Linkuri accesibilitate

Statul va trebui să găsească alt loc pentru colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale, dacă va oferi clădirea Mitropoliei Basarabiei


Blocul doi al Bibliotecii Naționale al R. Moldova.
Blocul doi al Bibliotecii Naționale al R. Moldova.

Blocul doi al Bibliotecii Naționale al R. Moldova, pe care statul ar urma să-l ofere gratuit Mitropoliei Basarabiei, găzduiește colecțiile speciale, inclusiv de cărți vechi și rare, care au nevoie de condiții speciale de păstrare.

Administrația instituției spune că acestea nu pot fi mutate, deoarece nu ar exista un alt spațiu la fel de bine adaptat. Pe de altă parte, autorii inițiativei susțin că edificiul este în stare proastă și că autoritățile vor găsi un loc mai bun pentru fondurile bibliotecii.

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei a declarat Europei Libere că nu a fost contactată de autorități sau de către autorii proiectului de lege prin care clădirea de la intersecția străzilor 31 August și Mitropolit Bănulescu Bodoni ar putea ajunge în proprietatea Mitropoliei Basarabiei.

Noi sperăm că, până la urmă, acest spațiu va rămâne în gestiunea Bibliotecii Naționale...
Elena Pintilei

„Desigur că pentru noi este o noutate, să zicem așa, deloc pozitivă. Noi sperăm că, până la urmă, acest spațiu va rămâne în gestiunea Bibliotecii Naționale. Este un spațiu adecvat pentru păstrarea colecțiilor speciale și este un spațiu foarte solicitat de către utilizatori, în special, la Muzeul Cărții, unde vin tinerii, copiii, unde sunt organizate zilnic diferite evenimente”, a spus șefa bibliotecii.

În blocul doi se află colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale:

  • Colecția audio, cu peste 100.000 de exemplare;
  • Serviciul Arte, cu o sală de vernisaje;
  • Colecția de carte veche și rară, care cuprinde 30.000 de exemplare;
  • Muzeul Cărții;
  • Direcția cercetare și dezvoltare în biblioteconomie și științe ale informării, cu Centrul național de formare a bibliotecarilor.

Elena Pintilei susține că Biblioteca Națională nu s-ar putea lipsi de un spațiu atât de important. „În ultimii 30 de ani, s-au investit foarte mulți bani publici pentru a se adapta condițiile de păstrare și de conservare a publicațiilor aflate în aceste spații, în special Colecția de carte veche și rară. Este vorba de temperatură constantă, de 19-21 de grade, umiditate constantă și interzicerea pătrunderii luminii zilei pentru a păstra colecțiile care datează începând cu secolul XVI, ediții rare și inedite”, a explicat directoarea instituției.

„Sperăm că se va abroga această inițiativă”

Ea susține că nu există un alt loc adaptat pentru aceste colecții. „Aceste condiții nu se creează într-un an sau doi. Aceste condiții au fost create de către specialiștii Bibliotecii Naționale, în special, pe parcursul ultimilor 30 de ani și adaptate condițiilor și standardelor naționale, chiar și internaționale, de păstrare și de acces la aceste publicații. Avem cele mai bune condiții de păstrare a colecțiilor din țară. Nimeni nu mai are astfel de condiții. Sperăm că se va abroga această inițiativă”, a spus Elena Pintilei.

Solicitat de Europa Liberă, deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, unul dintre autorii proiectului, a declarat că această inițiativă a pornit și de la faptul că edificiul, un monument istoric de însemnătate locală, s-ar afla „într-o stare de permanentă degradare”.

„Când s-a luat decizia de a transmite imobilul Mitropoliei Basarabiei, cu condiția expresă să se păstreze și să se investească în acest imobil, evident că ne-am gândit și la fondurile Bibliotecii Naționale. Într-adevăr, acel fond de carte rară și audio trebuie păstrat în condiții propice și este indicat în proiect că, în termen de trei luni, Guvernul va căuta soluții de a transmite imobilul, inclusiv, să găsească alt loc pentru fondul de carte”, a precizat parlamentarul.

Pâslariuc a dat asigurări că autoritățile vor găsi bani, probabil printr-o rectificare bugetară, pentru a muta colecțiile Bibliotecii Naționale într-un spațiu mai potrivit.

„Acolo sunt și câteva obiective comerciale, care nu duc deloc la îmbunătățirea situației monumentului. Ideea noastră, a autorilor, a pornit de la dorința Mitropoliei Basarabiei să păstreze imobilul, să contribuie la conservarea și păstrarea lui”, a menționat deputatul PAS.

  • 16x9 Image

    Eugenia Crețu

    Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Sibiu (România) și lucrez în presa din R. Moldova din anul 2007. Am început ca reporteră la o agenție de presă, am scris pentru un site de știri, am fost editoare la ziar și am filmat reportaje și documentare TV. La Europa Liberă Moldova sunt din 2014, iar acum sunt editoare-șefă.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG