G4Media preia o postare pe Facebook a Președintelui Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, în care se spune că „nu doar instituțiile Uniunii Europene, ci și statele membre, bilateral, vor continua să ajute autoritățile de la Chișinău să gestioneze pandemia COVID-19”. Mureșan laudă vestea că Parlamentul de la Chișinău a votat pentru ridicarea imunității a doi deputați din Partidul Șor, vizați în două dosare grele de corupție – „furtul miliardului” și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.
O analiză consistentă a lui Valentin Naumescu, apărută pe platforma Contributors, se ocupă de viitorul echilibrelor geostrategice, după ce Rusia a încetat să mai fie o mare putere în adevăratul sens al cuvântului, iar Statele Unite realizează, sub Joe Biden, că de cealaltă parte a balanței s-ar putea afla China. Naumescu face referire la mai multe lucrări de politologie din care rezultă clar că lumea nu poate subzista cât de cât în normalitate decât prin atingerea unui echilibru de forțe care să înlocuiască binomul America-Rusia (Uniunea Sovietică) din perioada războiului rece.
„Sistemul bipolar fusese, de fapt, mai sigur, mai stabil, mai responsabil şi mai gestionabil decât lumea multipolară care se năştea după Războiul Rece”, spun politologii. Ipoteza lui Naumescu este că în următorul deceniu Statele Unite și China se vor confrunta nu militar, ci pe territorii greu de bănuit acum, și că, în acest interval, probabil că Uniunea Europeană va fi de partea Americii, poate chiar și Rusia, deși e greu de crezut. E însă aproape sigur că, după Putin, Rusia va deveni «marele bolnav» geostrategic al lumii bipolare sino-occidentale”.
Două inițiative ale ministrului Claudiu Năsui, din partea USRPLUS, sunt comentate de jurnaliști...
Dan Tăpălagă (G4Media) se referă la modificarea legii privind accesul la informații de interes public. Cu cele mai bune intenții, s-a propus introducerea în fiecare institutie publică a unui registru electronic în care, în 15 zile, să fie publicate atât întrebările / solicitările de informații publice, cât și răspunsurile date. „Problema, scrie Dan Tăpălagă, este că niciun jurnalist, cu atât mai puțin unul de investigație, nu dorește să-și vadă întrebările și răspunsurile afișate pe site-ul instituției de la care dorește să obțină anumite informații. Dacă ar fi publicate în termen de 15 zile, (…) numeroase investigații, la care unii jurnaliști lucrează săptămâni întregi sau chiar luni de zile, riscă să fie compromise, la fel regimul exclusiv al unor informații obținute cu greu. (…) Dacă acestea apar(…) înainte ca o anchetă să fie finalizată, întreg efortul de documentare și investigație este pus în pericol. Așa cum pisica cu clopoței nu prinde șoareci, nici un jurnalist despre care toată lumea știe ce caută nu ajunge prea departe cu investigațiile lui”.
Sabina Fati scrie pentru Deutsche Welle despre propunerea aceluiași Claudiu Năsui de creare a „registrului lucrătorilor Securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia”. Se știe că dinspre PSD, mulți useriști au fost acuzați că au asemenea „schelet în dulap”. E prea târziu, este concluzia Sabinei Fati, iar responsabilitatea este și trebuie să rămână individuală. Că generația a doua a foștilor securiști a preluat frânele în multe domenii după 90 e déjà un truism. Destul că avem acest „caz-școală”, spune ea: nepotul celui mai longeviv şef al spionajului comunist, Nicolae Doicaru, conduce filiala regională a Huawei.