Linkuri accesibilitate

Stela Profire (Italia): Noi încă nu înțelegem ce mare realizare e să poți să mergi la vot


Alegători moldoveni în Roma, Italia, la scrutinul parlamentar din 2014
Alegători moldoveni în Roma, Italia, la scrutinul parlamentar din 2014

Stela Profire este o moldoveancă stabilită de 17 ani în Italia. O discuție despre interesul diasporei pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Comisia Electorală Centrală a decis constituirea a 139 de secții de votare în străinătate care vor fi deschise în 36 de state unde se află cetățeni moldoveni. Aici ar trebui să voteze cel puțin 60.000 de alegători care s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Printre aceşti votanți este şi profesoara Stela Profire, care de aproape 20 de ani munceşte în Italia.

Stela Profire (Italia): Noi încă nu înțelegem ce mare realizare e să poți să mergi la vot
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: De ce a fost nevoie ca Stela Profire să ia calea pribegiei și să activeze departe de casă?

Stela Profire: „De nevoie, fiindcă eu lucram la aeroport, dar aveam nevoie întotdeauna de ajutor, întotdeauna duceam lipsuri; mă rog, poate și cerințele mele erau un pic mai exagerate, poate pretindeam și eu la prea multe, dar asta a fost – nevoia.”

Europa Liberă: Câți ani au trecut din momentul luării acestei decizii?

Stela Profire
Stela Profire

Stela Profire: „Împlinesc luna aceasta, pe 30 octombrie, că o să țin minte toată viața, 17 ani de zile.”

Europa Liberă: Și în acei 17 ani de zile a crescut interesul față de situația social-politică de acasă, s-a menținut?

Stela Profire: „Mereu, din partea mea, mereu. Unii mă mai critică, dar nu pot să devin indiferentă. Pur și simplu, nu pot. De ce? Nici eu nu-mi pot explica uneori.”

Europa Liberă: Și ce importanță au aceste alegeri prezidențiale fixate pentru data de 1 noiembrie pentru cei din diasporă?

Stela Profire: „Sunt diferite păreri. Sunt multe doamne pe care le cunosc, care vor merge la vot, care foarte mult țin pentru ca totuși să meargă pe parcursul acesta european, să încerce cumva să se agațe Republica Moldova, dar este și foarte multă indiferență.”

Europa Liberă: Cum s-ar explica și indiferența?

Stela Profire: „De vină e dezamăgirea. Și înțeleg eu, cunosc persoane care acum patru ani, când a fost ceea ce a fost cu alegerile, după asta n-am vorbit cu aceste persoane doi ani de zile, de-atâta că eram foarte supărată, fiindcă: „nu mergem la vot, nu ne interesează și, te rugăm frumos, să terminăm discuția”, dar apoi pe 30 cu aceleași fețe...”

Europa Liberă: Cum ar trebui să fie acea persoană care aspiră la această funcție supremă în stat, ca să poată soluționa și o parte din problemele celor aflați la muncă în străinătate? Chiar se crede că un președinte poate fi atotputernic, atotștiutor și atotpriceput, să aibă o baghetă magică cu care să rezolve multe probleme? Ce așteptări aveți voi, ca după asta să nu mai vorbiți despre o dezamăgire, o mare dezamăgire?

Stela Profire: „Coerență! Iată, coerența lipsește. E drept că nici noi nu putem pretinde ca cineva să vină și cu bagheta magică sau, cum se zice, cu abracadabra să ne rezolve toate problemele, fiindcă probleme sunt foarte grave și foarte serioase și nu-i glumă, ceea ce noi vedem, ceea ce se vorbește asta e doar ceea ce este la suprafață, dar să vină o persoană coerentă, care pur și simplu măcar cel puțin să demonstreze că ea chiar și prin minimumul comportament de a nu se lăuda, de a nu se lăfăi în bunăstare, pe când omul de rând îi vai de capul lui.

Coerență! Iată, coerența lipsește...

