Linkuri accesibilitate

SUA: După scrutinul prezidențial, e posibil ca alegerile pentru Congres din 2022 să fi început de-acum


Ziua alegerilor, 3 noiembrie 2020, la Washington
Ziua alegerilor, 3 noiembrie 2020, la Washington

Cu excepția bărbaților albi, cu educație post-liceală, nicio altă categorie de populație nu și-a schimbat opțiunea, suficient pentru a înclina rezultatul.

În Statele Unite, situația legată de alegerile prezidențiale are zone de claritate și altele mai cenușii. Rețelele media l-au declarat pe Joseph Biden învingătorul scrutinului, pe baza voturilor numărate și prognozelor, acolo unde încă mai sînt numărate. Președintele Trump, susținători ai săi și echipa sa de avocați nu recunosc deznodămîntul, considerînd alegerile fraudate.

Cîteva cazuri pot fi judecate în instanțe, dar majoritatea analiștilor cred că șansele ca rezultatul să fie pus în discuție sînt extrem de mici. Tranziția de putere a început, neoficial, deși Trump nu l-a contactat pe Biden, așa cum se obișnuiește. Observatorii încearcă să înțeleagă între timp ce înseamnă aceste alegeri și ce consecințe vor avea, dacă rezultatul se menține.

Cifrele analitice nu sînt finale, dar, pe ansamblu, se poate spune că în proporție de circa 90%, segmentele electorale care au votat în alegerile Obama – Romney din 2012, adică o cursă între un republican și un democrat, ambii moderați, s-au menținut și acum. De unde concluzia ca polarizarea politică, între cele două partide domină alegerile. Cu excepția bărbaților albi, cu educație post-liceală – și nu atît a femeilor cum se anticipa – nicio altă categorie de populație nu și-a schimbat opțiunea, suficient pentru a înclina rezultatul.

Drumul lui Joe Biden spre fotoliul de președinte al Statelor Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:15 0:00

În ciuda retoricii și politicilor sale, Trump are un procent mai mare de alegători între negrii și hispanicii americani. Ceea ce s-a dovedit determinant, de aceasta data, nu este modificarea de percepție în rîndurile segmentelor electorale măsurate, ci capacitatea candidaților de a atrage noi alegători, care a fost mai mare la democrați decît la republicani. Și un alt paradox: în timp ce populația a optat pentru Joseph Biden la președinție, în alegerile pentru Congres, republicanii au cîștigat locuri în Camera Reprezentanților și după toate probabilitățile vor menține controlul asupra Senatului. Republicanii nu au fost „pedepsiți” de electorat pentru că l-au sprijinit necondiționat pe Trump, așa cum analiștii anticipau, ci, în unele cazuri, dimpotrivă. Cum se traduce asta în plan practic?

Administrația Biden poate încerca să îmbunătățească climatul politic, serios degradat de Trump, dar, după toate probabilitățile, își va vedea prioritățile legislative blocate în Congres. Cît timp partidele funcționează ca monolit, spațiul pentru compromis este foarte îngust. Spre deosebire de administrațiile Obama și Trump, Biden nu beneficiază deocamdată de control deplin asupra Congresului, cel puțin în primii doi ani. În aceste condiții, e posibil ca alegerile pentru Congres din 2022 să fi început de-acum.

XS
SM
MD
LG