Linkuri accesibilitate

SUA critică declarația președintelui bulgar Radev potrivit căruia peninsula Crimeea este „rusească”


Președintele Bulgariei, Rumen Radev, reales duminică pentru un al doilea mandat de cinci ani, Sofia, 21 noiembrie 2021.

Statele Unite s-au declarat foarte „îngrijorate” de recenta declarație a prețedintelui bulgar, Rumen Radev, potrivit căruia peninsula ucraineană Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014, este „rusească”.

Radev, care tocmai a câștigat duminică un nou mandat prezidențial, a făcut această remarcă într-o dezbatere electorală, îniante de turul de balotaj din 21 noiembrie.

Președintele Radev a spus că Bulgaria trebuie să păstreze legături pragmatice cu Moscova și nu ar trebui să o considere un inamic, nu în ultimul rând din cauza legăturilor istorice și culturale strânse.

Întrebat în cursul dezbaterii de contracandidatul său dacă regretă faptul că a criticat UE pentru sancțiunile impuse Rusiei în urma anexării din 2014, Radev a răspuns că peninsula Crimeea este „rusă în acest moment”, adăugând „ce altceva poate fi?”

În 2016, când candida pentru primul mandat de președinte, Radev făcuse campanie pentru ridicarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

„Statele Unite sunt profund îngrijorate de declarațiile recente ale președintelui bulgar, Rumen Radev, în care el s-a referit la Crimeea drept regiune „rusă”, a declarat Ambasada SUA la Sofia, pe 22 noiembrie.

În urma comentariilor lui Radev, Ucraina l-a convocat pe 19 noiembrie pe ambasadorul bulgar la Kiev pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la comentariile lui Radev.

„Cuvintele actualului președinte bulgar nu contribuie la dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate dintre Ucraina și Bulgaria și sunt puternic disonante cu poziția oficială a Sofiei privind sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a declarat Ministerul de Externe de la Kiev pe 19 noiembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG