Linkuri accesibilitate

SUA au spionat lideri europeni cu ajutorul serviciilor secrete daneze (raport)


Cancelarul Angela Merkel și fostul președinte Barack Obama

Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite ale Americii a spionat lideri politici din Europa, inclusiv pe cancelarul german Angela Merkel, în anii 2012 - 2014, cu ajutorul serviciului danez de informații, relatează presa daneză și cea europeană.

Constatările se conțin într-o anchetă internă a serviciului de informații al ministerului apărării din Danemarca, din 2015, a anunțat radiodifuzorul de stat danez Danmarks Radio (DR), pe 30 mai, citând surse nenumite cu acces la investigație. NSA a profitat de o colaborare de supraveghere cu unitatea de informații militare din Danemarca, a relatat DR.

Potrivit anchetei, NSA a folosit cabluri de informații daneze pentru a spiona înalți oficiali din Suedia, Norvegia, Franța și Germania, inclusiv pe cancelarul Angela Merkel și pe fostul ministru german de externe, actualul președinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Danemarca, un aliat apropiat al Statelor Unite, găzduiește o infrastructură-cheie de interconexiuni pentru cablurile de internet submarine către și din Suedia, Norvegia, Germania, Olanda și Marea Britanie.

Ministrul danez al Apărării, Trine Bramsen, care a preluat postul în iunie 2019, a fost informat despre spionaj în august 2020, potrivit DR. Bramsen a declarat pentru DR că „interceptarea sistematică a unor aliați apropiați este inacceptabilă”.

NSA și serviciul de informații al apărării din Danemarca au refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al cancelariei germane a declarat că a luat cunoștință de acuzații, dar s-a abținut de la comentarii. „Guvernul federal a luat act de raport și este în contact cu toate organismele naționale și internaționale relevante pentru clarificări”, a spus purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, într-o conferință de presă.

Primul care a vorbit despre faptul că SUA spionează lideri europeni a fost fostul colaborator al NSA Edward Snowden, în 2013, care a părăsit SUA după ce a divulgat informații despre programele guvernamentale americane de urmărire a cetățenilor. SUA l-a dat în căutare pe Snowden, acuzându-l de spionaj. Snowden s-a refugiat în Hong-Kong, apoi în Rusia. Serviciile daneze ar fi început ancheta internă după declarațiile lui Snowden.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG