați ai guvernului și-au sporit controlul și influența asupra presei, fără să fie opriți de instituțiile guvernamentale care au ca sarcină să oprească tendințele monopoliste.

Recent, a spus David Kostelancik, firme ale unor aliați ai guvernului au preluat ultimele ziare regionale independente din Ungaria

XS
SM
MD
LG