Nimeni nu pretinde salarii de milioane, să-și poată permite vacanțe la munte, la mare de două ori pe an, asta-i o problemă personală a fiecăruia, dar fiecare vrea să-și poată achita măcar cel puțin apa, gazul și să nu se gândească la asta. Tu când mergi la serviciu sau chiar dacă vrei să fii un profesor și vrei să fii un profesor care să poți să transmiți ceva, tu nu trebuie să ai bătăile acestea de cap cu ce să te îmbraci sau că nu ai o cămașă...”

Europa Liberă: Cât de des te gândești dacă revii sau nu revii în Republica Moldova?

Stela Profire: „Întotdeauna îmi făceam o vacanță prin septembrie-octombrie și veneam acasă, însă anul acesta s-a amânat, dar sper să vin la anul.”

Europa Liberă: Dar pentru totdeauna revenirea acasă e cu șanse?

Stela Profire: „Eu foarte tare vreau. Eu să am minimul posibil să mă mențin acasă și mâine m-aș întoarce în Moldova.”

Europa Liberă: Ca să revii, ai nevoie de un salariu bun. Cât ar fi mărimea unui salariu decent?

Stela Profire: „La o mie de euro nu cred că trebuie de pretins, nu cred că Moldova are așa posibilități.”

Europa Liberă: Dar cât?

Stela Profire: „500-700 de euro. Cel puțin să-mi pot permite să-mi achit serviciile comunale și să nu mă gândesc că nu am ce mânca. Asta nu trebuie să fie o problemă vitală, dacă mă întorc acasă. Astfel tu poți să te concentrezi la ceea ce vrei să faci și cum să faci. Ca să mă întorc, eu am doar studii de limbă și literatură română, da, eu pot să-mi găsesc de lucru, nu-i o problemă, dar nu-i așa de simplu, întrucât eu nu m-am perfecționat.”

Europa Liberă: Peste 4, peste 10 ani cum ai vrea să arate Republica Moldova și cât de mult depinde de cel care va ajunge să fie următorul șef de stat?

Stela Profire: „Peste 10 ani... nu știu, dna Valentina. Eu sunt optimistă, vreau să cred că totuși ceva se va schimba, dar trebuie să fie din partea tuturor această voință și trebuie să fie și sacrificiu. Și poporul ca să se sacrifice, că poporul deja îi sacrificat, asta nu-i mare noutate, dar noi trebuie să vedem că cineva vine la conducere și el cel puțin încearcă să facă ceva, chiar și să sacrifice unele lucruri.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să sacrifice, ce să jertfească?

Stela Profire: „Chiar și din cheltuielile prezidențiale pe care le are să mai scoată, că așa s-a făcut în unele situații, pentru că timpuri grele, timpuri tranzitorii întotdeauna au existat în evoluția omenirii, asta nu-i prima dată și nici nu-i ultima, dar ca un popor să creadă într-un conducător, el trebuie să vadă chestia asta.

Noi suntem într-una într-un impas, pe loc, pe loc, multă vorbă și fapte puține...

Și președintele, în primul rând, evident că nu poate să placă tuturor, e normal ca unul să privească într-o direcție, altul în altă direcție, dar oricum un președinte când vine la putere să încerce măcar să ne unească pe toți. Iată atunci se poate vorbi despre ce va fi, dar așa noi suntem într-una într-un impas, pe loc, pe loc, multă vorbă și fapte puține.”

Europa Liberă: Un președinte unificator ar trebui să fie persoana care să readucă regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova, să-i împace și pe cei care împărtășesc opțiunea pro-estică, și pe cei care vor integrarea europeană? Cum înțelegeți un președinte al tuturor?

Stela Profire: „Păi asta e. Tu când pretinzi la o președinție, înseamnă că tu ești foarte sigur de competențele pe care le ai și trebuie cel puțin să încerci să faci acest lucru. Nu trebuie dacă suntem simpatizanții rușilor, înseamnă că românii sunt răi, dacă noi suntem cu românii, înseamnă că rușii sunt răi. Este o mentalitate foarte greșită. Parcursul european, eu tot înspre asta văd, mai ales că foarte mulți sunt plecați din noi generații, generațiile tinere împrăștiate mai mult înspre partea europeană, ar fi bine așa.”

