Linkuri accesibilitate

„Statul între două luntrii”, o strategie perdantă (Iulian Chifu/Adevărul)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Un comentariu semnat de analistul roman Iulian Chifu în adevărul.md și dedicat programului de politică externă al candidatului la al doilea mandat de președinte Igor Dodon arată că acesta ar distruge orice șansă de supravieţuire şi relansare economică a R. Moldova după pandemia de coronavirus. Analistul crede că acest program se bazează pe o utopie: cea “a statului între două luntrii”. Această postură, însă, era una care putea merge atât timp cât şi Vestul, şi Estul se băteau pentru favorurile Republicii Moldova, crede Chifu. În opinia sa, subiectul nu mai e de actualitate pentru că UE nu aspiră să se extindă şi să integreze Republica Moldova, iar Rusia nu are bani să o facă. “Cele două luntri se depărtează, şi atunci nefericitul care stă la mijloc, Chişinăul cu Dodon în frunte, cade în apă”, este deznodământul sugerat de analist.

Ucraina revine în forță pe piața energetică din R. Moldova, anunță mold-street.com într-un articol în care arată că începând de la 1 octombrie, corporația ucraineană Energoatom a început în premieră să exporte pe piața din R. Moldova energie electrică produsă de centralele nucleare din Ucraina. Prețul la care R. Moldova va primi energia ucraineană ar fi cu 26 la sută mai ieftină decât cea primită de la Cuciurgan, mai scrie publicația economică. Într-o altă știre, mold-street.com scrie că un politician rus, care a muncit pentru doi oligarhi ruși, e noul manager al Centralei de la Cuciurgan. E vorba despre Valentin Trubcianin, deputat din partea partidului Russia Unită în Adunarea legislativă a orașului Ulyanovsk, anunțat într-un comunicat recent de centrala deținută în Transnistria de grupul rus Inter RAO UES drept noul administrator al companiei.

Mai multe informații din presa moldoveană se referă în aceste zile la noua politică fiscală pentru 2021. „Ministerul Finanțelor strânge cureaua: propune anularea facilității de 15% a impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul 2021,” arată una dintre publicații, realitatea.md. Moldova se vrea cimitirul auto al Europei? Guvernul vrea să permit importul mașinilor mai vechi de zece ani, arată un titlu de pe autoblog.md.

Jurnal.md scrie despre faptul că Euronews a dedicat recent o relatare R. Moldova, povestind despre cum Igor Dodon a preluat de la fugarul Plahotniuc controlul asupra imperiului media pro-rus. În trecut, Partidul Democrat controla cu strictețe difuzarea mass-media rusești în Moldova. După ce PSRM al președintelui Igor Dodon a venit la putere în iunie 2019, regulile jocului s-au schimbat rapid, scrie Euronews: a început o recalibrare a influenței rusești în mass-media. În octombrie 2019, Accent TV, o televiziune apropiată de Dodon și PSRM, a obținut drepturile de a retransmite Pervâi Kanal din Rusia, stația pilot a radiodifuzorului de stat rus și o portavoce a Kremlinului. Mulți ani, drepturile de difuzare moldovenești ale acestui canal au fost în mâinile oligarhului, acum fugar, Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat, care are acum probleme cu legea în Rusia”, scrie Euronews. Prestigiosul post de televiziune european informează, în continuare, despre decizia CCA prin care a fost aprobată cererea Accent TV, afiliată PSRM, de a-și schimba denumirea în „Primul în Moldova” - ecoul numelui Pervâi Kanal, dar și despre interesele lui Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, Iuri Ceaika, care a cumpărat „Primul în Moldova” la jumătatea lui februarie 2020. Euronews atrage atenția că aproximativ două treimi televiziunile din RM se află în mâinile unor politicieni care au legături cu Moscova, iar experții mass-media spun că fenomenul de concentrare a proprietății mass-media în Moldova a atins niveluri îngrijorătoare.

XS
SM
MD
LG