Linkuri accesibilitate

Statul moldovean sechestrează bunuri în contul datoriilor, dar nu le poate comercializa


Serviciul Fiscal de Stat nu dispune de instrumente legale care să permită comercializarea bunurilor sechestrate în contul restanțelor la impozite ale agenților economici, motiv pentru care în contul anului 2021 s-au ratat încasări de peste 135 de milioane de lei, relatează portalul Anticoruptie.md.

Potrivit unui raport de audit al Curții de Conturi, la sfârșitul anului 2021 fuseseră sechestrate bunuri în valoare de 136,7 milioane de lei, care nu au fost vândute pentru că nu există instrumente legale.

Tot Curtea de Conturi a relevat că în 2021, restanțele la impozite erau de peste un miliard de lei, din care se recuperase un pic peste 14%. În general, restanțele la impozite și taxe sunt în creștere: în anul 2020, volumul acestor a crescut cu 31%, iar în anul 2021 cu 30,3%.

Tot din lipsa instrumentelor legale, multe instituții de învățământ din R. Moldova nu-și recuperează cheltuielile de la elevii care au învățat din contul bugetului de stat, dar au fost exmatriculați. Un raport al Curții de Conturi arată că, doar în 2021, statul ar fi trebuit să recupereze aproape 45 de milioane de lei pentru instruire de la elevii și studenții care fie au abandonat studiile, fie au fost dați afară pentru note proaste, a relatat Europa Liberă.

Returnarea banilor este cerută în baza unei hotărâri de guvern veche de peste 20 de ani (HG 923 din 04.09.2001) care însă nu a fost modificată pentru a include și un mecanism eficient de recuperare a banilor.

Secretarul general al Ministerul Educației Nadejda Velișco a declarat pentru Europa Libere că se testează o nouă formulă de finanțare a învățământului superior, aprobată acum d ani, care prevede întoarcerea banilor în bugetul de stat, în cazul în care studentul abandonează studiile sau este exmatriculat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG