Linkuri accesibilitate

Steven Fisher: Sper că poporul moldovean va lua decizii înțelepte


Steven Fisher, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Unit al Marii Britanii
Steven Fisher, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Unit al Marii Britanii

Despre cooperarea moldo – britanică şi extinderea comertului bilateral, despre şansa reglementării transnistrene, despre dezinformare şi propagandă în campania electorală, despre reforma în sectorul justitiei, o convorbire cu Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova.

Steven Fisher: Sper că poporul moldovean va lua decizii înțelepte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:48 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnul Steven Fisher, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Unit al Marii Britanii, în studioul Europei Libere de la Chișinău. Excelență, mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să avem această discuție. A trecut o jumătate de an de când am mai avut un interviu, tot aici, în platoul Europei Libere, dar între timp s-au produs multe evenimente importante, inclusiv pentru țara Dvs., care a părăsit Uniunea Europeană, și la Chișinău a avut loc o vizită a ministrului pentru vecinătatea europeană, așa că să vorbim despre evoluția cooperării bilaterale, ce momente ați vrea să le scoateți în prim-plan?

Steven Fisher: „Mulțumesc, dna Ursu, pentru invitația cordială! Întotdeauna este o plăcere deosebită să discut cu Dumneavoastră, mai ales fiindcă sunteți una dintre cele mai respectate jurnaliste din țară.”

Europa Liberă: Mulțumesc.

Steven Fisher: „După cum ați spus, a fost o perioadă relativ intensă în ce privește relația bilaterală între R. Moldova și Marea Britanie și permiteți-mi să menționez câteva evoluții importante din ultimele luni. În primul rând, la data de 24 decembrie 2020, am semnat, împreună cu ministrul de externe, domnul Aureliu Ciocoi, Acordul de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între țările noastre. Acordul acesta acoperă majoritatea aspectelor relațiilor noastre și formalizează o relație strategică între cele două state. Ca urmare a semnării acordului dat, la 15 aprilie 2021, țările noastre au avut prima reuniune a platformei de Dialog Politic și Strategic. A fost o ședință semnificativă în care am discutat toate aspectele relațiilor bilaterale, inclusiv politici regionale, securitatea în regiunea Mării Negre, sprijinul nostru pentru reformele de bună guvernare dinn țară în ultimii cinci-șapte ani, sprijinul nostru pentru câteva nișe din sectorul privat, ca de exemplu tehnologiile informaționale, turismul rural și, nu în ultimul rând, sprijinul nostru, ca membru NATO, pentru reforma în sectorul apărării. A fost o întâlnire, o ședință foarte importantă în contextul relației bilaterale. Același Dialog Strategic, în aprilie, a identificat faptul că relațiile economice între cele două țări sunt relativ slabe.”

Europa Liberă: Dar probabil acest acord care a fost semnat acuma va impulsiona cooperarea, inclusiv pe această dimensiune.

Steven Fisher: „Exact. Realitatea este că acordul respectiv conține o bază legală foarte solidă, pentru a încuraja comerțul și investițiile între țările noastre. Și la noi, la ambasada britanică, am deschis o secție dedicată acestui lucru și a fost unul dintre rezultatele importante ale dialogului politic, după părerea mea, pentru că am căzut de acord cu colegii noștri din guvernul moldovean că relațiile economice trebuie crescute. Și vom încerca să facem acest lucru.”

Europa Liberă: Nu ați amintit că între timp v-ați întâlnit cu premierul interimar Ciocoi și cu președinta Sandu și ați vorbit despre furtul secolului. De șapte ani, imaginea R.Moldova este afectată de dispariția acestui miliard din haznaua statului, din sistemul bancar. Autoritățile de la Londra au depus eforturi pentru a recupera o sumă impunătoare, 456 000 de lire sterline, care, potrivit organelor de drept, inclusiv Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate, s-a constatat că a fost dobândită ilegal. Vorbind despre recuperarea banilor, ce impresie vi s-a creat totuși la acest capitol? Autoritățile R.Moldova și mai cu seamă justiția, procuratura au făcut totul ce le stă în puteri ca banii să fie recuperați?

Steven Fisher: „În primul rând, aș vrea să menționez că atunci când a avut loc vizita ministrului nostru pentru vecinătate europeană, după cum ați menționat, aceasta a fost o temă importantă a întâlnirii cu dna președinte Maia Sandu. Cei doi au căzut de acord asupra utilizării acestor bani recuperați. Dar m-ați întrebat despre operațiune și cum a fost...”

Europa Liberă: ... posibil ca acești bani să fie găsiți, identificați și recuperați.

Steven Fisher: „Da. Contextul este că noi avem o bază solidă în acest domeniu și în fiecare an recuperăm sute de milioane de lire sterline din toate părțile lumii.”

Europa Liberă: Și le întoarceți în fiecare stat de proveniență?

Steven Fisher: „De obicei da, dacă statul este de încredere și are suficiente sisteme de control al transparenței.”

Europa Liberă: Și R.Moldova a fost statul de încredere?

Steven Fisher: „Da, după câteva conversații, discuții cu colegii noștri din guvern și președinție, am ajuns la concluzia că da, putem să întoarcem banii în siguranță.”

Europa Liberă: Dar banii aceștia au ajuns acasă, în R. Moldova?

Steven Fisher: „Încă nu, dar săptămâna viitoare sau imediat după alegeri vom semna Memorandumul de Înțelegere între ministerul de interne britanic și președinția Republicii Moldova, iar banii vor fi folosiți pentru a sprijini Agenția Națională pentru Asistență Socială și vor ajunge la persoanele cu dizabilități din țară.”

Europa Liberă: Aceasta a fost și promisiunea Maiei Sandu, când ați discutat cu ea, că acești bani vor fi direcționați către persoanele cu nevoi speciale.

Steven Fisher: „Exact, a fost sugestia președintei, am luat în considerare această propunere și am căzut de acord că acest mod de utilizare a banilor e bun.”

Europa Liberă: Reforma justiției și dispariția miliardului are asemănări? Dacă nu se pot atât de ușor identifica făptașii dispariției miliardului, înseamnă că justiția are restanțe?

Steven Fisher: „Nu pot să spun exact ce face justiția moldoveană în acest caz, eu pot să vă spun doar că banii au fost recuperați conform legii britanice. Banii iliciți au fost depistați de către autoritățile britanice, pentru că dl Luca Filat a avut cheltuieli care nu au putut fi explicate, având în vedere statutul lui de student acolo. Deci, a folosit banii într-un mod nejustificat și a atras atenția autorităților. După aceasta, oamenii legii au făcut ceea ce trebuia de făcut, tribunalul britanic a examinat cazul și au calificat banii drept avere ilicită. Și în acest caz, banii pot fi recuperați, conform legii britanice. Eu cred că nu a fost o cooperare cu autoritățile din R.Moldova, dar, în general, avem cooperare cu autoritățile din justiție de aici.”

Europa Liberă: Dar mai mult a fost efortul instituțiilor de drept din țara Dvs.

Steven Fisher: „Da. Și în majoritatea cazurilor este așa. Depinde dacă persoanele care sunt la noi pot să-și explice bine sursele de bani. Dacă nu, atrage atenția și intervine legea britanică. Eu aș vrea să subliniez la acest capitol că noi așteptăm cu nerăbdare să primim orice solicitări de colaborare, pentru a recupera mai mulți bani furați. Și dacă autoritățile respective ale R.Moldova ne informează despre suspiciunile lor rezonabile în mod formal, vom acționa cât de repede posibil.”

Când vorbim despre reforma justiției, îmi pare că guvernele recente nu au avut voință politică să facă aceste reforme

Europa Liberă: Dvs. aveți o ședere deja bună în R.Moldova. De când ați venit și până astăzi, totuși se vorbește despre nevoia reformei justiției. V-ați creat o părere, de ce trenează această reformă?

Steven Fisher: „Da, cred că această chestiune depinde de voința politică. Mulți vorbesc despre reforma justiției, dar până acum un an și jumătate de când sunt aici în calitate de ambasador, am avut o perioadă relativ scurtă, a doua jumătate a anului 2019, când a apărut oportunitatea, dar ea s-a închis repede, în luna noiembrie a acelui an. Atunci când vorbim despre reforma justiției, îmi pare că guvernele recente nu au avut voință politică să facă aceste reforme.”

Europa Liberă: Miliardul a dispărut din R.Moldova. Fiind un stat sărac, cetățenii așteaptă prosperitate, așteaptă bunăstare, dar un milion de cetățeni ai acestei țări muncesc peste hotare. Credeți că e atât de greu să aduci prosperitate în R.Moldova?

Steven Fisher: „Nu sunt expert în domeniul respectiv, dar am opinii și anumite experiențe în anumite țări ale lumii, ca diplomat. Deci, vă mulțumesc pentru întrebare, în ciuda faptului că nu este ușor de răspuns. Dar, să fim sinceri, transformarea unei țări, economic vorbind, niciodată nu este ușoară, dar nici nu este imposibilă. Răspunsul meu, pe scurt, este da, se poate de făcut. Avem multe exemple în lume, Coreea de Sud, Singapore, unde am lucrat acum douăzeci și ceva de ani, Costa Rica, Slovenia, Țările Baltice, printre altele, care au făcut reformele necesare și au crescut economic. După părerea mea, dezvoltarea economică depinde de o politică de dezvoltare profundă și bine elaborată, o viziune clară și un efort consecvent pe parcursul multor ani din partea guvernului și a societății, lucrând împreună, ca planul să fie implementat. Deci, nu este ceva pe termen scurt, e nevoie de o viziune pe termen mediu și lung.

Statul trebuie să investească bani în sectoarele-cheie în mod strategic

Cred că sunt multe ingrediente într-o astfel de politică de transformare a unei țări și aș menționa acum numai trei, pe care le-am remarcat în cariera mea diplomatică. În primul rând, e nevoie de instituții oneste, curate, eficiente și cu resursele necesare pentru responsabilizarea lor, începând cu parlamentul și încheind cu justiția, după cum ați menționat, și instituțiile relevante, cum ar fi procuratura, Consiliul Concurenței etc. În al doilea rând, trebuie creat un climat investițional curat, atractiv, care să încurajeze investițiile atât din partea moldovenilor de acasă, cât și investițiile din străinătate. Nu e vorba numai despre diasporă, dar despre orice alt investitor străin. Și în al treilea rând, aș spune că statul trebuie să investească bani în sectoarele-cheie în mod strategic și de obicei sectoarele cele mai importante sunt infrastructura, economia și educația. Deci, se poate de făcut, dar este nevoie de voință politică pe termen mediu și lung și de viziune.”

Europa Liberă: R. Moldova rămâne a fi un stat cu o societate profund divizată și pentru că, iată, suntem în toiul campaniei electorale, foarte mulți concurenți electorali insistă pe votul geopolitic, unii vorbesc despre tancurile rusești, alții vorbesc despre tancurile NATO, această divizare a societății în opinia Dvs., dle Ambasador, cât de mult împiedică dezvoltarea statului?

Steven Fisher: „Este o întrebare la care e greu de răspuns, dar am văzut că mulți vorbesc despre tancuri în această campanie electorală, lucru care trebuie considerat ca fiind ceva straniu, pentru că unde sunt tancurile? Nu sunt, cu adevărat! Și eu cred că aș răspunde cu o întrebare la această întrebare: cât de important este aspectul geopolitic în politica moldovenească? Cred că votul geopolitic a existat mereu aici, timp de 30 de ani, și va exista în continuare, cel puțin un pic, atât în R.Moldova, cât și în alte state, în special post-sovietice. Am văzut și în această campanie electorală cum unii candidați sperie alegătorii cu tancurile rusești, iar alții, invers, zic că imediat după alegeri Moldova se va trezi cu tancurile NATO pe teritoriul său.”

Europa Liberă: Și cine, și cum îi ajută pe cetățenii R. Moldova să cunoască adevărata realitate?

Eu cred că presa, mass-media are o sarcină importantă

Steven Fisher: „Aș menționa două idei ale mele. În primul rând, eu cred că presa, mass-media are o sarcină importantă, deci, Dvs. și colegii Dvs., în această profesie nobilă care este jurnalismul, mass-media, dar, din păcate, multe organizații de presă și mulți jurnaliști din această țară sunt foarte-foarte părtinitori și nu sunt ca Dvs., foarte obiectivi și onești. Dar eu vorbesc despre acea parte din mass-media, care sunt obiective și independente, cred că ei au rolul foarte important să-i informeze pe alegători despre adevăr. Și al doilea punct: eu cred că politicienii mai inteligenți trebuie să conștientizeze că această retorică din războiul rece nu mai are o valoare electorală atât de pronunțată ca în trecut. Cred că oamenii de rând vor să știe altceva, vor să știe cum acești politicieni vor soluționa problemele de zi cu zi, interne, ale țări. Și politicienii inteligenți vor ști acest lucru și vor schimba mesajul. Dar cei care nu și-au dat seama că s-a schimbat mentalitatea alegătorilor vor continua cu aceste conversații depășite, din altă perioadă. Eu cred că e ceva evident. Cu toții am văzut că în campania precedentă, cea prezidențială, indiferent de lozincile unor candidați, totuși s-a pus accent pe problemele interne ale țării – lupta cu corupția, reforma justiției, curățarea instituțiilor statului și așa mai departe. Eu cred că alegătorii s-au schimbat. Bineînțeles că vreo câțiva vor asculta mesajul de ură, exagerat, despre tancurile NATO, tancurile rusești, dar cred că, cu timpul, majoritatea își vor da seama că aceste argumente țin din trecut și e nevoie de alte argumente.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, știu că o preocupare a Dvs. este și reglementarea transnistreană. Iată că de aproape trei decenii de la proclamarea independenței, R.Moldova mai continuă să se confrunte cu acest fenomen numit separatism. Și iarăși, dacă ținem cont de ziua de astăzi și campania electorală, mult se discută despre votul cetățenilor din stânga Nistrului. Ce părere aveți Dvs. despre această problemă?

Steven Fisher: „În ceea ce privește cetățenii și dreptul la vot, evident că ei au dreptul la vot și trebuie de făcut tot posibilul ca acești cetățeni să voteze. Dar înțeleg că trebuie să fie un vot conștient, cetățenii trebuie să se informeze despre candidați, despre partide. Problema este că acolo, în regiunea transnistreană a țării, nu ajung mesajele politicienilor. Este o problemă pe care eu nu pot s-o rezolv, dar știu că ea există.”

Europa Liberă: Dar această problemă transnistreană nu se regăsește nici măcar printre primele zece priorități – pentru politicieni, dar și pentru cetățeni. Dvs. ce părere aveți, această zi a reglementării transnistrene se apropie sau se îndepărtează?

Steven Fisher: „Eu nu știu exact, dar mă surprinde, ca persoană din exterior, din străinătate, lipsa de interes din partea cetățenilor, din partea liderilor politici pentru această problemă. Cu regret am remarcat această lipsă. Eu cred că cineva din clasa politică trebuie să fie curajos, să-și folosească imaginația și să găsească calea spre o soluție, atât pe malul stâng, cât și pe malul drept. După părerea guvernului nostru (cel britanic – n.red.), nu suntem membru al formatului de negocieri 5+2, dar credem că este foarte valabil, credem că misiunea OSCE face un rol foarte important și își face bine rolul său. Fiind stat participant la OSCE, după cum știți, ținem la o soluție care respectă integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei, cu un statut special pentru regiunea transnistreană. Eu cred, și guvernul meu crede așa, că trei factori ar putea aduce mai aproape o soluție.”

Europa Liberă: Care ar fi acești factori?

Steven Fisher: „În primul rând, dezvoltarea economică mai puternică pe malul drept.”

Europa Liberă: Deci, atractivitatea malului drept.

Steven Fisher: „Exact. Atractivitatea malului drept.”

Europa Liberă: Reforme?

Steven Fisher: „Reforma justiției, lupta împotriva corupției. Pentru că până acuma, dacă suntem onești, atractivitatea malului drept pentru cei de pe malul stâng nu a fost foarte mare. Trebui îmbunătățite economia și statul de drept pe malul drept. În al doilea rând aș pune libertatea presei și de informare pe malul stâng. Pentru că cetățenii de pe malul stâng nu au acces la o informare adecvată. Ei nici nu știu cu adevărat ce se întâmplă pe malul drept. Și nu în ultimul rând, o înțelegere mai bună pe ambele maluri a beneficiilor sociale și economice potențiale care vor apărea în urma reintegrării. Aș adăuga că e nevoie de o mai bună înțelegere a costurilor pe care le comportă statutul actual, pentru că este unul foarte ridicat. Este o problemă economică de zi cu zi. Fiecare cetățean trebuie să plătească acest cost, acest preț, în sensul unor oportunități pierdute, plus costul fizic. Toți acești trei factori, libertatea presei, dezvoltarea economică acolo, pe malul stâng și înțelegerea beneficiilor, dar și a costurilor acestui conflict, pot produce o schimbare de atitudine, în timp. Și, încă o dată, presa are un rol foarte important, dar nu numai presa: presa, politicienii...”

Europa Liberă: Societatea civilă, agenții economici etc.

Steven Fisher: „Toți actorii care pot contribui la un viitor în care Moldova integrată va fi mai tare, mai puternică, mai prosperă, atât pentru cei din stânga, cât și pentru cei din dreapta. Exemplul pe care aș putea să-l dau este Irlanda de Nord. După aproape 30 de ani de conflict terorist real, de zi cu zi, s-a ajuns în 1998 la Acordul de la Belfast, bazat pe aprecierea beneficiilor pe care le-ar aduce pacea, oportunitățile pentru ambele comunități, și cei de la Dublin, ca și cei de la Londra, au căzut de acord că acel conflict avea costuri enorme, iar pacea și rezolvarea problemei ar oferi beneficii pentru toată lumea. Și am avut pace în această zonă a țării noastre anume după acest acord. Este un exemplu.”

Europa Liberă: Manipulare, dezinformare, în campania electorală acest lucru lasă o amprentă mare asupra deciziei pe care trebuie s-o ia cetățeanul, inclusiv în data de 11 iulie, când va fi chemat la alegerile parlamentare anticipate. Ce se întâmplă cu un stat care nu-și asigură securitatea informațională?

Steven Fisher: „O altă întrebare foarte vastă. Din păcate, aveți dreptate. Propaganda și dezinformarea nu lipsesc nici în această campanie. Chiar și foștii președinți ai republicii au simțit nevoia să contribuie cu opinii scandaloase și absolut nepotrivite, după cum știți. Este absolut înșelător să sugerăm că ambasadorii occidentali (presupun că eu sunt printre ei) controlează anumite partide politice în țară (este absurd) sau că o victorie pentru așa-numitele partide pro-europene ar duce la sosirea trupelor și tancurilor NATO în Republica Moldova (absurd).

În ciuda manipulării, dezinformării și știrilor false, eu cred, cum am spus, că majoritatea moldovenilor sunt suficient de inteligenți pentru a discerne adevărul de fals și pentru a lua decizii conștiente, să sperăm. Luând în considerare întrebarea despre securitatea informațională, nu am soluția problemei, dar sunt de acord că este foarte importantă pentru un stat în stat, în special în timpul scrutinelor electorale. Eu cred că actualul Cod al Serviciilor Audiovizuale are toate elementele și pârghiile necesare pentru a asigura această securitate și pentru a rezolva orice problemă, dar lucrul cel mai important, însă, este ca acest cod să fie aplicat în practică, zi de zi. Recent, am avut o întâlnire cu doamna președinte a Consiliului respectiv și am vorbit despre rolul Consiliului, despre lipsa de resurse, despre diverse canale mass-media din țară. Eu cred că R.Moldova are bază legală, dar trebuie implementată.”

Europa Liberă: Pentru că suntem în ajunul aniversării a treizecea de la proclamarea independenței și pentru că miza acestor alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie este foarte mare, să vă întreb dacă aveți un mesaj pentru politicieni, cei care cheamă cetățenii să voteze, cât și pentru alegători, cetățenii R. Moldova?

Steven Fisher: „Mulțumesc. Aș vrea să subliniez, pentru toți, că ambasada britanică va contribui la efortul internațional de observare electorală, din 11 iulie.”

Europa Liberă: Deci, veți face parte din lista celor care monitorizează acest scrutin electoral?

Steven Fisher: „Da, sunt acreditați mulți observatori din ambasadă, vom fi prezenți la nordul și la sudul țării. Eu personal merg la sud, în Comrat. Vom fi prezenți și în zona de securitate. Ultima dată am fost la Varnița în noiembrie, de exemplu.”

Europa Liberă: Ne amintim.

Steven Fisher: „Și, evident, aici, la Chișinău. În cele din urmă, sper că poporul moldovenesc va lua decizii înțelepte și conștiente și va alege un parlament care poate face progrese reale pentru a învinge corupția, pentru a sprijini statul de drept și pentru a pune această țară pe o cale permanentă spre o mai bună prosperitate. În acest caz, Moldova va fi o țară mai prosperă pentru cetățeni și un partener chiar mai confiabil pentru țara noastră. Mesajul meu pentru cetățenii Moldovei, pur și simplu, este să mergeți la vot.”

Europa Liberă: Excelența sa, dl Steven Fisher, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Unit al Marii Britanii în R.Moldova a fost oaspetele nostru. Vă mai așteptăm și cu alte ocazii, Excelență, și vă mulțumim foarte mult pentru această discuție.

Steven Fisher: „Mulțumesc mult!”

XS
SM
MD
LG