Unul dintre testele vizate de președintele rus Vladimir Putin în contextul crizei ucrainene este să vadă dacă răspunsul Occidentului este unul unit și hotărât sau nu. Președintele american Joe Biden și aliați occidentali au afirmat că riposta la o invazie în Ucraina va fi dură și unită, iar pentru Putin această atitudine neașteptată ar fi una dintre rațiunile pentru care ezită și chiar dă înapoi, în ultimele zile.
Observatori politici arată totuși că, în ciuda faptului că la unison occidentul respinge provocările liderului de la Kremlin, în chestiunea sancțiunilor există diferențe de nuanță. Dacă o invazie s-ar produce, sancțiunile americane ar fi fără îndoială cele mai dure și poti lovi și în entități europene care fac afaceri cu Rusia. Discuțiile continuă pentru a se stabili amploarea sancțiunilor, dar și dacă, de exemplu, un atac cibernetic le-ar putea antrena. Între țările europene, Germania și Polonia încă ezită cu privire la unele sancțiuni, afirmau surse de la Casa Albă la începutul săptămânii.
În Senatul american, negocierile sunt de asemenea în impas și una dintre rațiuni este impactul unor posibile sancțiuni asupra economiilor unor țări europene aliate, în special în chestiuni energetice. Dar chiar dacă negocieri continuă și există divergențe, oficialități europene și americane susțin că nu au mai văzut până acum un răspuns mai coordonat, la o provocare internațională majoră, între Statele Unite și aliați europeni.
Senatorul democrat de Virginia, Mark Warner a spus: „Ținând cont de situația din NATO cu un an în urmă sau negocierile cu parteneri europeni cu trei sau patru luni în urmă, cred că am realizat un progres enorm”.
Brian O'Toole, o fostă oficialitate de la ministerul american de Finanțe a explicat că eventuale sancțiuni europene și americane vor viza obiective diferite, dar ceea ce e important este linia strategică comună.
Oficialități americane au spus că s-a învățat mult din experiență, din 2014 încoace, și că noi sancțiuni, dacă vor fi impuse, vor viza sistemul financiar rus, industrii energetice cheie, dar și oligarhi din anturajul lui Putin.