Europa Liberă: Vedeți Moldova în EU?

Stela Profire: „De ce nu? Ea se vedea câțiva ani în urmă, dar, ca să intri în Uniunea Europeană, trebuie să respecți anumite reguli. E și normal ca să faci parte dintr-o echipă, nu?”

Europa Liberă: Și politicienii, clasa politică trebuie să fie integră, onestă?

Stela Profire: „Coerentă, adică spui cu ce te pornești de acasă și spui când ajungi la sfârșit, chiar de ești epuizat, chiar de nu a mers după cum a fost planificat parcursul, tu trebuie să rămâi coerent cu ceea ce zici. La noi nu există, eu văd că omul minte. Cum pot să-l cred? Nu pot să-l cred. Cred că Maia Sandu - îmi cer scuze, dar oricum nu e un mister pentru cine eu votez -, cred că ar fi aptă pentru acest rol. Noi nu putem să alegem din simpatie sau doar din interesul buzunarului fiecăruia, fiindcă așa se fac alegerile și asta nu se face numai în Moldova, asta se face pretutindeni. Italia tot e cu probleme foarte serioase la momentul actual și trebuie să fie persoane care într-adevăr sunt pregătite, pentru că ei toți promit, dar apoi nu fac. Dar de ce nu fac? Fiindcă și omul de rând, noi cerem dreptate, dar noi, la rândul nostru, o dăm, noi suntem onești?

Nu, noi ne supărăm, o facem pe victimele, dar de colo cerem ca cineva să facă. Și acesta cred că-i rezultatul de ce noi ne aflăm în impasul acesta. Corupția. Ca să lupți cu corupția, nu trebuie să te corupi, dar ca să nu te corupi, tu trebuie să ai condiții, iar cu asta trebuie să se ocupe, da, o guvernare, asta trebuie să fie supravegheată și de un președinte. Tu trebuie să dai condițiile unui popor, ca el să poată să meargă onest pe stradă. Într-adevăr e ușor a spune, dar când tu ajungi la limită și tu nu ai cu ce îmbrăca un copil, tu nu ai cu ce-l hrăni, intră disperarea și, din păcate, știm cu toții că disperarea nu duce la lucruri corecte.”

Europa Liberă: Aceste alegeri din 2020 vor avea loc pe fundalul unei crize sanitare, pandemia de COVID-19 mai dă bătăi de cap cetățenilor. Acest lucru ar putea să îngreuneze prezența la vot?

Stela Profire: „Da, poate fi încă... Eu, de exemplu, am înțeles că va fi la Bologna un sediu, așa că eu voi merge la vot, trebuie să merg. Trebuie să merg să-mi fac datoria, dar nu cred că statul își face datoria față de cetățeni, ca să pretindă ca cetățeanul, la rândul său, să-și facă datoria. Noi nu avem o educație pentru democrație, probabil noi nu înțelegem ce mare realizare e să poți să mergi la vot și deoarece eu încă continui să cred în bine, că totuși binele va învinge, a merge la vot e unicul mod să încerci să contribui cumva la schimbare. Eu merg, eu îmi dau votul și încerc să aleg parcursul european, dar eu nu sunt sigură de asta, chiar și dacă va fi ales și dacă va ajunge președinte. Asta-i dezamăgirea, acesta-i motivul de a nu merge cu inima plină, pentru că în toți acești nu se văd schimbări.”

Europa Liberă: Dar ai reușit să te înregistrezi în prealabil la secția de votare?

Stela Profire: „Eu sunt deja înregistrată, adică am încercat anul acesta din nou, dar am văzut în „Automatic” că eu sunt deja înregistrată din 2016.”

Europa Liberă: Și o să mergi de acasă echipată cu mănuși, cu mască, cu pix, cu de toate?

Stela Profire: „Da, le am deja pe toate. Aici noi deja suntem destul de echipați, după ce am stat aproape două luni închiși în casă, noi deja suntem toți cu dezinfectanții în gentuțe, mănușile nu au fost scoase, dacă la drept vorbind, dezinfectanții oricum te strădui să-i ai și să menții pe cât posibil distanțele.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG