Linkuri accesibilitate

Joe Biden: „E timpul să vindecăm America”


Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, salutând mulțimea ce serba în preajma reședinței familiei sale din Wilmington, Delaware.
Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, salutând mulțimea ce serba în preajma reședinței familiei sale din Wilmington, Delaware.

Biden, care va împlini 78 de ani luna aceasta, va fi cel mai vârstnic președinte din istoria Statelor Unite și al doilea președinte american de religie catolică.

Democratul american Joseph Biden și-a subliniat obiectivele „refacerii sufletului națiunii” și unificării țării în discursul victoriei electorale din 7 noiembrie, după patru zile încordate care au culminat cu câștigarea voturilor de Colegiu Electoral din Pennsylvania și implicit a alegerilor.

„Oamenii acestei națiuni și-au spus cuvântul. Ne-au oferit o victorie limpede, o victorie convingătoare”, le-a spus Biden suporterilor, care sărbătoreau nu departe de locuința lui din Wilmington, statul Delaware, adunați într-o parcare ca să poată rămâne în mașini, ca precauție față de pandemia de coronavirus.

Oamenii au claxonat din mașini și au fluturat steaguri americane, iar Biden le-a promis în discurs să fie un președinte care „nu caută să divizeze, ci să unifice”.

Biden a mai spus mulțimii entuziaste că a venit vremea să se renunțe la „retorica dură” să „se coboare temperatura, să ne vedem din nou unii cu ceilalți, să ne ascultăm unii pe alții”. „E timpul să vindecăm America”, a insistat președintele ales.

Biden a spus că munca sa va începe cu aducerea sub control a epidemiei de COVID-19 și a insistat că nu va precupeți niciun efort în lupta împotriva pandemiei.

Democratul a observat că a stabilit un record electoral, primind în votul popular 74,5 milioane de voturi, ceea ce ar reprezenta un mandat pentru cooperare bi-partizană în chestiuni precum combaterea schimbărilor climaterice sau lupta împotriva rasismului sistemic.

El a spus că va numi deja la 9 noiembrie, luni, o echipă de savanți, pe posturi de consilieri de tranziție, ca să pregătească planul de combatere a pandemiei ce va fi implementat odată ce va prelua puterea, în ianuarie.

Fostul vicepreședinte democrat a fost prezentat sâmbătă seara de vicepreședinta aleasă, Kamala Harris, care a spus că alegătorii au adus „o zi nouă pentru America” și l-a numit pe Biden „vindecătorul”.

Harris intră în istorie devenind prima femeie, prima persoană de culoare și prima asiată-americană care va ocupă al doilea cel mai înalt post din administrație. Ea a spus că este prima femeie vicepreședinte, dar „nu ultima”.

Nici Harris, nici Biden nu au vorbit despre refuzul președintelui în exercițiu, Donald Trump, de a recunoaște victoria contracandidatului său, și nici despre faptul că politicienii de frunte republicani, cu puține excepții, nu l-au felicitat pe Biden, încălcând tradiția.

Trump a spus că va continua să conteste rezultatele. „Pur și simplu, alegerile sunt departe de a se fi încheiat”...

Trump a emis sâmbătă o declarație în care anunță că va continua să conteste rezultatele. „Pur și simplu, alegerile sunt departe de a se fi încheiat”, a spus Trump.

Mulți oficiali electorali și mulți avocați au spus că demersurile lui Trump în instanță, lipsite până acum de dovezi, nu vor schimba rezultatul.

Joe Biden, care va împlini 78 de ani luna aceasta, va fi cel mai vârstnic președinte din istoria Statelor Unite și al doilea președinte american de religie catolică, după John Kennedy. Victoria lui este punctul culminant al unei cariere politice de 50 de ani, care a cuprins și două încercări ratate de a deveni președinte, în 1988 și 2008. A fost vicepreședinte în timpul celor două mandate ale lui Barack Obama, între anii 2008 și 2016.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG